Tredje raka hemmamatchen och det är derbydags igen! Ett dessutom tvättäkta klassiskt norrortsderby som står för dörren när Sigtunas hockeyhjältar gästar Vilundahallen söndag eftermiddag klockan 15.30.

 

Inför serien kändes det som att detta derby i grundserieomgång 6 kunde vara en match för streckstriden till Allettan. Väsbys inledning med nio poäng på fem matcher är helt okej och nästan helt i sin ordning men däremot är Wings inledning av serien närmast intill en katastrof. Rent poängmässigt i alla fall. För detta lag spände bågen högt inför seriestarten och sade att den enda rimliga målsättningen som laget hade var att ta sig till Allettan. Laget är på pappret solitt och de har enligt egen utsago tränat otroligt bra under våren och sommaren så att Wings skulle stå poänglösa inför detta möte är näst intill en gåta.

 

En av stjärnorna på denna nivå och som var tänkt att leda Wings är den duktiga centern Mattias Johansson. Han kommer vi i Väsby ihåg från sin säsong hos oss hösten 2013 då han sprätte fram nitton poäng på femton spelade matcher och stundtals var en stor lysande stjärna. Starten i Wings har poängmässigt för honom varit likt hela laget och han har under sina fem första matcher endast stått för en poäng via en assist. Varför laget gått så svagt och hur de nu ser på säsongen förklarar Mattias så här.

 

Hej Mattias! Ni har fått en tung start på säsongen med fem raka förluster. Hur hanterar ni det faktumet i gruppen?

– Det är svårt men jag tycker vi hanterar det bra. Vi har fortsatt träna bra och tänker långsiktigt. Det är många i laget som vill vända trenden och som visar det både på isen och i omklädningsrummet.

 

Siktet var inställt på spel i Allettan efter jul. Har ni reviderat den målsättningen med tanke på den tunga starten eller är det fortfarande dit ni siktar?

– Nej, den har vi inte ändrat på. Vi tror att serien kommer fortsätta vara så tight som den är och då går det att klättra ganska snabbt i tabellen eftersom alla slår alla.

 

Du är tillbaka i Hockeyettan igen efter några säsonger i Almtuna i Allsvenskan samt en säsong i Norge i högsta ligan. Vad gjorde att du valde just Wings när du kom tillbaka till Sverige igen?

– Jag ville hem igen och när Wings kontaktade mig och presenterade sin idé, sitt upplägg m.m. så blev jag intresserad. När jag sen pratat med några av spelarna i laget som jag känner sen tidigare och fått lite input där så blev valet ganska enkelt.

 

Du har ju ett förflutet i Väsby efter en drygt en halv grundserie med oss för några år sedan. Känns det något speciellt för dig att vara tillbaka i Vilundahallen igen?

– Det ska bli grymt kul! Jag hade en bra tid där och har många goda minnen och har dessutom gjort några bra matcher i Vilundahallen så jag hoppas jag kan göra en till på söndag!

 

Hur är annars känslorna i Wings när just Väsby Hockey står för motståndet? Laddar ni till lite extra?

– Det är lite extra. Det minns jag sen jag var i Väsby också att det är lite speciella matcher. Det är derby och även om vi ligger sist nu så är det två lag som vill spela om samma platser i tabellen så jag hoppas på mycket känslor på söndag. Då är hockey som roligast.

 

Vad vet ni i Wings egentligen om oss och hur tror ni att vi spelar?

– Jag har väldigt dålig koll men vi går igenom det på träningen idag/lördag om det är nåt speciellt att tänka på.

 

Utifrån de matchanalyser man kunnat läsa i era matcher så tycker många lag att ni har haft en rätt märklig gameplan med en forward som fiskar högt. Är det en medveten taktik från er sida eller är även det något som ni reviderat på sistone?

– Det är en strategi vi kan ta till om vi känner att något gått i lås. Vi får se om vi använder det på söndag.

 

Er senaste match mot Hudiksvall verkar varit en rätt bra match från er sida trots förlusten. Håller du med och vad gjorde ni där bättre än mot andra matcher?

– Det stämmer, den hade kunnat sluta annorlunda. Det är detaljer i spelet som vi behöver förbättra för att vinna den typen av matcher. Det vi gjorde bättre var att vi spelade med mer energi och var mer aktiva och aggressiva i spelet.

 

Om du skulle vilja ta fram några spelare i ert lag som stuckit ut lite extra så här in ledningen av säsongen. Vilka skulle du vilja ta fram då?

– Det är svårt att ta fram någon när egentligen alla lagdelar underpresterat men jag tycker Pontus Andersson har varit vår bästa spelare så här långt. Han har tagit några kliv sen jag spelade med honom senast hos er i Väsby. Sen tycker jag Filip Hedberg varit bra på backen också, hoppas det kan lossna lite till för han i offensiven. Där har han visat att han har mer i sig.

 

Slutligen Mattias, hur går det nu på söndag och varför tror du just det?

– Jag tror vi vinner med uddamålet i en rolig och tight match med mycket fysik och intensitet och vi är det hungrigare laget och har den bättre orken över 60 minuter.

 

// # 29 – Mattias Johansson – Wings HC, Arlanda

 

Vi ska inte låta oss luras av tabellen på söndag. Wings är i grunden ett betydligt bättre lag än vad tabellen vittnar om och sedan är det heller inte otroligt att laget precis som man gjorde mot Hudiksvall, får låna in ett par allsvenska spelare från Almtuna IS.

 

Senast vi mötte Wings för ett drygt år sedan i Vilundahallen mötte vi ett kompakt lag som försökte stänga mittzon och ställa om i snabba kontringar om/när vi tappade tålamodet. Jag tror att vi lär få möta ett Wings på söndag som kommer att spel på ett liknande spelsätt. Med kompakt motstånd behövs spelare som bryter mönster och en av flera i vårt lag som gillar att göra det, är vårt färskaste förvärv Christian Holmblad. Hans tankar inför matchen är så här.

 

Hej Christian! Först och främst, varmt välkommen tillbaka till Väsby Hockey! Vad gjorde att du valde att komma tillbaka till oss?

– Tack, jag tror det bästa är om jag inte går in så detaljerat på varför jag valde att byta från Sollentuna till Väsby. Men i stort kan man säga att jag tror jag har större utvecklingspotential i Väsby.

 

Och väl i comebacken blev du även målskytt. Berätta lite om det målet som gav oss 2-0 i matchen mot Hammarby?

– Ja, skönt att få börja med ett mål direkt. Om jag minns rätt nu så är det en spelvändning där Pellfolk droppar till mig innanför blålinjen på vänsterkanten och eftersom han driver på mål så får jag en ganska stor yta att jobba på och då är det bara att försöka få en sån bra skottchans som möjligt och försöka hänga dit den.

 

Hur tycker du annars att din egen comeback var och tycker du att vårt spel skiljer sig mycket från det som varit i Sollentuna?

– Det kändes väl okej! Det är ganska stor skillnad på spelet här och i Sollentuna, helt andra åkvägar och tänk i spelet så det är en omställning men efter en vecka av träning nu känns det som jag börja kom in i det bra.

 

Du har ju annars tagit stora kliv framåt rent offensivt sett i grannklubben. Vad tycker du att du utvecklat mest under tiden där?

– Tycker framförallt det är snabbheten jag utvecklat vilket gett mig mycket mer tid på isen och det gör att jag kan komma till fler kvalificerade målchanser varje match.

 

Nu väntar ett derby hemma mot Wings på söndag. Vad är dina tankar inför det mötet och vad vet du egentligen om årets Wings?

– Jag vet att de tränat mycket i sommar och att dom har två bra centrar i laget som kommer göra det svårt för oss. Annars hur de spelar är lite svårt att säga eftersom dom laborerade med spelsystem till en början för att mot slutet hitta ett fungerade spel. Sedan måste jag tyvärr tillägga att kusinen som spelar i Wings i år är skadad och missar matchen, hade sett framemot att få möta honom extra mycket.

 

Wings är ju ett frustrerat lag med fem raka förluster och lär komma otroligt taggade inför mötet. Vad tror du på för typ av matchbild då och hur ska vi hantera den?

– De säger att även fast de förlorat sina matcher så har de spelat bra och skapat mycket lägen. Vi kan nog förvänta oss att Wings tränat målskytte hela veckan. Så det kommer bli en tuff match där vi inte kommer få något gratis.

 

Derbyn innebär oftast en hel del kamp och många närkamper. Vad tycker du är viktigast att fokusera på då?

– Det absolut viktigaste vi måste fokusera på är vårt egna spel. Oftast avgörs matcherna i powerplay så speciellt i derbyn där det oftast sätt lite högre press gäller det att vara noggrann.

 

Slutligen Christan, hur går det nu på söndag och på vilket sätt är du inblandad i det?

– Serien är kort och alla poäng är otroligt viktiga så jag tror och hoppas att vi vinner och jag ska se till att slita hela matchen så poängen stannar i Väsby.

 

// # 12 – Christian Holmblad

 

Truppmässigt lär det inte bli några större förändringar från laget som slog Hammarby i lördags. Leo Stolpe är fortsatt borta och likaså är Nicklas Lindholm-Schmidt även han inte tillgänglig på grund av skada.

 

Varmt välkomna till norrortsderbyt!!