Väsby Hockey vann hemma mot Hammarby Hockey med 4-3 men utvisningar höll sånär på att bli ordentligt kostsamma efter att Väsby två gånger om höll på att tappa tremålsledningar i den sista perioden.

 

Stark tävlingsinsats av grabbarna säger tränare Markus Odén. Vi tar viktiga poäng genom att ta steg framåt i vår process. Vi matchar Hammarbys desperation och håller en väldigt hög tävlingsnivå, därför tar vi tre poäng. Nu är det spelledigt på onsdag och vi börjar förberedelserna inför matchen mot Wings på söndag.

 

Det blev en rätt märklig match i Vilundahallen på en udda tid, sent en lördagskväll i september. Stämningen var dock god. Hammarby och Väsby hade bägge två gjort sitt bästa för att låta supportergrupperna låta sina ljuva stämmor göra sig hörda.

 

Gästerna från söder startade matchen bäst och lät visa att deras insats uppe i Gästrikland med förlust mot Valbo, skulle vara ett undantag.

 

Väsby som blandade högt med lågt under hela kvällen rent kvalitetsmässigt, hade dock ordentligt med energi innanför hockeymunderingen och matchade Hammarbys energi på ett bra sätt.

 

Laget tappade dock markeringen på en påfyllande Hammarbyback i den tredje minuten och endast ett fint målvaktsagerande av Måns Johansson förhindrade ett Hammarbymål vid det tillfället.

 

Väsby åt sig dock in i matchen. Efter drygt halva spelade första perioden var laget rent chansmässigt ikapp och sedan tog man över händelserna under de sista tio minuterna av perioden.

 

Ledningspucken skyfflade Andreas Maier in i den femtonde matchminuten. Målet föll i numerärt överläge och Andreas fick i princip öppet mål efter att Nicklas Sjölunds skott träffade sargen och där Martin Lundberg därefter påpassligt spelat in pucken till Andreas som i princip endast behövde sätta klubban till.

 

Utökningen i målprotokollet föll sedan drygt två minuter senare. Nu bar dock målet frukten av en fin upprullning och där comebackande Christian Holmblad fick absolut bästa möjliga starten i Väsbytröjan. På passningen från Linus Pellfolk prickade ”Homer” nämligen krysset och gav Väsby en tvåmålsledning inför den andra akten.

 

Den perioden blev en akt där lagen bytte chanser med varandra. Såväl Hammarby som Väsby hade fina lägen att göra mål men de båda målvakterna Måns Johansson samt Sebastian Andersson i Hammarbykassen gjorde sitt yttersta för att freda respektive mål.

 

Till slut kunde dock sistnämnda Andersson inte hålla emot längre. Återigen blev Väsbys spel i numerärt överläge avgörande och återigen var hemvändaren Christian Holmblad inblandad i målet. Hans passning fram till Jacob Lundin var nämligen öppnande och sedan avancerade Jacob fram och hans inläggning mot mål fångades upp av Johan Sellerstrand som med en hård backhand satte pucken högt upp i taket bakom en simmandes Hammarbymålvakt.

 

Med en tremålsledning i ryggen syntes Väsby kontrollera matchen till fullo. Men ett matchstraff på Albin Karlsson efter en hård tackling vid sargen i slutet av mittakten förändrade förutsättningarna.

 

Hammarby fick möjligheten att spela ett fem minuter långt numerärt överläge vilket gav laget en stor möjlighet att hitta närma sig Väsby rent målmässigt.

 

Väsby klarade dock av hela underläget under mittakten men Hammarby fick mer än tre minuter på sig i början av den sista perioden för att närma sig målmässigt. Minuter man i princip använde för att parkera i Väsbys zon och till slut kom den i princip oundvikliga reduceringen.

 

Sista på pucken var Anton Molnar som från nära håll vräkte in reduceringen till 3-1, rakt upp i krysset bakom en totalt chanslös Måns Johansson.

 

Minuten senare kändes läget än värre för Väsby eftersom Felix Fjällkeborn då drog på sig ännu en utvisning. Men utvisningen skulle visa sig bli en riktig lyckoträff eftersom Väsby under den avvakta utvisningen satte 4-1. Målet gick till på det absolut märkliga sättet att Felix klubba hamnade emellan när en Hammarbyspelare skulle slå en passning. Saken var den att Hammarby då vid det tillfället hade plockat ut sin målvakt och spelade sex mot fyra. Felix puckbrytning, utan att han hade pucken i kontroll, gjorde så att pucken gled in rakt i den tomma kassen. Reglerna vid dessa tillfällen säger mål och trots att målet var otroligt märkligt i sig, så blev det godkänt.

 

Felix Fjällkeborn jublade för målet på sitt eget säregna sätt innan han satte sig i botbåset för att ta sitt straff.

 

Hammarby förmådde dock inte utnyttja sitt fem mot tre överläge där Väsby under numerära underläget hade sin beskärda del av tur då ett avslut från gästerna bland annat träffade stolpen.

 

Väsby såg därefter under några minuter ut att ha full kontroll över händelserna innan nästa mål, återigen av det märkliga slaget, skapade match utav det hela. Ett skott från Hammarby i den åttonde minuten, touchades av en Väsbyspelare så att pucken fick den konstiga banan att den flög högt upp i luften innan den träffade Måns rygg och sedan in i Väsbys mål.

 

Med endast två mål i underläge såg Hammarby sin chans för poäng i matchen. Väsby som hade tappat rytmen i sitt spel efter alla sina numerära underlägen, fortsatte att slarva och i den femtonde matchminuten var ledningen nere i endast ett mål efter att en målvaktsfadäs från Måns Johansson, där ett relativt enkelt skott träffade Måns och därefter rullade in över axlarna och tiondelar senare, gled in mål.

 

Nu var goda råd dyra och ännu en Väsbyutvisning fyra minuter höll på att sätta laget på pottan. Men Väsby krigade hårt och stressade Hammarby fram till onödiga avslut.

 

Hammarby tappade sin vinnande rytm och mot slutet gavs laget aldrig en rejäl möjlighet till kvittering. Väsby stressade nämligen laget så hårt att laget i den sista minuten av matchen i princip parkerade i Hammarbys zon. Väsby kunde hålla undan och ta sin andra raka seger vilket för närvarande för laget upp till en tredjeplats i tabellen.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl inte beteckna segern som snygg. Tre poäng bärgades och energinnivån var hög vilket var det positiva men slarvandet i passningarna och de många onödiga utvisningarna höll så när på att kosta laget poäng i matchen.

 

Grisligan

 

Med tanke på hur många spelare som blandade ljuvliga saker med rena fadäser så går dagens grisstipendiater till spelare som höll jämnaste standarden i matchen.

 

Flest grisar, tre stycken till antalet tilldelas backklippan Joel Östman. Han var en gigant matchen igenom och stod nog inte för ett endast misstag i matchen.

 

Två grisar tilldelas lagkapten Martin Lundberg som visade att gammal är äldst. Kämpade i vanlig ordning furiöst och stod dessutom för många fina offensiva aktioner under matchen.

 

Sista grisen ges till Måns Johansson som under de två första perioderna i matchen var magnifik och även fast den sista innehöll några fadäser så var han ändå en stor bidragande orsak till att Väsby kunde kamma hem tre fräscha poäng.

 

Omnämnande vill jag slutligen skänka till hemvändaren Christian Holmblad som i sin första match i Väsbytröjan stod för två poäng varav ett riktigt snyggt mål. Övriga omnämnanden skänks även till Rasmus Sörgardt, Nicklas Sjölund, Jacob Lundin samt till Ludvig Wiita-Adamsson som höjde sig något över mängden.

 

Foto: Arne Rundlöf