Det är dags för säsongens första derby eller åtminstone säsongens första riktiga derby. Träningsmatcher i all ära, men det är nu det gäller. Nu står poängen på spel och poäng är också något som bägge lagen är i desperat behov av. Åtminstone om man vill hänga på racet om de fem första platserna i tabellen som tar lagen till Allettan.

 

Onsdagens gäster VBK startade säsongen riktigt bra. I en femetta slog laget tillbaka grannarna ifrån Sollentuna och laget som sent inpå seriestarten förstärkt laget med tre spelare från degradera Haninge, vädrades då tydlig morgonluft. Men sedan kom en högst oväntad förlust borta mot Nacka och den följdes upp med en förlust i söndags på hemmais mot Nyköping Gripen Hockey.

 

Det innebär att bägge lagen alltså ståtar på tre poäng efter tre spelade matcher. Inte godkänt varken för Väsby eller för VBK så lita på att det kommer att vara två revanschsugna lag som kommer att smälla på varandra där ute så att det säkerligen dundrar i sargerna.

 

En spelare i VBK som alltid är formstark och giftig är killen som spelar i tröja nummer 17. Han heter Marcus Andersson och hans tankar inför derbyt är enligt följande.

 

Hej Marcus! Ni började serien sprakande men sedan har det tagit stopp. Vad är det ni misslyckats med i spelet sedan segern hemma mot Sollentuna i premiären?

– Vi har kanske inte varit tillräckligt desperata i olika lägen och det har lett till två uddamålsförluster. Sedan är det såklart en del taktiska grejer som också måste sätta sig, men så är det alltid i början av säsongen.

 

Kikar man på skottstatistiken, 38-15 från förlusten mot Nyköping i söndags, verkar det som att ni dominerade händelserna totalt. Speglade det överaget även spelet på isen?

– Ja, jag tycker att vi är det klart bättre laget och det är en ganska onödig förlust till slut. Deras keeper gjorde också flera matchavgörande räddningar.

 

Trots förlusten, vad tycker du att ni kan ta med er från matchen?

– En förlust är inte hela världen. Vi kommer tillbaka. Flera av de taktiska grejerna vi jobbar på börjar funka allt bättre. Tycker också att matchen senast var ett steg i rätt riktning.

 

Nu väntar Väsby Hockey och årets första riktiga derby på onsdag. Vad är din känsla inför det?

– Kul med derby! Alltid skoj att möta Väsby, ett bra lag som spelar med hög energi. Jag vet att vi är revanschsugna efter förlusten i söndags och därför blir det perfekt att få en sådan här match direkt.

 

Senast vi möttes i Vallentuna Ishall gjorde ni målmässigt mos av oss. Hur mycket betyder den matchen inför derbyt på onsdag tror du?

– Exakt, den gången gick det ganska lätt, men jag tror faktiskt inte att det har någon betydelse över huvud taget på onsdag. En träningsmatch är en träningsmatch och betyder ingenting, särskilt inte nu. Vi räknar med en jämn match.

 

Vad tror du det blir viktigast för er att fokusera på då?

– Att göra det svårt för Väsby och inte ge bort några lägen i onödan. Det innebär att vi måste hålla oss borta från utvisningsbåset och spela tajt och kompakt över hela isen.

 

Ni har efter tre sena förvärv, alla från Haninge, verkar ha fått en bred konkurrens i truppen. Hur bra är ni i år kontra förra säsongen tycker du?

– Precis, vi har stärkt upp laget med tre riktigt bra killar och det känns såklart bra. Vi har till och med fått bygga ut omklädningsrummet. Totalt sett ser truppen ut ungefär som förra säsongen. Vi har samma tränare och en stor stomme spelare kvar.

 

Du verkar också ha startat piggt med fyra inspelade poäng på tre matcher. Hur känns din egen form?

– Sådär! Jag vet inte om jag börjar bli gammal, men jag har känt mig lite småseg i början. Det kan helt klart bli bättre, men det kommer nog snart.

 

Vilka fler i ditt lag tycker du vi på läktarna ska kika lite extra på i ditt lag?

– Håll koll på #16 Jesper Schiöler. Han är ny för i år och skicklig med klubban. Nummer #19 Razmuz Waxin Engback har gjort mål tre matcher i rad och kommer bli farlig även på onsdag.

 

Slutligen Marcus, hur går det på onsdag och varför tror du det?

– Vi vinner med 5-2, sista i tom bur. Vi har en bra känsla i gruppen inför onsdagens match.

 

// # 17 – Marcus Andersson – Vallentuna Hockey

 

VBK blir en tuff nöt för Väsby att knäcka. Det gäller att laget och spelarna inser att det bara är hårt arbete som gäller nu. Det finns inga genvägar till framgång utan hårt arbete och god disciplin och noggrannhet är det som måste fram i match efter match.

 

En av våra mest rutinerade i laget trots sin ringa ålder på tjugofyra år är Christoffer Gozzi. Han har faktiskt två säsongers erfarenhet av spel i VBK och om det och lite annat tänker Christoffer så här.

 

Hej Christoffer! Det blev ett klart fall framåt trots förlusten mot Hudiksvall. Vad är din summering av matchen?

– Tycker det var en jämn match där det kunde ha gått åt båda hållen ,men där vi ser hur viktigt det är att inte bjuda på saker när vi möter ett så skickligt lag som Hudiksvall. Vi blir straffade direkt.

 

Vad tycker du vi framförallt gjorde bättre från den bedrövliga insatsen i onsdags?

– I den här matchen så är vi med mentalt. Vi är med och tävlar och vinner betydligt mer närkamper. Sen är vi bättre i det stationära försvarsspelet.

 

Men hedersamma förluster ger ju inga poäng. Vad gjorde vi inte tillräckligt bra för att ta med oss poäng från matchen?

– Som jag var inne på så gör vi väldigt stora misstag där dom får vända på oss och skapa flera 2-1 lägen som dom utnyttjar till fullo.

 

Nu väntar en riktigt viktig matchvecka med två hemmamatcher mot såväl VBK som Hammarby. Varför kommer vi gå segrande ur dessa enligt dig?

– Jag tror och hoppas att vi är väldigt revansch sugna efter den har veckan. Sen anser jag att när vi gör vårt jobb så är vi ett bättre lag än Hammarby och Vallentuna.

 

För dig väntar ett möte mot ditt gamla lag VBK även fast det var några år sedan du sist var där. Tycker du att det känns speciellt att möta dem?

– Det är nästan ett helt nytt lag i Vallentuna sen jag var där så det känns inte så speciellt längre.

 

Senast vi mötte dem i sista genrepet inför seriestarten åkte vi på en riktig kölhalning. Vad lärde vi oss av den matchen anser du?

– Vi borde lärt oss att vi måste göra grovjobbet i varje match för att vårat spel ska funka. Vi är inte bättre än något lag om vi inte är med och tävlar.

 

Är det något speciellt i Vallentunas spel som vi behöver vara vaksamma på enligt dig?

– Tycker inte att vi ska fokusera något på Vallentuna på onsdag utan kommer vi ut med rätt Inställning så vet vi att vi är ett väldigt bra lag.

 

Jag tycker att du gjorde en riktigt fin match mot Hudik. Hur känns formen tycker du?

– Formen för egen del känns stigande! Finns mycket smådetaljer som kan och kommer bli bättre. Men tränar på bra så då kommer det även synas på matcher.

 

Slutligen Christoffer, hur går det nu på onsdag och varför gör det så?

– Vi vinner med 5-2, vi kommer spela med hög frenesi och vara väldigt sugna på 3 poäng!

 

// # 24 – Christoffer Gozzi

 

Se där, två spelare som alltså tror på varsin 5-2 seger. Vi får se om någon av dem får rätt eller om det rent utav slutar med delad pott. Spännande blir det och jag hoppas på välbesatta läktare onsdag kväll.

 

Laguppställningen för Väsbys sida kommer att bli väldigt liknande som den mot Hudik i söndags och jag hoppas att frenesin och inställningen från den insatsen finns med laget redan från början även i Vilundahallen.

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!