Storfavoriterna Hudiksvalls HC eller som de presenterats under försäsongen i diverse bloggar, ”Real Hudiksvall” väntar Vilda Väsby på söndag. Smeknamnet de fått härrör sig från den fina spelartrupp som laget skaffat sig under våren och sommaren och det lag som de nu ställer på benen är troligtvis det bästa i föreningens historia.

 

Det här laget blir verkligen en tuff uppgift för Väsby Hockey som verkligen måste lära sig att spela på bortaplan för helt klart måste laget upp både en eller till och med ett par nivåer i sitt spel sedan i onsdags. Då förlorade laget för att Tyresö/Haninge krigade ner Väsby. Motståndet på söndag kommer att kriga men framförallt kommer laget att spela en snabb, teknisk och idérik hockey. Då om någon gång gäller det att täta framför mål, röra på fötterna och vara snabb i tankarna.

 

Hälsingarna vimlar av spelkunniga hockeyspelare. Det finns såväl SHL som allsvenska meriter hos spelarna. Framförallt hos nyförvärven, men spelaren som får tala för Hudik i detta reportage är målsprutan från förra säsongen, Stockholmaren Oscar Bergqvist. Så här funderar han inför söndagsaftonens begivenhet.

 

Hej Oscar! Er seriepremiär är över och det blev en lyckad om än knapp sådan mot Valbo. Hur skulle du vilja summera den matchen?

– Ja, det är skönt att ha första matchen avklarad och nu är det bara att köra vidare. Det va roligt att köra igång och det blev en tight match hela vägen från start till slut. Både vi och Valbo hade bra med lägen men det va väldigt skönt med vinst.

 

Det blev en tät och tajt match mot Valbo. Tycker du det berodde på att ni inte riktigt kom upp i nivå eller berodde det på att Valbo är ett bättre lag i år kontra fjolåret?

– Valbo är nog lite bättre än förra året tycker jag. Jo, jag tycker vi spelade med bra energi och jag tyckte att vi kändes bra hela vägen in. men man ska inte dra för stora växlar av första matchen, många är väl lite spända och så, så nu är det bara att släppa lös och köra.

 

Du gjorde ju en kanonsäsong den gångna och så startar du upp årets med två mål. Är formen konserverad känner du?

– Ja, det är klart att det är kul att göra mål direkt och så men jag försöker bara jobba hårt varje dag på match och träning och ha kul så vet jag vad jag kan.

 

Ni kallas lite för Real Hudiksvall med tanke på era fina nyförvärv inför säsongen. Känner ni stort favorittryck på era axlar inför säsongen?

– Jag vet att det har varit mycket skriverier men ska jag vara ärlig så tror jag att dem flesta i laget inte bryr sig så mycket. Vi har ett skickligt lag med skickliga spelare och alla vet vad dem kan så det är bara att köra på så tror jag att det kommer gå bra.

 

Om du skulle vilja gradera årets lag mot fjolårets, är ni mycket bättre i år anser du?

– Ja, skulle säga att vi är bättre i år. Jag känner på träningarna att det går fortare i år och är mer kamp på träningarna så det tycker jag är riktigt kul.

 

På söndag spelar ni äntligen er första match i Glysishallen. Känns det skönt och vad har du för förväntningar på matchen?

– Ja, det ska bli riktigt kul med hemma premiär men framförallt väldigt kul att komma tillbaka till Glysis efter några veckors åkande till Söderhamn. Komma in i omklädningsrummet igen och slippa slösa massa energi på massa bil åkande varje dag.

 

Där väntar alltså Väsby för er. Vad känner du till om oss i år? Vad tyckte du kännetecknade oss under fjolåret och utifrån det, vad tror du det blir viktigast för er att fokusera på då?

– Inte så mycket i år. Förra året var Väsby över förväntan och gick riktigt bra. Men i år har jag inte lika bra koll eftersom vi inte mött Väsby på försäsongen. Bra fart kännetecknade er och så tog ni vara på målchanserna ni fick, så det gäller för vår del att vara noggranna med pucken på söndag och inte bjuda på lägen.

 

Hur ser annars er trupp ut inför matchen, tror du alla i ert lag kan vara med?

– Ja, jag tror att alla ska vara med, inte hört ngt annat just nu i alla fall.

 

Slutligen Oscar, hur går det på söndag och varför tror du det?

– Vi ska göra allt för att vinna såklart men det kommer nog bli en tight match med chanser åt båda hållen!

 

// # 32 – Oscar Bergkvist

  

För Väsby Hockey gäller det i den ytterst svåra bortamatchen att orka vara på tårna i sextio minuter. Att orka stå emot, att ligga nära och att framförallt hjälpa varandra och spela som ett lag.

 

Backen Rasmus Sörgardt är en spelare som alltid ger allt. Han är en drivande person på isen och han vet vad som krävs för att ta poäng i Glysishallen. Så här går hans tankar inför drabbningen.

 

Hej Rasmus! Upp som en sol men ned som en pannkaka. Vad säger du efter vår inledning med bra start mot Nacka men i det stora dålig insats mot Tyresö/Hanviken?

– Mot Nacka kommer vi ut starkt och vi var väl förberedda till skillnad mot Tyresö. Jag vet inte om vi tar för lätt på uppgiften och tror vi kan spela av en sådan match och ändå vinna, men vi kom inte upp i nivå i onsdags helt enkelt. Vi gör misstag som är lätta att rätta till och inte ska hända.

 

Jag tycker att vi inleder okej mot T/H men när de blev aggressiva hade vi svårt att svara eller stå upp. Håller du med och varför blev det så tror du?

– Deras mål får dem för att vi inte jobbar tillräckligt hårt. Vi var för passiva i egen zon och tappar markeringar och annat. De kom mer förberedda och jobbade hårdare.

 

Jag tycker heller inte att vi tog fram den energin som krävs för att vinna förutom när vi blev desperata i den sista perioden i underläge. Vad kan ni göra för att ta fram denna intensitet från start?

– Vårt spel bygger på att vi ska gå ut så varje minut i varje match. Vi måste spela aggressivt och med hög intensitet i 60 minuter annars är vi inte bättre än vad vi visade i onsdags.

 

På söndag tar vi nu bussen upp till Hälsingland för att där ta oss an en av de stora favoriterna i serien. Vad är din känsla inför den matchen?

– Min känsla är att vi är ett bra hockeylag och att vi kan slå alla lag i den här serien. Det kommer att krävas energi och vilja samt framförallt kämparanda för att stå emot Hudik.

 

Vad kommer du bidra med till gruppen för att så kommer att mobiliseras?

– Hårt jobb från start till slutsignal!

 

Hur tycker du vi ska spela för att kunna norpa hemmalaget på poäng?

– Bara förlita oss på vårt eget spel. Snabba spelvändningar och jobba fast dem i deras zon. Det ska vara jobbigt att möta oss.

 

Vad tror du vi främst behöver se upp för i Hudiks spel om du ska försöka komma ihåg hur de spelade under fjolåret?

– Skickliga och snabba forwards om jag minns rätt. Annars minns jag inte så mycket.

 

Slutligen Rasmus, hur går det på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

– Dags för vinst på bortaplan! 3-1 till vår fördel. Jag bidrar med ett bra jobb i defensiven och hårt jobb i 60 min.

 

// # 14 – Rasmus Sörgardt

 

Det blir inga större förändringar i truppen sedan i onsdags förutom att Johan Sellerstrand glädjande nog är tillbaka. Fortfarande är backduon Daniel Thelin samt Kevin Hermansson osäkra kort men för dem är det dag för dag som gäller och förhoppningsvis är de snart med igen.  Bland forwards får vi återigen klara oss utan Leo Stolpe samt Jacob Eriksson.

 

Matchen kan ni se live via stream och länken till matchen finner ni här:

https://play.staylive.se/hudikhockey/l/3749

 

Kriga nu Vilda Väsby!!