Mörkret släcks, rökridån faller, elden sprutar och sedan händer det. Väsby Hockeys iskrigare stormar in på isen i Vilundahallen för säsongens första seriematch.

 

Efter en lång och i många fall mödosam barmarksträning och sex spelade träningsmatcher så ska laget vara redo för den första av tjugotvå grundseriematcher. I premiären väntar det nyss uppflyttade Nacka HK och det måste väl ändå anses som en alldeles lagom nöt att knäcka på premiärdagen.

 

Men de som tror det kan nog tänka om. Men om man fortfarande inte tror på det kan man ju bara se vad som höll på att hända nere på Gotland fredag kväll där nykomlingarna bara var ett mål från att ta poäng mot självaste Visby-Roma. Imponerande gjort av ett lag som för bara en vecka sedan satt och planerade inför en division 2 säsong. Nacka HK lär efter den fina insatsen komma till Vilundahallen fyllda med energi. Laget som inte har något som helst att förlora kommer att försöka spela på ett liknande sätt som de gjorde i Visby i hopp om att vi ska gå bort oss. Vi får nog vara förberedda på en köttmur som kommer att sätta full fart framåt vid minsta lilla pucktapp från vår sida.

 

Nacka har ett ungt lag som blev något mer rutinerat efter fredagen då fyra spelare valde att lämna Haninge till förmån för nykomligen. Äldst i laget är Olle Strömwall, 27 år gammal och han har en rätt gedigen meritlista och vet mer än väl vad som krävs för att lyckas i Hockeyettan. Så här går hans tankar inför söndagens match.

 

Hej Olle! Det blev en snabb comeback för er i ettan efter att ni under hela försäsongen gått och förberett för spel i tvåan. Berätta lite om dina känslor när det blev ett faktum att ni är tillbaka i ettan igen?

– Tjena Krilleh! Som du säger hade både jag och laget gått och förberett oss för spel i tvåan och hade en trupp och schema anpassat efter det, sedan kom beskedet om vår comeback i ettan lite hastigt i lördags (bara sex dagar innan Visby matchen) på fredag. Inte de mest optimala förutsättningarna kanske, men vi i laget är väl medvetna om att vi går in i säsongen som en rejäl underdog och kommer göra det bästa av situationen. Som det ser ut kommer dessutom vår trupp förstärkas med några nyförvärv innan premiären också.

 

Vad tror du detta innebär för ert unga lag när ni får chansen att spela Hockeyettan igen. Är ni mogna uppgiften tror du?

– Självklart vet vi att uppgiften kommer att bli tuff för oss, det krävs det ingen raketforskare för att lista ut. Några av oss var med ifjol och vet hur tufft det var redan då, men jag tycker ändå att vi har fått ihop en hyfsad blandning av rutin och ungt och jag tror att vi kommer växa och mogna för uppgiften mer och mer ju längre säsongen går.

 

Du har ju spelat i Nacka ett tag nu och försök jämföra årets lag med det lag som ni ställde på benen under fjolåret. Vad skiljer upplagorna åt anser du?

– Den här frågan är lite svår att svara på i nuläget då truppen kan se lite annorlunda ut inför premiären än vad den gör när jag skriver det här. Men om jag utgår ifrån vad jag upplevt på försäsongen känns årets trupp mer som ett lag i år med en större lagmoral i gruppen, något vi kanske inte riktigt på samma sätt hade ifjol då vi allt för sällan spelade som ett lag.

 

Då under fjolåret hade ni kvalat upp på helt egen hand via en fantastisk kvalserie och förhoppningarna var då rätt stora på ert lag. Varför gick det som det gick under fjolåret med en degradering i kvalet?

– Precis, vi lyckades gå helt rent i den kvalserien och jag kan förstå att det fanns större förhoppningar på oss ifjol men halva truppen byttes ut inför förra säsongen av olika anledningar och prioriteringar och vi hade dessutom en väldigt stor omsättning både på spelar och ledarsidan under förra säsongen, vilket gjorde att det var svårt för oss att få någon kontinuitet och trygghet.

 

Om du ska försöka beskriva vad årets Nacka står för, hur skulle den beskrivningen se ut då?

– Jag skulle beskriva årets Nacka som ett skönt gäng och ett hårt arbetande lag.

 

Ni får en tuff start med en Gotlandresa på fredag och sedan beträder ni Vilundahallen på söndag. Vad är dina känslor inför det?

– Ja det blir lite av tuffast möjliga start för oss med två bortamatcher mot två förhandstippade topplag. Känslan inför den här helgen är att vi har allt att vinna och vi kommer försöka störa Visby och Väsby så mycket som vi bara kan.

 

Vad vet du om årets Väsby och vad tyckte du kännetecknade Väsby under fjolårets säsong?

– Det kändes som att fjolårets Väsby var ett bra lag med mycket fart som växte mer och mer under säsongen och gjorde flera imponerande resultat i slutet på säsongen både i Allettan och i Playoff men jag minns att vi hade två jämna matcher med 1-3 och 3-5 förluster. Årets Väsby har jag inte lika stor koll på än, mer än att det på pappret verkar bli ett av topplagen.

 

Vad i matchen mot oss tror du det blir viktigast att fokusera på?

– Känslan inför matchen är att Väsby kommer att ha mycket puck, så det gäller att vi spelar disciplinerat och smart när vi har pucken och satsar på snabba omställningar.

 

Du är en av de mest rutinerade spelarna i ert lag. Hur är din egen form och vilken roll har du i laget?

– Jag tycker att formen känns bättre och bättre för egen del och som du nämnde tillhör jag en av de mer rutinerade spelarna i laget och kommer förhoppningsvis ha en framträdande roll på söndag mot er.

 

Slutligen Olle, hur går det på söndag och på vilket sätt är du bidragande för er?

– Jag tror att vi skräller och vinner på söndag med 2-4, jag kommer att försöka bidra med mycket skridskoåkning, några flippmackor och förhoppningsvis en del rutin.

 

// # 16 – Olle Strömwall – Nacka Hockey

 

Väsby Hockey kommer till matchen med sju jobbiga dagar bakom sig. Efter fyra raka segrar i träningsmatchandet kom till slut en förlust förra söndagen som blev till ett riktigt magplask i Vallentuna Ishall i onsdags där helt plötsligt ingenting fungerade. Förhoppningsvis har dessa två matcher blivit en väckarklocka för Väsbys unga men så talangulla lag. Inga resultat kommer att läggas fram på silverfat utan det är hårt, hårt arbete som måste till för att poängen ska trilla in.

 

En som verkligen vet det och även vad Hockeyettan handlar om är Väsbys nya lagkapten för säsongen, Martin Lundberg. Oldtimern ”Marre” med över tvåhundra matcher på denna nivå kan säkert på ett bra sätt vidareförmedla detta vidare till lagkamraterna och hans tankar inför säsongen och premiären är enligt följande.

 

Hej Martin! På söndag smäller det och äntligen spelas matcherna om poäng. Vad är din känsla inför matchen?

– Hej Krilleh! Framförallt ska det bli väldigt kul att sätta igång säsongen på riktigt. Träningsmatcher i all ära men nu börjar det på allvar och det ser jag verkligen fram emot.

 

Vi inledde träningsspelande med fyra raka segrar men har nu avslutat samma spel med två raka förluster och fjorton insläppta mål. Hur skulle du vilja beskriva vår berg och dal bane försäsong?

– Försäsongen har, som du säger, varit upp och ner men det är väl å andra sidan inte speciellt konstigt. Vi har många nya spelare och det tar lite tid att anpassa sig till såväl spel som varandra. Jag är övertygad om att vi kommer bli bättre och bättre ju längre säsongen lider.

 

Om du skulle vilja penetrera vår försäsong lite mer noggrant. Vad har vi gjort bra och vad behöver vi arbeta än mer på för att komma dit vi vill med denna säsong?

– Vi började bra, i alla fall resultatmässigt, i de första matcherna för att sedan dippa lite på slutet. Vi behöver bli lite rejälare och tydligare i vissa delar av banan. Vi har mycket kvalité i laget men har ibland varit lite för ”valpiga” och tappat folk och puck i fel lägen i en del matcher. När det sitter, vilket det stundtals har så är vi riktigt bra. Det tycker jag vi visade mot matchen Enköping om inte annat.

 

Vad känner du kring din egen form och hur har din försäsong varit?

– Min egen försäsong har även den varit upp och ner. Jag är inte nöjd med vad jag presterat hittills men ser som sagt fram emot söndag när serien drar igång.

 

Du är nybakad lagkapten i Väsby. Vad känner du om det förtroendet?

– Såklart väldigt roligt och inspirerande att få det förtroendet. Vi har en spännande trupp och det är riktigt kul att få ha en ledande roll i det bygget.

 

Hur tror du att lagkaptensrollen kommer att påverka ditt sätt att agera i båset, omklädningsrummet samt på isen?

– Det kommer inte att förändra mitt agerande speciellt mycket. Men självklart har jag ett ansvar att driva på och visa vägen. Vi har en ung trupp där ett antal av grabbarna inte spelat i ettan tidigare, vilket betyder att jag tillsammans med ett par andra som gjort ett antal säsonger i serien ska se till att göra rätt saker och visa vad som krävs för att vi ska vara framgångsrika den här säsongen.

 

Nykomligen Nacka HK väntar nu i premiären i Vilundahallen. Vad det du om dem egentligen?

– Jag vet inte speciellt mycket om dom. Men de har fått en gratispuck in i serien så misstänker att det kommer komma ett taggat och inspirerat Nacka till Vilunda.

 

Vad tror du blir viktigast för oss att fokusera på i den matchen?

– Att vi spelar vårt spel och trycker upp tempot. Följer vi vår spelplan och gör de saker vi pratat om ska Nacka vara extremt bra om de ska slå oss.

 

Att vara ödmjuk inför uppgifterna borde vi lärt oss efter läxan i Vallentuna Ishall. Så vad säger du, någon risk för underskattning blir det väl inte på söndag?

– Nej den risken finns inte. De senaste matcherna har varit en tydlig läxa för oss vad som krävs för att vi ska prestera bra. De gäller att alla är påkopplade och göra allt vad som krävs. Annars förlorar man mot vilket lag som helst i den här serien.

 

Slutligen ”Marre”, hur går det på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

– VI vinner. Ett jävligt spelsuget Väsby som kommer sätta fart från start. Jag kommer bidra med hårt arbete och förhoppningsvis trycker jag även in en kasse. Det är dags för det.

 

// # 23 – Martin Lundberg

 

Trupp mässigt är Väsby näst intill ordinarie. Det är bara på backsidan som det för närvarande är lite tunt på grund av skador. Fortfarande är Gabriel Munck samt Daniel Thelin borta men Kevin Hermansson är positivit nog på bättringsvägen och har vi tur kan han spela på söndag.

 

Med dessa orden är det väl bara för alla Väsbyfans att starta uppladdningen inför söndagen. Matchen startar klockan 15.30 och då hoppas vi på välfyllda läktare som hjälper laget fram till säsongens första poäng.

 

Varmt välkomna till hemmapremiären!!