Väsby Hockey visade upp sig från en särdeles fin sida när laget för sista gången innan seriestarten visade upp sig på hemmaisen i Vilundahallen.

 

För motståndet stod ett starkt Enköpings SK som inför mötet med Väsby hade fyra raka segrar i sitt träningsmatchande. En rad som nu Väsby istället ståtar med efter en inledningsvis helt jämn match men där Väsby tog över allt mer ju längre tiden led.

 

Första perioden var långt in helt jämn. Enda chanserna som uppkom under första halvan av den var när lagen spelade i varsitt numerärt överläge. Väsby gjorde det bättre än gästerna eftersom laget med två sekunder kvar av ESK:s utvisning satte ledningspucken till 1-0 efter att Leo Stolpe tryckt in en retur.

 

Gästerna från Enköping svarade dock per omgående via ett väldigt fint anfall där Väsbys försvar snurrades upp innan en mitt i slottet ståendes Ludvig Ahlin kunde skjuta in kvitteringen. Den enda puck som duktige Måns Johansson tvingades kapitulera för men det var faktiskt inte långt borta att han även hade tagit den med.

 

Väsby avslutade sedan den första perioden bäst och där framförallt 1-0 målskytten Leo Stolpe höll på att göra ett fenomenalt snyggt mål via ett sologenombrott av modell bättre.

 

Mittakten blev likt den första perioden, relativt jämn. Lagen turades om att skapa en del chanser men nog kändes ändå Väsbys något vassare än gästernas.

 

Det var också i denna period som det hettade till lite på isen vilket också fick till följd att Väsbys nybakade lagkapten Martin Lundberg samt ESK:s Fredrik Juhlin hamnade i ett litet råkurr vilket tyvärr fick den följden att bägge åkte på 5+20 vilket per automatik innebar varsitt matchstraff.

 

ESK åkte sedan mot slutet av perioden på två snabba utvisningar vilket innebar att Väsby fick en möjlighet att spela numerärt överläge, 5 mot 3. Det gick i ärlighetens namn så där och det gick istället bättre när ESK blev fulltaliga för precis då stormade Nicklas Sjölund och Johannes Sandberg sig fram där den sistnämnda fick pucken och slog till direkt vilket innebär att Väsby inför den sista perioden fick sitta i förarsätet.

 

Sista perioden fick vi se prov på väldigt fint försvarsarbete från Väsbys sida. Defensiven som för övrigt var väldigt bra matchen igenom och där spelarna var väldigt noggranna i passningsspelet. Det gjorde att ESK var tvungna att vara riktigt kreativa för att hitta vägar fram till målchanser.

 

Vid några tillfällen tog de sig fram men då var Måns Johansson på alerten. Väsby hade lättare att hitta fram till chanser när ESK försökte trycka fram positionerna och laget borde ha avgjort matchen tidigare än vad som till slut blev fallet. Utökningen till 3-1 föll i den fjortonde minuten när giganten Felix Fjällkeborn fått pucken till sig efter det att Nicklas Lindholm-Schmidt via extremt hårt arbete hade stressat fram läget till Felix. I det rena läget gjorde han inget misstag utan pucken sköts in hårt och högt upp bakom en chanslös målvakt i form av Simon S:t Cyr som för övrigt var den som räddade gästerna från ett större nederlag.

 

Sammanfattningsvis så var matchen Väsbys bästa under försäsongen där framförallt noggrannheten och viljan att jobba för varandra var riktigt härlig att skåda. Hela försvarslinjen var liksom målvakt Måns Johansson ramstark och offensivt sett var samtliga formationer med och bidrog. Ingen nämnd och ingen glömd.

 

Nu väntar en vecka med fortsatt träning innan laget på söndag åker upp till Dalarna för att där ta sig an Borlänge Hockeyförening.

 

Matchfakta:

09.52 1-0 Leo Stolpe (Sandberg, Lundberg) PP1

11.07 1-1 Ludvig Ahlin

39.38 2-1 Johannes Sandberg (Sjölund, R.Karlsson)

53.28 3-1 Felix Fjällkeborn (Lindholm-Schmidt)

Utvisningar:

VIK: 5×2 + 1×5 + 1×20

ESK: 3×2 + 1×5 + 1×20

Skottstatistik: 35-24 (12-9, 11-5, 12-8)

 

Foto: Bror Rosenback