Fjolårssäsongen var en säsong för Wings då laget egentligen endast såg till att få ordning på sin organisation och sin tidigare dåliga ekonomi. Laget var alldeles för svagt för att kunna blanda sig in i en toppstrid men laget gjorde det utifrån sina förutsättningar, väldigt bra. Till i år känns det som att bågen har spänts inom föreningen. Företrädare pratar själva i termer om Allsvenskan om några år och lagbygget ser betydligt starkare ut i år kontra fjolåret. För att pelja läget i föreningen har jag vänt mig till lagets huvudtränare, Björn Lidström.

 

Hej Björn Lidström, huvudtränare i Wings HC. Du kliver in på din andra säsong med Wings och vad gjorde att du valde att köra vidare i föreningen?

Valet att komma tillbaka till ishockeyn var för mig personligen att få chansen att hjälpa spelare att få utvecklas på och utanför isen. Samt att Wings var i ett utsatt läge och klubben har betytt mycket för mig och att då få vara med och bidra känns enormt utmanande. Så med det som underlag måste man arbeta med en långsiktig plan som sträcker sig över mer än en säsong.

 

Ni gjorde utifrån era förutsättningar väl en helt okej fjolårssäsong eller hur skulle du vilja summera den?

Vi är nöjda med mycket från förra säsongen men det fanns en mängd saker vi kunde ha gjort ännu bättre. Alla i klubben var hårt utsatta och utifrån det är vi mer än nöjda med det totala utfallet för Wings. Vi har just nu en magisk stämning inom klubben där alla vill vara med och bidra. Fantastiskt kul att få vara med i denna grupp.

 

Till i år känns det som att ni spetsat till truppen riktigt rejält och framförallt imponerade er senaste trio. Håller du med och har bågen spänts avseende era mål kommande säsong?

Förra året var ett år där vi la stor vikt på utbildning och höja kravbilden på allt vi gör. Fokuset låg inte på poäng i serien utan i vår process. Till detta år kommer vi sätta tydligare mål på tabellplacering samt fortsätta vår utveckling som klubb, lag och individ. Vi har arbetat hårt för att hitta individer och spelare som passar in i Wings och här är jag mycket nöjd med den trupp vi har inför denna säsong.

 

Du hade ju ett ganska långt uppehåll från hockeyn innan du under fjolåret hoppade på hockeytåget igen. Hur tycker du klivet blev och var hockeyn i Hockeyettan som du tänkt dig?

Det var fantastiskt kul att få komma tillbaka till hockeyn igen och få vara med och tävla och utvecklas varje dag. Det är något som man inte får i näringslivet.

 

Gällande hockeyn så fanns det saker som förvånade mig både positivt och negativt. Det som gör mig mest upprörd är att se hur Stockholmshockeyn tappar mark på många sätt, samt hur många talanger vi tappar utomlands i för unga åldrar. Här måste det till en förändring NU enligt mig.

 

Vilka lärdomar drog du från det och vad kan ni göra bättre i år för att bli än bättre?

Massor av lärdomar tog vi med oss och vi ser fram emot att få se om de kan ha gjort oss bättre som individer och lag inför denna säsong.

 

Första delen av försäsongsträningen är över och nu väntar sommarvila innan den mer allsvarssamma försäsongsträningen tar vid. Hur har er försäsong innan sommaren sett ut och när kliver ni på is?

Vi har tränat försäsongs träning med truppen sedan första vecka i mars och har haft 5 pass per vecka á 2 timmar per tillfälle. Under juli månad hade truppen 3 veckor där man tränade på egen hand men sedan 2 veckor tillbaka har vi nu kört igång igen. Så vi känner och mycket väl förbereda inför den kommande säsongen.

 

Har ni några pusselbitar kvar till truppen innan ni är redo för seriestarten?

Inget konkret!

 

Vilka är era främsta spelartapp och vilka av nyförvärven tycker du ser mest spännande ut?

Jag är som sagt enormt nöjd med hur vår trupp ser ut idag och vi har höjt nivån på alla positioner.

 

Hur tycker du att intresset är för Wings i Sigtuna och vad kan ni göra för att höja det ytterligare?

Sigtuna kommun är en extremt expansiv kommun där det byggs konstant både bostäder och företagsfastigheter. Med det som bakgrund så känns potentialen enorm enligt mig. Vi har idag en extremt engagerad styrelse som jobbar med en första plan fram tills 2020. Den bygger på att vi som klubb skall stärka oss inom kommunen och hos företagen så vi blir det självklara valet när bolagen vill nå ut med sitt varumärke. Men då måste vi arbeta på att öka intresset för ishockeyn för barn och ungdomar och vara en del i integrationen så de som nyligen har kommit till Sverige får uppleva den fantastiska idrotten ishockey. Sen skall vi vara en klubb som satsar på talang och utveckling och då måste vi stärka banden till klubbar i fler divisioner och få igång tydligare samarbeten. Med det ska Wings också ta sig tillbaka i den riktiga eliten och nå en plats i Hockeyallsvenskan. Men som sagt detta är ett långsiktigt arbete och som också måste få ta tid så man bygger verksamheten grundligt.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Ett lag som ni mötte två gånger den gångna säsongen. Hur tycker du att dessa möten var och vad tyckte du då kännetecknade oss?

Alltid kul att möta Väsby då matcherna blir heta och det brukar bli jämna tillställningar. Förra årets lag hade en handfull extremt skickliga spelare som jag tyckte gjorde skillnaden för laget.

 

Har du någon koll på oss i år och vilka lag tror du kniper de fem första platserna till Allettan?

Vi har jobbat hårt för att scouta ligan och våra motståndare så lite kolla har vi. Ska jag tippa de 5 första lagen så blir det Wings, Hudiksvall, Huddinge, Visby och Väsby.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Gripen har en spännande trupp så de kan nog ställa till det för alla lag i ligan.

 

Förra säsongen gick fem lag vidare till Allettan. Tycker du att det var ett bra upplägg och vad skulle du vilja genomföra för att göra Fortsättningsserien mer intressant?

Tror man skall se över hela Hockeyettan och dess serier för att skapa ännu mer intresse och framförallt höja nivån.

 

Slutligen, var placerar sig Wings HC när grundserien är färdigspelad tror du?

Topp 5!

 

// Björn Lidström