Visby-Roma gjorde den gångna säsongen den bästa i föreningens historia. Laget tog sig imponerande vidare till den allsvenska kvalserien vilket i sig var en fantastisk och för föreningen en efterlängtad prestation. Väl där räckte laget dock inte riktigt till i den stenhårda konkurrensen men framgången har säkerligen gett mersmak och föreningen vill säkert gärna återupprepa den prestationen även denna snart stundande säsong. Sportchef André Lundholm berättar i denna intervju lite om läget hos gotlänningarna och alltsedan denna intervju har laget gjort klart med några spetsförvärv.

 

Hej André Lundholm, sportchef i Visby-Roma. Du kör vidare i vanlig ordning i Visby-Roma. Du börjar väl nästan bli en institution där :). Hur många säsonger har du varit där nu?

Haha, bra fråga! Jag tror det är 11 säsonger nu.

 

Ni tog er ”äntligen” till kvalserien den gångna säsongen. Dit ni verkligen suktat mot efter många goda försök. Hur skulle du vilja summera den säsongen?

Ja, det var kul för klubben att få känna på ”nästa nivå”. Vi är nöjda med säsongen som helhet men vi är inte nöjda med Kvalserien, övriga lag klev upp en nivå till medan vi inte klarade av det riktigt, sen hade vi ett par tunga uddamålsförlusten som vi hade behövt få med oss.

 

Vad känner du nu inför denna säsong. Går det att sikta så mycket högre än så för er del?

Nja inte i det korta perspektivet, men vi jobbar sakta och metodiskt för att bli lite bättre både på och utanför isen. På sikt tror jag det är möjligt att nå högre men vi behöver en ny arena och sedan är våra ekonomiska resurser och har alltid varit väldigt små i jämförelse med övriga lag med höga ambitioner så även på intäktssidan måste vi bli bättre,

 

Det tråkiga för många Hockeyettan lag är ju att framgångar ofta gör att andra klubbar ser lite extra på spelarna som går bra vilket gör att det ibland kan vara svårt att behålla dem. Känner ni lite så efter er fina säsong?

Både och, lite så är det och vi fick nyligen skicka Erik Brissle till BIK Karlskoga bland annat. Det är tudelat så klart, dels gläds man med spelarna som får gå uppåt i systemet samtidigt skulle man så klart gärna haft dem kvar för att fortsätta klubbens resa. Det positiva är så klart att fler spelare ser att det går att utvecklas och ta nästa steg i deras karriärer via Visby Roma.

 

Ni har inte lyckats fylla er trupp så mycket hitintills. Vad är orsaken till det och tror du att ni kan ställa ett lika slagkraftigt lag som förra året, på isen även till årets seriepremiär?

Idag har vi två målvakter fem backar och tio forwards. Vi ska in med någon eller några egna juniorer också. Men visst finns det ännu ett par två-tre hål att fylla med viktiga spelare. Idag gjorde vi klart med Carl Ericson som är ett namn vi tror mycket på.

 

Vad är det framförallt för spelare och karaktärer som ni söker efter just nu?

Det är ett pussel som ska läggas och det är lite olika typer av kvalitéer vi tittar efter just nu. Men framför allt är karaktären på spelaren viktig, ”talang” är självklart en viktig egenskap men utan rätt karaktär så kommer spelaren inte kunna nyttja den ”talangen” när det som bäst behövs.

 

Vilka är era främsta spelartapp och vilka av nyförvärven tycker du ser mest spännande ut?

Jag måste säga Erik Brissle, han hade en fantastisk utveckling under säsongen. I oktober hade han svårt att färga på tre femmor medan han i kvalserien var vår bästa spelare och en av kvalseriens bättre spelare.

 

Första delen av försäsongsträningen är över och nu väntar sommarvila innan den mer allsvarssamma försäsongsträningen tar vid. Hur har er försäsong innan sommaren sett ut och när kliver ni på is?

Vi kör på ungefär som vanligt, vi har ändrat lite i upplägget men inget drastisk. Ulf Stillman sköter fysen och gör det på ett bra sätt. Vi kommer kliva på is sent då vi spelade länge, vår ambition är även kommande säsong att spela långt in på våren.

 

Hur tycker du att intresset är för Visby-Roma på Gotland och vad kan ni göra för att höja det ytterligare?

Intresset är bra! Vi jobbar bland annat med att vara en god samhällsmedborgare på olika sätt där arbete med Hela Gotlands Lag (http://www.visbyroma.se/a-laget/hela-gotlands-lag/) och välgörenhetsarbetet med barnavdelningen på Visby Lasarett är två av dessa saker som skapar engagemang.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Ett lag som ni mötte fyra gånger den gångna säsongen där alla matcher var riktigt hårda bataljer. Hur tycker du att dessa möten var och vad tyckte du då kännetecknade oss?

Väsby var riktigt tuffa att möte i fjol och brukar nästa alltid vara det. Det var roliga matcher och jag är helt övertygad om att det kommer bli tuffa täta matcher lagen emellan även i år. Väsby är ett lag som påminner lite om oss, ni är jobbiga att möta och försöker spela med hög fart. Den gångna säsongen tyckte jag att ni hade lite mer spets än tidigare. Ser fram emot vinterns möten.

 

Har du någon koll på oss i år och vilka lag tror du kniper de fem första platserna till Allettan?

Jo då, lite koll har jag men det är svår att tippa. Som tur är finns alltid ett par flippar och kanske även någon flopp, annars hade det varit tråkigt. Men jag tror att det blir samma lag som i fjol. Hudiksvall har öst på bra under silly season och får nästan segla upp som seriefavoriter. Huddinge är alltid riktigt bra och genom sin ledande position i Sthlm så får de alltid ihop ett bra lag som de sedan förvaltar på ett mycket bra sätt. Sen hoppas jag att vi ska kunna bland oss i där uppe så klart. Jag tror att Väsby och Haninge även i år tar plats bland de fem bästa.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?’

Otroligt svårt att säga, men det ska bli intressant att se vad Gripen / Nyköping kan göra, de har ju förutsättningar i form av tradition och bra publik.

 

Förra säsongen gick fem lag vidare till Allettan. Tycker du att det var ett bra upplägg och vad skulle du vilja genomföra för att göra Fortsättningsserien mer intressant?

Ja, jag tycker det är ett bra upplägg. Alla lag ville ha fler tuffa matcher och enda sättet var att låta fem lag gå till AE och därigenom skapa fler matcher. Vårserierna är ett problem på så sätt att man inte fått till det perfekta upplägget där. Det har så klart med kostnader att göra annars hade det varit kul att även slå ihop vårserierna över regionsgränserna för att få nya motståndare mm. Men det är inte möjligt av kostnadsskäl tyvärr.

 

Slutligen, var placerar sig Visby-Roma när grundserien är färdigspelad tror du?

Spelar ingen större roll så länge vi är topp fem och blir bättre och bättre för varje månad. Vi vill alltid vinna så klart men processen att bli bättre är viktigare än en prestigevinst av grundserien.

 

// André Lundholm