Huddinge Hockey gjorde en fantastiskt fin fjolårssäsong och vann det mesta som gick att vinna men gick ändå bet i att ta en av två allsvenska platser som stod i potten. Till i år siktar laget än högre och tränare tillika sportchef Fredrik Mälberg säger följande om läget i Huddinge.

 

Hej Fredrik Mälberg, huvudtränare samt sportchef i Huddinge. Du kliver in på din andra säsong med Huddinge och vad gjorde att du valde att köra vidare i föreningen?

Hej kul att höra ifrån dig igen! Ja, andra säsongen det här varvet blir det. Jag hade kontrakt så det var inte så mycket att fundera på. Och även om jag inte haft det så hade jag velat köra vidare. Tycker vi håller på att bygga något bra nu inte bara runt A-laget utan även det andra jag ansvarar för, gymnasiet och juniorverksamheten har något spännande på gång som jag jobbat hårt med sen jag kom tillbaka.

 

Ni gjorde en smått fantastisk säsong den gångna med seger i grundserien. Seger i Allettan och till råga på allt slog ni numera allsvenska Troja/Ljungby i Hockeyettan-finalen. Vad tar du med dig från den säsongen?

Mm, vi vann i princip allt. Tre pokaler som står och dammar men det sista som skulle vinnas gick vi bet på. Det vi får ta med oss är erfarenheten från den typen av matcher och att vi visade att det inte alltid är lagen med störst ekonomiska muskler som vinner mest. Man kommer långt på bra träning, vilja och gemenskap också.

 

Ni sticker inte under stol med att ni nu siktar än högre med denna säsong. Vad behöver ni då göra för att ta det sista lilla klivet tror du?

Vi siktar alltid så högt som det är möjligt att nå. Och med förra säsongen i ryggen ska vi försöka ta ytterligare ett kliv. Vi ska jobba vidare på det vi startat och utveckla det.

 

Det har denna vår varit ganska mycket snack om ekonomi och vad som krävs i form av eget kapital för att kunna spela i Allsvenskan. Har ni i Huddinge det som krävs om ni tar klivet upp?

Vi har en plan vi jobbar efter så vi ska kunna klara oss om vi går upp.

 

Ni har laddat på rätt bra med nyförvärv där framförallt en del spelare från SSK lyser starkt. Är du nöjd med ert lagbygge så här långt?

Vi har fått in några spelare ja, men vi har framförallt stommen kvar det tycker jag är viktigt.

 

Har ni några pusselbitar kvar till truppen innan ni är redo för seriestarten?

Ja, det finns några fler platser att fylla. Men jag känner ingen stress vi ska inte ta in bara för att ta in. Vi är redo hur det än blir.

 

Vilka är era främsta spelartapp och vilka av nyförvärven tycker du ser mest spännande ut?

Spelartapp har man alltid så det går det inte att hänga upp sig på. Vilka som ser spännande ut kan jag inte svara på. Tycker alla ser spännande ut därför jag tagit in dem. Men det är först efter ett par månader på is man ser om vårt tänk, träning och spel passar.

 

Första delen av försäsongsträningen är över och nu väntar sommarvila innan den mer allsvarssamma försäsongsträningen tar vid. Hur har er försäsong innan sommaren sett ut och när kliver ni på is?

Tycker all försäsongsträning är viktig. Vi har tränat på 6 pass/vecka och gör så hela vägen fram till ispremiären som är 7 augusti innan dess har vi ett känna på pass.

 

Hur tycker du att intresset är för Huddinge och vad kan ni göra för att höja det ytterligare?

Tycker i jämförelse till det vi gör och gjort på isen att det är alldeles för dåligt. Men vi kan inte göra så mycket mer i och runt laget utan vi presterar det vi kan så får andra runt omkring försöka öka intresset.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Ett lag som ni mötte fyra gånger den gångna säsongen där alla matcher var riktigt hårda bataljer. Hur tycker du att dessa möten var och vad tyckte du då kännetecknade oss?

Ja, Väsbymatcherna var tuffa historier. Ni hade ett bra lag med riktigt vass spets. Vi hamnade i underläge i ett par av matcherna lite onödigt men lyckades vrida oss loss och tillslut vinna. Tyckte ni levde på snabba omställningar och duktiga spelare som kunde utnyttja chanserna.

 

Har du någon koll på oss i år och vilka lag tror du kniper de fem första platserna till Allettan?

Ja, lite koll har jag. Och ni blir nog bra i år också även om året efter en succésäsong brukar vara lite krokigare. Huddinge, Hudiksvall, Visby/Roma är jag ganska säker på klarar sig dit. Sen är det som vanligt hårt där fyra, fem lag slåss om två platser men Väsby och Wings då kanske..?

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Tror inte det finns någon som hotar topp tre lagen, sen kan alla gå på minor ibland. Men det finns säkert något lag som kan lägga sig i striden om de övriga två platserna. Gripen kanske..?

 

Förra säsongen gick fem lag vidare till Allettan. Tycker du att det var ett bra upplägg och vad skulle du vilja genomföra för att göra Fortsättningsserien mer intressant?

Jag skulle vilja göra om hela Hockeyettan. Antingen en Superetta där de 14-16 bästa lagen möts eller varför inte gå tillbaka till två Allsvenskor en söder och en norr. Det skulle göra alla matcher mer intressanta och man får tävla på mer rättvisa grunder både sportsligt och ekonomiskt.

 

Slutligen, var placerar sig Huddinge när grundserien är färdigspelad tror du?

Vi vinner!

 

// Fredrik Mälberg