Nästa lag i intervjustolen är en av två nykomlingar i serien i form av Nyköpingslaget, Nyköping Gripen Hockey. Ett lag som gjort en raketresa genom seriesystemen och avancerat från division 4 till Hockeyettan på tre säsonger. Laget representeras här av ordföranden Magnus Eriksson.

 

Hej och varmt välkomna till Hockeyettan Magnus Eriksson! Hur känns det att vara ”tillbaka” igen för det kan man väl nästan säga eller vad känner du kring er koppling till gamla Nyköping Hockey?

Hej och tack så mycket! Ja, seniorhockeyn i Nyköping är ju tillbaka. Gripen har som förening funnits sedan 2007 men bara spelat “för skojs skull” i div4. Efter Nyköpings Hockeys konkurs så valde vi att satsa uppåt! En hel del spelare och några ledare från NH hakade på tåget och här är vi. Så visst finns det en koppling men vi som skött föreningen utanför isen har ingen koppling till gamla föreningen. Ungdomshockeyn i stan levde kvar med ny styrelse i Nyköpings Hockey Ungdom och de har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har jobbat som två skilda föreningar men med samma mål, till kommande säsong är vi EN förening och det är det bästa för hockeyn i Nyköping!

 

Berätta lite om din roll i Gripen Hockey!

Jag har förutom en kortare paus 2016 varit ordförande i Gripen sedan 2014. Nu när “gamla” Gripen går ihop med Nyköpings Hockey Ungdom så kommer jag fortsätta jobba kring A-laget i sportgruppen och med marknadsföring/matchevenemang och vår webb-TV GripenPlay. Så det är lite gott & blandat men fruktansvärt roligt!

 

Vad tycker du nu man kan ha för förväntningar på er och vilken målsättning har ni satt upp inför debuten i ettan?

Vi har ju varit favoriter i tre säsonger nu så visst blir det skillnad till kommande säsong! Vi har ett ungt och talangfullt lag så en rolig ishockey med hög fart kommer vi kunna bjuda på. Målsättningen från föreningen är att etablera sig i Hockeyettan, vi ska inte hamna i ett negativt kval samtidigt som det inte är katastrof om vi missar Allettan…

 

Gripen Hockey har ju alltsedan starten haft en fantastisk resa i divisionerna. Raka vägen upp för varje säsong som gått. Berätta lite om tankarna när allt startade och när började ni förstå att Hockeyettan inte var så långt borta?

När vi fick ordning på organisationen, ett bra underlag med sponsorer & samarbetspartners och framförallt en riktigt bra lag under sommaren 2014 efter NH´s konkurs så satte vi som mål att spela i div2 till 2016. När vi sedan var där så var inte målsättningen att gå raka vägen upp till Hockeyettan. Vi hade planerat för att kunna ta ett mellanår innan vi tog klivet upp. Nu gick det över förväntan även i div2 och det var när vi etablerade oss i toppen av Alltvåan och säkrade Kvalserieplatsen som man fick Hockeyettan-känning på riktigt!

 

Publiken har ju verkligen varit med er på resan. Hur känns intresset i staden inför ankomst till Hockeyettan?

Ja, det är fantastiskt! Ett hockeyintresse finns sedan länge i Nyköping. Vi räknade med bra publik i div-4 mått när resan började med att snittet skulle vara ca 800 var över all förväntan. Det gör att alla i föreningen både på och utanför isen tycker det är extra roligt att gå till hallen varje dag. Folk vill ju se ett vinnande lag så vi har haft medvind minst sagt! Samtidigt har vi jobbat hårt för att få till ett bra evenemang runtomkring också! Häftiga intron och lineuper, roliga tävlingar och lotterier för publiken höjer kvaliteten när hockeyn kanske inte alltid varit jättespännande.

 

Detta kryddat med våra Gripendagar med fri entré och massa andra aktiviteter för hela familjen där vi kunna lockat ny publik som inte går på hockey i vanliga fall. 2016 hade vi 2300 personer och nu 2017 var det hela 2800 personer på Gripendagen, denna succé ska vi självklart fortsätta med och förbättra ytterligare!

 

Jag vill också tacka vår supporterförening Gryphons som höjt stämningen på läktaren både på hemma & bortaplan sedan fyran!

 

Dock är det ju en ganska stor skillnad mellan spel i tvåan kontra Hockeyettan. Hur väl rustade tror du ni är nu inför seriespelet?

Ja visst är det så. Vi har som sagt ett ungt och hungrigt lag men det finns en hel del rutin från ettan också. Vi är absolut inga toppfavoriter som vi varit tidigare säsonger och det tror jag kan vara till vår fördel. Vi är väl rustade med ett riktigt intressant lagbygge och med publiken i ryggen kommer det vara en pina för motståndarna att komma till Rosvalla och Nyköping!

 

Med det sagt, hur går lagbygget? Vad har ni för pusselbitar kvar innan ni kan stänga igen butiken?

Lagbygget har gått bra. Vi har fått behålla stommen från tidigare säsonger kryddat med unga välskolade killar utifrån som vill fortsätta utvecklas. De sista pusselbitarna kommer vara en back och en forward/center som ska spela i våra producerande femmor. I övrigt är lagbygget i stort sett klart.

 

Har du någon koll på övriga lag i serien och vilka fem tror du kniper platserna till Allettan?

Personligen har jag hyfsad koll på de övriga lagen, hockeynörd som man är. Det finns ju fortfarande många bekanta lag & ansikten från NH´s tid kvar. Man får ju även denna säsong se Hudiksvall, Huddinge och Visby som topp tre favoriter. De sista två platserna tror jag kommer stå mellan oss, Väsby, Haninge och Bajen.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Förutom vi då skulle jag nog säga Sollentuna, bara en magkänsla…

 

Hur har er försäsong innan sommaren sett ut och när kliver ni på is?

Laget har kört hårt fem dagar i veckan fram till midsommar. Vi samlas igen den 1 augusti och med ispremiär den sjunde augusti.

 

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Vad känner du till om vårt lag?

Har ingen stenkoll på truppen men att ni förra säsongen var väldigt bra och att det inte var något snack om att ni skulle spela Allettan. Kommer bli roliga matcher mot er och minns att det var bra, välspelade hockey när ni var i Nyköping senast.

 

Att fem lag går vidare till Allettan och resten spelar i Fortsättningsserien. Tycker du att det är ett bra upplägg och vad skulle du vilja genomföra för att göra Fortsättningsserien mer intressant?

För oss som inte är ett givet topplag är det självklart kul med fem platser i Allettan mot tidigare fyra. Sen vet jag att det finns väldigt många tankar och idéer om upplägget i Hockeyettan över hela landet. Nu är det som det är och vi gillar läget. Att det skulle gå att göra Fortsättningsserien mer attraktiv tror jag absolut, har dock inget bra svar på hur. Hamnar vi där är det bara att sikta på förstaplatsen!

 

Slutligen, var placerar sig Gripen Hockey när grundserien är färdigspelad tror du?

Jag tror och hoppas på att vi tar fjärde eller femteplatsen till Allettan! Vill också passa på att hälsa alla Väsbysupportrar varmt välkomna till Nyköping & Rosvalla!

 

// Magnus Eriksson