Hej Sebastian och varmt välkommen till Väsby Hockey! Vad gjorde att du valde att komma till oss?

Hej och stort tack! Jag valde Väsby för att de tror på mig och vill se mig utvecklas. Sedan är det en klubb som sköts proffsigt och har ambitioner. Det gillar jag.

 

För den som inte sett dig spela, hur skulle du själv vilja beskriva dig som spelare och vem är Sebastian Cederbrant utanför isen?

Som spelare är jag laglojal och vinnarskalle. Laget går först och älskar att vinna. Utanför isen är jag glad och omtänksam. Hoppas jag, haha. Gillar att skratta och bryr mig om mina vänner, samtidigt som jag gärna säger vad jag tycker.

 

Vad är dina styrkor som hockeyspelare och vad behöver du arbeta hårdare på för att kunna ta ytterligare kliv?

Jag hoppas kunna bli en bredare spelare och kunna visa upp ett lugn med pucken. Visst är jag en defensiv back som spelar enkelt, tacklas och täcker skott men hoppas kunna visa upp mer än så.

 

Berätta lite om den gångna så framgångsrika säsongen i AIK. Vad gjorde att ni kunde ta er ända fram till semifinal i JSM och vad tar du med dig på resan till oss?

Ja, det blev en lyckad säsong till slut. Även om det var en lång och väldigt krokig väg dit. En jätte erfarenhet för alla spelare men även för alla runt laget. Det som gjorde att vi nådde så pass långt är invecklat och har ju självklart många faktorer, men någonstans var det ändå att laget kom samman på personnivå och vi bestämde oss för att visa hur bra vi faktiskt var. Jag tar med mig allt från första till sista dagen från den säsongen, till Väsby. Den var väldigt lärorik.

 

Du har haft ett stort ansvar i såväl J18 som J20 eftersom du där varit lagkapten. Hur har det påverkat dig som spelare/människa?

Svårt att säga. Jag har ju blivit lagkapten för att jag varit den jag är. Men självklart så har jag lärt mig handskas med olika problem och den senaste säsongen i AIK var extremt lärorik då vi gick från ett förlorande lag till bronsmedaljörer. Man lär sig hantera motgång och att inte sväva iväg när allt går bra, och hur viktigt det är med tydlighet. Men framförallt så har jag väl fått lära känna mig själv och en massa andra personer. Det kan vara bra att verkligen få lära sig att alla är olika och att det som är lätt och självklart för den ena kan vara svårt och oklart för den andra.

 

Vad är det viktigaste en lagkapten ska förmedla till laget anser du?

Det viktigaste tror jag är nog det allmänna runt om laget. Att vara en stabil person som folk i laget kan känna tillit till, och som vågar ryta till när den ser något som är fel. Man ska våga prata med sin lagkapten om allt man känner, både om hockey relaterade saker men även kanske lite privatare saker. Sen väl på isen så ska en kapten enligt mig vara den som såklart alltid ser till lagets bästa och gör allt för att vinna matcher.En naturlig ledare helt enkelt.

 

Efter några säsongers spel i Superelit väntar nu nästa steg i din hockeykarriär där spel i Hockeyettan väntar. Vad känner du till om Hockeyettan och hur tror du spelet kommer att skilja sig från juniorhockeyn? Hur tror du att du ska hantera det och hur kommer du förbereda dig inför det?

Jag är väldigt bekant med hockeyettan då jag följt den på nära håll ända sen jag var liten. Spelet är inte helt olikt superelit men när man möter spelare som har spelat seniorhockey i 10 år mer än en själv så blir det mindre rum för misstag och man kan lätt bli straffad. Spelare är tyngre, mer rutinerade och spelar mer med hjärnan än i juniorhockeyn. Jag tror det kommer passa mig bra. Självklart kommer jag förbereda mig så mycket jag kan genom hård träning men mycket kommer man få lära sig genom att spela matcher.

 

Vad tror du kommer att krävas från din sida för att du ska kunna ta seniorklivet?

En stark beslutsamhet om att hela tiden vilja utvecklas, och ta de chanser jag får att visa vad jag kan.

 

Vad har du annars för målsättning med ditt hockeyspelande?

Jag vill se vad alla dessa timmar i hockeyhallar och sommarfyser kan ta mig någonstans! Har inget specifikt mål som jag tänker att ’’om jag når dit så är jag klar’’, utan vill ge allt jag har och sen se vart det räcker någonstans. Klart man drömmer om NHL. Men det är ju en bit dit så det mål jag har just nu är att försöka få en framgångsrik säsong med Väsby.

 

Slutligen Sebastian, vad kommer att känneteckna dig i Väsbydressen säsong 2017/2018?

Vilja och en spelare som alltid ger allt kommer jag att kunna ge. Visst är jag en defensiv och rejäl back, men vill utvecklas från junior till senior i mitt spel så förhoppningsvis så kan utveckling känneteckna mig.

 

// Sebastian Cederbrant