Piteå Hockey tog revansch efter förlusten i torsdags när de i Vilundahallen slog tillbaka Väsby med 2-7 i en match där norrlänningarnas bättre försvarsspel fällde avgörandet. Väsby signum med effektivt målskytte och säkert målvaktsspel fallerade under lördagen och det var två parametrar som var av direkt avgörande skillnader under lördagseftermiddagen.

 

Vi kommer inte upp i nivå säger tränare Markus Odén. Det handlar om att vinna två av tre matcher och imorgon avgörs det. Hoppas återigen på ett kokande Vilunda!

 

Väsbys fantastiska vinstrad med åtta raka segrar tog i den nionde matchen sitt slut. Piteå Hockey var nämligen ofina nog att förstöra hockeyfesten i Vilundahallen när de knäppte Väsby på fingrarna via en 2-7 seger. Det som varit signifikativt för Väsby i vinstraden med effektivt anfallsspel och fint målvaktsspel fallerade idag och dessa två ingredienser kan man väl säga slog fel i avgörandets stund och det var i stort det som skiljde lagen åt i afton.

 

Över tusen åskådare, 1017 närmare bestämt i Vilundahallen fick se en fartfylld kvalhockey där farten var uppskruvad redan från start. Väsby var nog piggast från start men den bästa chansen i matchen fick Piteå när de i den fjärde minuten endast var en några puckstudsar från ett ledningsmål.

 

Men ledningen i matchen skulle de ändå få. Tyvärr var den av den eländiga sorten eftersom målet närmast skänktes till dem då målvakt Måns Johansson i en position bakom eget mål i numerärt underläge misslyckades med att få undan pucken. Istället hann en Piteåspelare först på pucken och sedan vallades pucken via Måns och in i mål vilket måste betraktas som ett högst olyckligt insläppt mål.

 

Lika olyckligt satt även 0-2 dryga två minuter senare eftersom målet föranleddes av offside där en dribbling på offensiv blå gjorde så att en annan Piteåspelare var minst metern på fel sida om linjen. Det var dock inget som domartrion observerade och sekunder senare var pucken förvisso vackert inspelad men då Piteå stormade in felaktigt utan markering var det inte så konstigt att sista man på pucken var utan markering.

 

Väsby skapade dock liv på läktarna några minuter senare när Rasmus Sörgardt satte reduceringen till 1-2 och skapade livsviktig nerv i matchen när han via spetsen på sin klubban trädde in pucken mellan benen på Piteås målvakt Joel Vännström.

 

Den nerv och det liv i matchen som reduceringspucken skapade släcktes dock mindre än minuten senere när ett mindre bra försvarsarbete från Väsbys sida gjorde så att en Piteåspelare drog en Väsbyback innan han spelade över till en friståendes Piteåkollega som slog till direkt och sköt in pucken längs med isen och bakom Måns Johansson.

 

Ett enkelt mål som lite fick symbolisera den första perioden där Piteå gjorde mål på sina fåtaliga chanser medan Väsby var mer trubbiga i sina anfall där vanligtvis målglada spelare missade lägen de tidigare vanligtvis brukade sätta.

 

Med en tvåmålsledning i ryggen tog Piteå mer och mer över handlingarna på isen i den andra perioden. De kändes där alltmer trygga i vad de åstadkom medan Väsby fick mest fick ägna sin tid åt att hålla målet rent från ytterligare påhälsning.

 

När Väsby drog på sig två raka utvisningar inom två minuter i den sjätte minuten blev till slut trycket för stort. Förvisso klarade Väsby av minuten i spel tre mot fem men när trycket fortsatte i fyra mot fem blev trycket ogripbart.

 

Ett skott som styrdes via stolpen togs om hand av en Piteåspelare som sköt in 1-4 via returen och gav gästerna en ledning som de sedermera aldrig mer släppte.

 

Väsby fick dock en sista väg in i matchen igen. När Piteå drog på sig en utvisning i den tionde minuten tog Väsby tillvara på läget. Johan Sellerstrand fick pucken alldeles framför mål och väl där vräkte han in pucken bakom Piteås målvakt Vennström.

 

Väsby fortsatte därefter att trycka på och laget fick med sig två utvisningar som gav dem möjligheter att reducera ytterligare. Men tyvärr för Väsbys del var anfallspelet för trubbigt och Piteå behövde inte anstränga sig alltför mycket för att hålla Väsby undan ytterligare målkänning.

 

Istället utnyttjade Piteå ett numerärt överläge i slutet av perioden när de två minuter före periodslutet satte 2-5 efter att de metodiskt arbetat sig fram till målet.

 

Det blev ett mål som Väsby sedermera aldrig orkade med att resa sig från. Den sista perioden stängde Piteå igen föredömligt. De tätade igen sin egen zon och Väsby fick egentligen aldrig någon väg in i matchen igen.

 

När chansen till ytterligare reduceringar försvann tappades även koncentrationen i det defensiva arbetet och Piteå fick till slut in två ytterligare mål som tyvärr måste tillskrivas försvars- respektive målvaktstabbar.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl inte annat än att gratulera Piteå som idag tog en välförtjänt seger men som sett till spelet blev några mål för stor. De var dock det bättre laget eftersom de hade ett vassare anfalls-, förvars- respektive målvaktsspel.

 

Spelet ute på isen var dock så länge siffrorna var något sånär jämna väldigt jämn och det är väl något som Väsby får ta med sig från matchen till det stora avgörandet som sker söndag eftermiddag i Vilundahallen med start klockan 16.00.

 

Grisligan

 

Felix Fjällkeborn var den spelaren i förstaformationen som höll den standard som kan förväntas av en spelare i den formationen. Han var pigg, initiativrik och var den spelare som skapade Piteå de största bekymmer från dagen. Tre grisar därmed till ”Fjällkis”!

 

Två grisar ges återigen till spelskickliga backen Robin Karlsson som ännu en gång var stark i sitt arbete med pucken och som satte igång och avslutade anfall med stort självförtroende.

 

Sista grisen ges slutligen till ständigt arbetandes Jacob Lundin som matchen igenom stred tappert och som tack vare det aldrig gav hoppet förlorat.

 

Förutom denna tio vill jag även lyfta fram Rasmus Sörgart samt Martin Lundberg som var de som stack ut i ett Väsby som annars inte riktigt stod att kännas igen.

 

Nya tag måste nu tas på söndag i avgörandets stund. Det är vinna eller försvinna som gäller och då måste skärpan i såväl defensiven som offensiven snäppas upp såväl ett eller ett par steg till.

 

Foto: Bosse Andersson