Väsby Hockey stod för en mäkta imponerande upphämtning på bortaisen i Piteå när laget i Playoff 2 hämtade upp underläge med 3-0 efter den första perioden till seger med 4-5 efter att Väsby gjort fyra raka mål i mittakten. Laget har nu inför returen i Vilundahallen möjlighet att slå in matchbollen redan på lördag.

 

-Vi kom inte upp i nivå första tjugo men gör det mycket bättre sista fyrtio säger tränare Markus Odén. Det handlar om att vinna två av tre matcher. Vi vann match ett och har nu gjort halva jobbet. Nu hoppas vi på ett kokande Vilunda på lördag!

 

Makalöst och mäktigt på en och samma gång! Det är lätt att beskriva det svåra som Väsby Hockey lyckades med i LF Arena under åtta glödheta minuter i period nummer två. Underläge med 3-0 efter den första perioden som ändå var relativt jämn men där det var Piteå som gjorde målen.

 

Men i andra perioden startade så upphämtningen. Robin Karlsson startade den hela när han i periodens andra minut sköt in 3-1 efter att Väsby vunnit tekningen och där Robin smackade till direkt på glidande puck.

 

Tjugosex sekunder senare skrinnade minst sagt glödheta Fredrik Forsberg in i handlingarna på allvar i matchen när han först vände ut och in på sin bevakare och väl framme vid målvakt Markus Olsson hittade en lucka bakom densamma.

 

Det nesliga tremålsunderläget efter den första perioden för Väsby var raskt nere i ett mål efter den målexplosionen och det fick hela matchbilden att svänga över till Väsbys favör.

 

Piteå blev räddhågsna och Väsby bara gick för vad tygeln höll.

 

Minuten senare var det kvitterat i LF Arena och stämningen på läktarna väldigt molloken efter att Fredrik Forsberg från vänsterkanten med ett rappt handledsskott vräkt upp pucken i Olssons vänstra kryss.

 

Hemmalaget tog direkt efter målet en timeout men den hjälpte föga eftersom Väsby inte många minuter efter kvitteringen även var uppe i ledning efter att Robin Karlsson återigen blivit målskytt när han prickat rätt med ett härligt skott från offensiva blå.

 

De som såg matchen hade nog inte protesterat om Väsby även hade gjort minst ett mål till i perioden för gångerna var många när pucken låg farligt nära Piteås mål och Väsby trummade på som om det inte fanns någon morgondag.

 

Men det gör det givetvis och redan i perioden efter, den sista, blev matchbilden en helt annan. Inte speciellt konstigt då Väsby endast ville försökta bevaka sin ledning medan Piteå gjorde allt för att komma ikapp.

 

Men någon större press fick aldrig Piteå. Visst hade de några farliga lägen där laget framförallt i periodens tredje minut missade öppet mål då Fredrik Falk på ett näst intill mirakulöst sett hamnade i vägen för pucken. Men förutom det lyckades Väsby på ett ganska bra sätt hålla hemmalagets forwards på utsidan i försvarszonen.

 

Piteå fick dock spela i numerärt överläge i den sista periodens tionde minut. Laget gjorde det då så pass bra att de till slut fick in en kvitteringspuck till 4-4. Visserligen väldigt tursamt eftersom pucken på något sätt vallades in bakom Måns Johansson som på ett minst sagt förtjänstfullt sätt klev in i Väsbykassen från starten av den andra perioden.

 

Målet gav Piteå vind i seglen men det varade inte speciellt länge eftersom Väsby därefter började trycka ner gaspedalen litegrann. Det gav ännu en gång resultat i matchen men målet kan väl beskrivas som något som går under beteckningen, ”skitmål”. Retur efter retur sköts mot Olsson och till slut lyckades Lubomir Fetkovic få in pucken som sedermera skulle visa sig bli segerpucken.

 

För trots sen utvisning på Väsby med Piteåtryck och mot slutet utplockad hemmamålvakt till förmån för en extra utespelare, lyckades Väsby hålla undan. Laget kämpade, slet och gjorde allt för att hålla Piteå stången och glädjande nog kan Väsby nu sätta sig på bussen, rulla de dryga nittio milen hemåt och se fram mot avgörandets stund till helgen då returmötet vankas i Vilundahallen.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl minst sagt beskriva matchen som en känslomässig bergodal bana. Väsby gjorde ingen dålig första period men låg ändå under med 3-0. Ett sådant underläge på bortais mot självaste Piteå ska ju bara inte gå att vända men Väsbys mittakt var något i absolut hästväg.

 

Tredje perioden var det kämpatagen som tog laget till 1-0 ledning i Playoff 2 så man kan väl minst sagt säga att kvällens match helt enkelt bjöd på det mesta.

 

Grisligan

 

Fredrik Forsberg! Vad ska man säga om killen? Het, hetare – Fredrik Forsberg. Två ytterligare gjorda mål idag att lägga på högen och snacka om en matchvinnare för Vilda Väsby. Tre grisar till ”Foppa”!

 

Två grisar ges till spelskickliga backen Robin Karlsson som förutom två fina skott som gav två mål även agerade framspelare när Väsby kvitterade till 3-3.

 

Sista grisen ges slutligen till rutinerade försvarsklippan Joel Östman som var lugnet själv i egen zon och som verkligen tog det defensiva ansvaret på absolut bästa sättet.

 

I ett i övrigt jämnt spelandes Väsby vill jag lyfta fram målvakt Måns Johansson som fick den otacksamma uppgiften att kliva in i Väsbys mål till den andra perioden i ett 3-0 underläge. Men Måns tog verkligen uppgiften på bästa möjliga sätt och visade att han framöver absolut vill vara med och slåss om förstaspaden i det fortsatta kvalspelet.

 

Nu väntar som sagt returen i Vilundahallen på lördag. Matchen startar 17.00 och nu får vi verkligen hoppas att alla Väsbybor går man hur huse för att hjälpa Väsby slå in matchbollen i den egna hemmaborgen.

 

Foto: Arne Rundlöf