Väsby Hockey vann även andra matchen mot Tranås AIF i Vilundahallen inför närmare 800 åskådare med uddamålet 4-3. Väsby ledde med 4-0 men med minuten kvar att spela reducerade Tranås för sista gången och avslutningen blev en riktig nagelbitare. Men Väsby höll undan och är nu alltså vidare till Playoff 2 och vilka som väntar där för Väsby lottas under måndagen.

 

– Innan matchen pratade vi om att matcha deras desperation säger tränare Markus Odén. Första tjugo spelades med bra energi och hög tävlingsnivå. Efter Forsbergs straff tycker jag nivån dalar något men visar återigen styrka genom att hålla Tranås på rätt sida i sista perioden. Jag och Viktor är stolta över hur vi jobbar i sextio minuter. Nu får vi se vilket motstånd som väntar men hemmamatch blir det på lördag och då hoppas vi på samma ljudnivå som ikväll!

 

Vilken rysare det till slut blev i Vilundahallen i den härliga kvalfesten inför närmare 800 åskådare. Dagen till ära var två högröstade och glada klackar på plats vilka skapade en riktigt skön kvalatmosfär till mötet.

 

Ett möte där Väsby fullkomligen rivstartade och den som startade målgörandet var givetvis den så glödheta Fredrik Forsberg som i numerärt överläge från kanten sköt in det så viktiga ledningspucken till 1-0.

 

Fredrik Forsberg som kanske är Hockeyettans hetaste spelare för närvarande ordnade fem minuter senare även 2-0 vilket tillkom i nästa numerära överläge när Väsby stormade fram i ett två mot ett läge. Passningen från Johan Wictorsson var perfekt och Forsbergs avslutning klinisk när han utmanade målvakt Marcus Lundell innan han hittade luckan mellan benen på honom.

 

Ett effektivt Väsby hade verkligen fått matchen dit de ville men än bättre skulle det faktiskt bli innan perioden var till ända. Tranås försökte trycka framåt men i sin anfallsiver gavs Väsby många möjligheter till snabba omställningar. I just en sådan i matchens fjortonde minut kom även 3-0 och nu var det passningsläggaren till 2-0, Johan Wictorsson som fick sig ett friläge från kanten av mittzon. Johan var likt Forsberg iskall i sitt avslut där han drog sig åt höger innan han med en backhand vräkte pucken upp i Lundells vänstra kryss.

 

Tranås avslutade perioden i ett numerärt överläge och strax innan periodvilan fick laget sig även tilldömt ett straffslag sedan en Tranåsspelare bryskt hade blivit nerriven i ett friläge. Men det straffslaget blev inte bättre än att Linus Ryttar bara behövde täcka sitt mål för avslutet träffade inte ens mellan stolparna.

 

Om den första perioden var klart kontrollerbar för Väsbys del så blev den andra en helt annan historia. Tranås som såg säsongen rinna ut gav precis allt för att få till en vändning och därmed förlänga säsongen med en tredje och avgörande match.

 

Laget fick även ett numerärt överläge i inledningen av perioden men slarvade i det till den mildra grad att Väsbys Jesper Kemi kunde åka sig fri. Men i friläget blev han bryskt hakad vilket innebar att även Väsby tilldömdes ett straffslag.

 

Vem om inte glödheta Fredrik Forsberg klev då fram och med den form han har för närvarande blev det en smal sak för honom att ordna ännu ett hattrick när han sköt in 4-0 nere vid Lundells stolprot.

 

Väsby såg ut att ha matchen helt i sin famn men när Väsby mot slutet av Tranås numerära överläge drog på sig ännu en fick Tranås en sista väg in i matchen när de fick spela i fem mot tre. Det blev ett överläge som de inte behövde ha i mer än sex sekunder innan den för Tranås så viktiga 4-1 reduceringen satt. Målskytt blev Viktor Lennartsson som snärtade in pucken utan chans för en skymd Linus Ryttar.

 

Målet blev sedan startskottet för en vild Tranåsoffensiv som gjorde att Väsby fick jobba tungt och mycket i egen zon eftersom Tranås vägrade att släppa greppet över matchen.

 

Till slut fick laget in ännu en reducering när snabbskrinnaren Ted Nilsson lite för lätt fick åka emellan två Väsbybackar innan han överlistade Linus Ryttar.

 

Mot slutet av perioden mojnade Tranåsvinden över Väsbys zon och Väsby kunde sticka upp och skapa några lägen vilket gjorde att laget åtminstone kunde gå in till periodvilan med goda avslutande intryck från perioden.

 

Den sista perioden bävade man från publikhåll med Väsbysympatier att Tranås skulle komma närmare och till och med ikapp. Men Väsbyspelarna ville annat.

 

Faktum var att laget inte alls blev speciellt nertryckta från smålänningarna som såg ut att ha bränt sitt bästa krut under mittakten.

 

Väsby fick matchen precis dit de ville när laget spelade sig ur pressen via snabba och enkla pass och Tranås fick inte till speciellt många långa anfall i perioden.

 

Det var egentligen bara mot det allra slutet när laget plockade ut målvakt Marcus Lundell till förmån för en extra utespelare som det sista desperata Tranåstrycket blev ett faktum.

 

Det blev dock återigen massivt och när det återstod mindre än två minuter av matchen kom ännu en reducering från Tranås och det blev duktige backen Fredrik Lindström som fick fri passage fram mot mål innan han snärtade upp 4-3 väldigt nära Linus Ryttars vänstra kryss.

 

Avslutning blev sedan en riktig triller. Tranås fortsatte med utplockad målvakt och gav precis allt för att komma ikapp. Väsby svarade dock upp med samma mynt och kämpade och slet för att hålla gästerna stången. Sekunderna rusade iväg och till slut var marginalerna på Väsbys sida vilket gjorde att laget kunde hålla undan. Spelarna fick sträcka sina nävar och klubbor till skyn och konstatera att laget är vidare för spel till Playoff 2.

 

Sammanfattningsvis så får man väl säga att Väsbys större effektivitet idag var skillnaden mellan lagen. Väsby tog bättre tillvara på sina lägen och Tranås fick återigen jobba i en alltför stor uppförbacke.

 

Tranås ska dock ha all eloge för sin avslutning och de gav verkligen Väsby bra motstånd i de två spelade matcherna.

 

Grisligan

 

Fredrik Forsberg kan inte få annat än tre grisar efter att ha varit inblandade i samtliga fyra Väsbymål via tre mål och en målgivande assist. Fenomenalt bra och tre grisar är givna!

 

Två grisar ges återigen till målvakt Linus Ryttar som var säker och tät matchen igenom och som stod för några riktigt bra räddningar under matchen och då framförallt under mittakten då Tranås tryckte på som allra bäst.

 

Sista grisen ges slutligen till rutinerade och så kloka Johan Wictorsson som fortsätter visa vägen för Väsby och idag stod han bakom tre mål via två målgivande passningar och ett eget inskjutet mål.

 

I ett övrigt jämnt och idogt spelandes Väsby vill jag plussa lite extra till samtliga backar som återigen stod upp väldigt bra och som framförallt under den sista perioden spelade sig ur Tranås press på ett väldigt säkert och bra sätt.

 

Nu väntar som sagt Playoff 2 för Väsby Hockey där motståndaren blir klar efter måndagens val. Eftersom Väsby blev bästa fyran från de bägge Allettorna så kommer Väsby att få en extra hemmamatch och det innebär att Väsby börjar spela på bortais nu på torsdag den 9 mars innan returen i Vilundahallen sker nästa lördag den 11 mars.

 

Foto: Arne Rundlöf