Väsby Hockey har tagit ledningen i matchserien med Tranås AIF efter att laget vunnit matchen i Stiga Arena efter en mäkta imponerande mittakt. Efter att ha tagit ledningen i den första perioden drog Väsby iväg efter två spelade till en 0-3 ledning och trots en mindre väl genomförd sista period kunde Väsby ändå hålla undan ett vilt kämpandes hemmalag och till slut vinna matchen med 3-5.

 

– Det handlar om att vinna två av tre matcher säger tränare Markus Odén efter matchen. Vi vann match ett och har nu gjort halva jobbet. Nu hoppas vi på ett kokande Vilunda på lördag!!

 

Inför Väsbys möte med Tranås AIF hade många talat om att detta möte kunde bli en riktigt rolig och sevärd batalj mellan två lag som prioriterar varsin offensiv. Det var förhoppningar som absolut besannades och redan direkt efter nedsläpp var det full fart från bägge lägren.

 

Hemmalaget, vilka påhejades av en härlig publikskara från läktarna i Stiga Arena, startade matchen klart bäst. Redan innan matchens ens hade spelats i två minuter hade laget vaskat fram två fina lägen där endast fint agerande från målvakt Linus Ryttar skiljde hemmalaget från en ledning i matchen.

 

Tranås hittade vägar in mot mål under den första periodens första hälft där de framförallt sökte sig in mot slottet och påfallande ofta igenom sina passningar dit.

 

Sakta men säkert lyfte dock Väsby in sig i matchen. Den på senare tid sedvanliga pressen och stressen mot motståndarnas backar blev mer och mer påtaglig och till slut gjorde det så att Väsby fick en överhand på hemmalaget.

 

I matchens femtonde minut blixtrade Väsby till eller rättare sagt, så gjorde Fredrik Forsberg det. I en offensiv framstöt lät han sitt tempo tala för sig och spelade ut pucken till en påfyllande back i form av Fredrik Falk. Falk fick då från den högra kanten, inte alltför långt ifrån Tranås mål, ett perfekt skottläge men istället för att skjuta sökte han en passning mot den bortre stolpen där Felix Fjällkeborn stod parkerad och bara väntade på en diagonalpassning. Spelskickliga Falk sökte också passningen men innan den hann fram till Felix träffade den en skridsko och tog vägen in mellan benen på Tranås målvakt Marcus Lundell.

 

Den forna Väsbymålvakten Marcus Lundell fick sedan jobba hårt under mittakten för att hålla Väsby stången. Det var nämligen en period där Väsby spelade formidabelt bra och fullkomligen sköljde över hemmalaget.

 

Väsby radade upp chans efter chans och enda gången som hemmalaget fick något som helst att säga till om, var när Väsby i början av perioden spelade i numerärt underläge.

 

Till slut gav Väsbys tryck och initiativrikedom resultat när Robin Karlsson med en diagonalpassning i offensiv zon hittade fram till Fredrik Forsberg. Ståendes mitt i slottet slog han till med ett fräsande handledsskott som tog Väsby till en välförtjänt tvåmålsledning i matchen.

 

Men det skulle bli än bättre för ett Väsby som under perioden kändes som minst ett nummer för stort för smålänningarna. I mittaktens sista minut höll sig andraformationen med Martin Lundberg och Fredric Korduner i spetsen, sig framme och kombinerade sig fram till ett friläge för kapten Korduner. Målvakt Marcus Lundell i hemmalaget räddade dock friläget men anfallet var inte över för det. Fredric fiskade nämligen upp returen bakom mål, vände uppåt och spelade fram en framsmugen Fredrik Falk som strax framför mål fick pucken och vispade in 0-3 högt upp vid sidan av Lundell.

 

Sista perioden försökte hemmalaget pressa sig framåt men till en början gick jakten trögt. Redan efter fyrtiotvå sekunders spel var nämligen Fredrik Forsberg fri men denna gång gick målvakt Marcus Lundell segrandes ur striden.

 

Dryga två minuter senare var han dock överspelad och det skedde när Tranås spelade i ett numerärt överläge. Väsby spelade sig dock ur den pressen och när firma Martin Lundberg och Felix Fjällkeborn stormade sig fram, hade de den goda smaken att även kombinera sig fram så fint att Fjällkeborn hittade fram till Lundberg som styrde in 0-4 på tennis bakom en övergiven Lundell.

 

Med en fyramålsledning i ryggen trodde nog Väsby att matchen var över. Tranås såg även aningen uppgivna ut men strax innan Väsby blev fulltaliga satt ändå en för hemmalagets del, högst viktig reducering till 1-4 vilket skapade liv i matchen.

 

Väsby blev därefter passiva och tappade pressen över hemmalaget vilket gjorde att Tranås kom närmare och närmare Väsbys mål. Till slut kom ännu en reducering och nu blev nästan goda råd dyra för Väsby.

 

Direkt efter målet tog Väsby en timeout och den kom högst lägligt eftersom matchen hade börjat rinna över ganska så klart i hemmalagets favör.

 

De trettio sekundernas överläggning blev lyckosam för Väsbys del. Visserligen fortsatte Tranås att ha initiativet över matchen men Väsby blev åter mer aggressiva i sitt spel vilket gjorde att hemmalaget inte kunde lägga all sin kraft till sitt offensiva spel.

 

När matchen sedan stod och vägde klev säsongens MVP, Jacob Lundin fram och satte spiken i hemmalagets kista. I ett flygande anfall tillsammans med Johan Sellerstrand satte han nämligen 2-5 efter att Johan tagit raka vägen in mot mål vilket gav Jacob öppen passage vilket han minst sagt tog tillvara på när han från sidan rundade Marcus Lundell och tryckte in pucken med en backhand.

 

Trots att Tranås strax därefter fick till en sista reducering i matchen kändes tiden alldeles för knapp för dem att ta igen två mål. När laget dessutom med drygt två minuter kvar av tillställningen drog på sig en utvisning och dessutom snackade till sig ett matchstraff, kunde Väsby utan större ansträngning hålla undan den sista hemmaanstormningen.

 

Väsby var till sist närmare 3-6 än hemmalaget var en reducering och matchen slutade 3-5 vilket ger Väsby möjligheten att avgöra denna matchserie på hemmaplan när turen nu går över till Vilundahallen.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Väsbys fart och idérikedom i offensiv zon var vassare än hemmalagets ikväll och sett till matchens sextio minuter kan man nog inte säga annat än att Väsby vann rättvist. Tranås avslutade dock matchen väldigt bra och sett till den avslutningen är Väsby varnade över vad som säkerligen kommer att bli Tranås gameplan inför lördagens retur i Vilundahallen.

 

Grisligan

 

Fredrik Falk var vass värre på småländsk mark ikväll. Denna skridskostarka och tempofyllda back var även så påpasslig offensiv att han sköt in två av Väsby fem gjorde mål i matchen. Det i kombination med säker defensiv gör att han tar hem tre grisar från insatsen.

 

Två grisar ges till målvakt Linus Ryttar som agerade säkert matchen igenom och som framförallt stod för några riktigt vassa räddningar i början av matchen när Tranås hade möjlighet att sätta tonen på tillställningen.

 

Sista grisen ges slutligen till ständigt farliga Fredrik Forsberg som fortsätter att imponera i Väsbytröjan och som idag låg bakom två mål via ett inskjutet och ett framspelat sådant.

 

I övrigt vill jag plussa lite extra till backarna Rasmus Sörgardt och Kevin Hermansson-Axh, till kvintetten Lundin, Korduner, Lundberg, Fjällkeborn samt till Wictorssson som höjde sig lite extra över ett i övrigt klart godkänt spelandes Vilda Väsby.

 

Nu går som sagt matchserien över till Vilundahallen där det minst kommer att spelas en match och den första och eventuellt sista i Playoff 1 startar klockan 16.00. Då är ni alla varmt välkomna till hockeyfesten!!

 

Foto: Arne Rundlöf