Väsby Hockey i Allsvenskt hockeykval! Smaka på den och vem kunde tro det inför säsongen. Visst hade nog många hoppats på spel i Allettan men längre än så kunde nog inte någon sträcka sig.

 

Nu står vi här mot slutet och kan blicka tillbaka på en fantastisk hockeysäsong. Och vilken ynnest att få avsluta den med ett allsvenskt playoff. Det var nio år sedan sist men ett år tidigare, för tio år sedan när Väsby senast var som mest framgångsrikt och sånär tog sig till Allsvenskan mötte laget faktiskt det motstånd som nu väntar, nämligen Tranås AIF.

 

Det blev två matcher som satte an tonen för Väsby i det då fortsatta kvalet. Väsby var nämligen enormt illa ute i den första matchen och kvitterade mot slutet och satte sedan på köpet segermålet några sekunder därefter vilket blev början på en resa som sånär tog laget till Allsvenskan.

 

Vi får se om denna kvalresa kan bli lika rolig men några sådana förhoppningar är farliga att bygga upp. Klarar Väsby av hårdsatsande småländska TAIF är det bra nog. Det är nämligen ett lag som målmedvetet och under en ganska lång tid satsat på att bli ett av de bättre lagen nere i Småland.

 

I år har det väl gått lite så där men under fjolåret tog sig laget ända till playoff 2 där sedermera gotländska Visby-Roma blev för svåra. Denna säsong har Tranås blandat och gett ganska så mycket i såväl grund- som fortsättningsserien men något som kännetecknat laget trots sina bergodalbanor, är att laget alltid presterat när det gällt som mest.

 

I den TV-sända Hockeyettan matchen tidigare i höstas slog laget Nybro Vikings. När laget behövde vinna hemma mot Helsingborg i den allra sista matchen för att vinna vårserien lyckades laget gå segrande ur striden. Liksom laget gjorde i förkvalet då Grästorp klarades av i två raka matcher. Det tyder på att laget har en bra moral och en av de bärande spelarna i laget, åtminstone i kvalet mot Grästorp, heter Joakim Erdugan. I dessa möten stod han för två mål så det är en spelare som Väsby nog behöver se upp för. Hans tankar inför torsdagens match i Stiga Arena är enligt följande.

 

Hej Joakim! På torsdag möts vi och detta blir första gången på tio år som Väsby och Tranås möts och du liksom nu är det i ett allsvenskt kval. Visste du om att lagen mötte varandra då?

Hej! Hade jag faktiskt ingen aning om. Har lite halvknackig koll på historiken.

 

För dig blir det första gången som du möter Väsby Hockey. Vad vet ni om oss egentligen?

Det stämmer. Ska erkänna att jag inte har någon större koll på Väsby. Det jag vet är att det är ett Stockholmslag och att Oskar Lindstedt, som jag känner efter hans tid i Tranås för några år sedan, spelat hos er i år.

 

Ni har haft en aningen darrig säsong där ett stabilt grundseriespel förbyttes i en svängig Fortsättningsserie där er avslutning var ruskigt spännande. Vad hände med ert spel där kontra grundseriespelet då ni kändes mer stabila?

Det har varit en svängig säsong för oss. Innan jul så började vi lite segt sen när serien vände så hade vi sju raka segrar tror jag och vi kände oss stabila. Vi missade allettan med 1p. Efter jul har det varit rena bergodalbanan. Ena matchen kunde vi spela stabilt o vinna mot ett topplag fortsättningsserien, för att nästa match torska mot de som ligger sist med rena handbollssiffrorna. Men vi har hela tiden lyckats få ihop det när det kommit till de viktigaste matcherna.

 

Men stabilitet verkar ni ändå visat upp i mötet med Grästorp efter två raka segrar med 5-1 i total målskillnad. Vad var skillnaden mellan er och Grästorp som du ser på det?

Grästorp är ju ett klassiskt kontringslag. Väldigt svårspelade. Det gäller att vara noggranna med pucken och inte tappa den på fel ställen. Och det tyckte jag vi lyckades med. Vi förde spelet och bjöd inte Grästorp på några onödiga lägen. Vi vet att vi kan spela riktigt bra och stabilt när alla är påkopplade. Nu är det playoff, så vi ska inte ha behöva ha några motivationsproblem.

 

Hur mycket råg i ryggen har dessa två segrar gett er inför detta Playoff möte gett er tror du?

Tror det var skönt för alla killar i laget att visa för oss själva att vi kan spela en stabil hockey. De här matcherna har bara gjort oss gott.

 

Hur skulle du vilja beskriva årets upplaga av Tranås AIF och vad tycker du utmärker er?

Tranås 16/17 är ett ungt och skridskoskickligt jag. Lite skillnad från tidigare år då vi har varit ett mer spelskickligt lag. I år är vi mycket tyngre och obekvämare att möta tror jag.

 

Hur mycket talas det om allsvensk kvalhockey i Tranås nu och förväntar ni er stort hemmastöd på läktarna i Stiga Arena?

Intresset ökar ju såklart nu när det är playoff. Tranås har bra hockeykultur så det är väldigt många intresserade människor i stan. Vi har haft lite svårare att locka så många supportrar vi velat ha, men spelet har ju svajat en del, så där har vi förklaringen. Men jag hoppas och tror på över 1000 personer på torsdag. Men vi har lätt bland de bästa fansen i ettan. Det är sådant jävla drag när de är med på bortresor. Det är grymt!

 

Vad tror du på för typ av matchbild på torsdag?

Tror på en riktig fartfylld hockey. Ingen aning hur Väsby spelar än, men har förstått att Väsby är ett lag som bara kör! Mycket mål bakåt men även framåt, så det är väl risk för en väldigt öppen hockey. Kan nog bli roligt för publiken.

 

Vad i ert spel tror du då att ni behöver fokusera på?

Vi vill nog kontrollera matchen tempot och inte låta det pendla för mycket.

 

Vilka i ditt lag tycker du lyst extra mycket på sistone?

Vår målvakt Marcus Lundell har spelat riktigt bra nu när vi behövt det! Albin Torstensson som jag tycker har varit vår bästa back säsongen igenom med riktigt stabilt backspel.

 

Hur ser skade-/sjukdomsläget ut hos er?

Vi har inga skador eller sjukdomar, alla är hela o fräscha

 

Slutligen Joakim, hur går det på torsdag och vad blir avgörande för matchens utgång tror du?

Tror på seger för oss på hemmaplan! Med bra uppslutning med publik, bra stämning och full fart på isen. De ska behöva vara riktigt bra om de ska kunna nypa en match av oss i vår egna hall

 

// # 9 – Joakim Erdugan – Tranås AIF

 

Joakim nämner alltså Marcus Lundell som en spelare som betytt mycket för Tranås. Ni som känner till Väsbys historia vet kanske att det var samma Marcus som då vaktade Väsbys kasse senast lagen möttes för tio år sedan. Då var han en ung lovande talang och nu en erfaren och rutinerad rinkräv. Ska vi lyckas vinna två matcher mot TAIF måste vi försöka hitta hålen på Marcus. Men vi har många heta rykande heta forwards i vårt lag och om de fortsätter visa samma skarpskytte även i mötena mot TAIF kommer Lundell allt att få jobba för att hålla tätt.

 

Johan Wictorsson är Väsby äldsta och mest rutinerade spelare. Han är en av få i vårt lag som spelat allsvenskt kvalspel tidigare. Han behöver visa vägen i mötena och gärna sätta fram sina medspelare Felix Fjällkeborn samt Fredrik Forsberg lika fint som han gjort i Allettan. Johan har jag känt på pulsen och den är enligt följande inför matchen.

 

Hej Johan! Playoff 1, nu är vi här. Det blir en härlig krydda på en underbart fin genomförd säsong. Hur skulle du vilja summera vår säsong hitintills?

Tjena! Tycker vi har blivit bättre och bättre ju längre säsongen gått. Vi fick in många nya spelare och nya tränare dessutom, så det tar ju lite tid att komma in i spelsystemet.

 

Och nu väntar Tranås AIF för oss i Playoff 1. Vad vet du om det motståndet egentligen?

Vet faktiskt ingenting om dem! men vi kommer gå igenom allt innan matchen såklart!

 

Du är en av få med rutin från allsvenskt kvalspel i vårt lag. Vad anser du är det viktigaste att tänka på i sådana matcher?

Tycker inte man ska ändra något bara för att det är kvalmatcher utan vi ska spela den hockey som tagit oss hit

 

Vi börjar borta på torsdag med retur hemma i Vilundahallen på lördag. Tycker du att det är en fördel att starta upp på bortaisen?

Nej, egentligen är det väl fördel att börja hemma skulle jag säga! Men det är väl för att slippa resa fram och tillbaka dem lagt matcherna så här antar jag.

 

Du är center mellan rivjärnen Felix Fjällkeborn samt Fredrik Forsberg och ni tre har verkligen funnit varandra. Varför går det så bra för er tror du?

Ja, det har funkat riktigt bra! Tycker vi tänker hockey lika och de är grymma på att vinna tillbaka puckarna och båda har ruggig speed. Sedan smäller Foppa verkligen dit avsluten!

 

Tranås gick ju rätt tungt i sin Fortsättningsserie men slog Grästorp i förkvalet i två raka och lär komma väldigt laddade på sin egen hemmais med förmodad stor publik på läktarna. Hur ska vi kunna stå emot deras anstormning tror du?

Ja, det kommer nog att gå undan! Det är viktigt att vi spelar enkelt och minimerar misstagen. Tycker vi spelat bra på bortaplan hela Allettan så det tar vi med oss.

 

Kvalmatcher är ju annat än seriematcher. Nu ställs allt på sin spets. Är det faktumet inspirerande eller aningen nervöst och hur ska vårt orutinerade lag klara av den utmaningen?

Kvalmatcher är verkligen bara inspirerande, ska bli otroligt kul att spela. Kommer absolut inte vara några problem, många av de yngre har spelat viktiga slutspelsmatcher i Superelit och så har vi några äldre som varit med ett tag.

 

Slutligen Johan, hur går det nu på torsdag och på vilket sätt är du bidragande till det?

Vinst med 2-4 och jag ska bidra med hårt jobb!

 

// # 22 – Johan Wictorsson

 

Väsby är likt Tranås AIF helt skadefria och kommer att ställa upp med absolut bästa tänkbara matchtrupp. Matchen sänds som vanligt via Webben och adressen till sändningen finner ni här:

https://taif.solidtango.com/live/tranas-aif-vasby-ik

 

Ni som skulle vilja uppleva matchen tillsammans med andra så finns möjlighet att ta er till Scandic Hotell alldeles intill Vilundahallen. De kommer nämligen att sända matchen. Mer om detta kan ni läsa här:

SCANDIC SÄNDER MATCHEN MOT TRANÅS!

 

Ni kör vi Vilda Väsby!!