Väsbys segertåg tuffade vidare och idag var det Östersunds IK som fick smaka på Väsbys styrka när de fick lämna Vilundahallen med en 7-3 förlust bagaget. Segern gör att Väsby tog sig upp på en fjärdeplats i tabellen och har dessutom glädjande nog för första gången sedan vårsäsongen 2008 säkrat en plats till playoff till Allsvenskan.

 

– Vi börjar inte alls bra och Östersund är mer desperata i stort sett alla situationer säger tränare Markus Odén. Det är svårt att hitta något positivt efter första tjugo minuterna förutom målet. Sedan visar vi hur starka vi är genom att arbeta oss tillbaka, speciellt efter de många minuterna vi får sitta av i lådan. Det är nu en match kvar innan slutspelet och alla i omklädningsrummet vet vad som gör oss framgångsrika och imorgon återgår vi till arbetet. Väldigt kul med slutspelshockey i Vilunda! Fyra raka kaffekaka, eller tror sportchefen nämnde något om en tårta till boysen. Det är de minst sagt värda!

 

Vad ska stoppa Vilda Väsby? Lite så känns det faktiskt nu efter ännu en trepoängare hemma mot Östersunds IK i en match där Väsby växlade upp en efter dålig inledning och till slut nästan kunde defilera hem matchen.

 

Fyra raka segrar och en ynka förlust i de senaste nio matcherna. Det är Väsbys form för närvarande och det är också därför som laget just nu parkerar sig som fyra i tabellen med endast en omgång kvar att spela för laget.

 

Väsby kommer att som sämst sluta sexa men troligtvis är det fjärde eller femteplatsen som gäller vilket innebär att laget nu kommer att få välja motståndare till playoff 1 och datumet för det är måndagen den 27 februari. Väsby kommer att börja borta torsdagen den 2 mars och sedan väntar en andra match i Vilundahallen lördagen den 4 mars och en eventuellt tredje och avgörande match spelas även den i Vilundahallen söndagen den 5 mars.

 

Men idag i Vilundahallen kunde man knappast tro att Väsby skulle skjuta in sju mål och vinna matchen klart med tanke på hur det såg ut till en början. Tändningen kanske var den vanliga men nog såg det inte alls lika fokuserat ut som det gjort på sistone.

 

Väsby sköt nämligen ut två puckar över plexiglaset från egen zon under matchens första fem minuter och drog även på sig en tredje utvisning strax efter att laget skjutit den första pucken upp på läktaren.

 

Östersunds IK som febrilt jagar en playoff plats och som kom rejält taggade efter att laget under lördagen förlorat stort borta mot Haninge, fick precis den start de önskade.

 

I spel fem mot tre tog laget ledningen och spelet i den första perioden tillhörde främst gästerna som helt enkelt såg mest taggade ut.

 

Men trots det kunde de inte undvika att Väsby lyckades kvitterade deras tidiga ledningsmål och det blev en riktig delikatess där Fredric Korduner hittade fram en helt fri Robin Karlsson med en härlig passning och i friläget mot ÖIK:s inlånade allsvenska målvakt från Timrå i form av Adam Ohre, var Robin hur kall som helst när han väntade ut denne, gick åt sidan och rullade in pucken i en tom kasse.

 

Andra perioden kom ett helt nytt Väsbylag ut på isen. Det vanligtvis aggressiva och skridskostarka Vilda Väsby var tillbaka igen och det gjorde att laget redan i periodens första minut vaskade fram ett fint läge där firma Fredrik Forsberg och Felix Fjällkeborn samarbetade sig fram.

 

Det här var en duo som skulle visa sig fler gånger men framförallt var det här perioden som tillhörde Felix Fjällkeborn. Han var idag en fullständig gigant och gjorde nästan vad han ville ute på isen.

 

Väsby drog under perioden på sig två matchstraff och därtill en vanlig tvåminutare. Det innebar spel i numerärt underläge i tolv av tjugo spelade minuter vilket givetvis borde sätta sin prägel på resultattavlan.

 

Det gjorde det också men bara till Väsbys fördel. Det ska främst tillskrivas Felix Fjällkeborn som först i spel fyra mot fyra fantastiskt vackert frispelades av Johan Wictorsson och ensam med ÖIK:s målvakt satte ledningspucken till 2-1.

 

Gästerna kvitterade till 2-2 i periodens nionde minut och strax därefter kom Väsbys tvåminutersutvisning mellan de bägge matchstraffen.

 

ÖIK tryckte på, spelade runt och försökte hitta vägar in mot Måns Johansson i Väsbys mål. Det gick inte alldeles lätt eftersom Väsby återigen spelade väldigt bra i boxplay. Samtidigt försökte Väsby även i de numerära underlägena ställa om i kontringar och just efter en sådan omställning kom Väsbys ledningsmål till 3-2.

 

Det blev ett mål som helt och fullt kan tillskrivas Felix Fjällkeborn. En Östersunds back missade att ta emot en passning på offensiva blå. Felix satte fart och trots att han när han startade åkningen låg flera meter bakom ÖIK-backen så var han redan vid offensiva blå ikapp och strax därefter förbi. Därefter tryckte han sig in från kanten mot målvakt Adam Ohre innan han vinklade upp en backhand rakt upp i taket vilket blev ett mål som sannerligen var en fröjd för ögat.

 

Andra perioden fick Väsby sedan avsluta i numerärt underläge efter att Johan Sellerstrand via en hård tackling dragit på sig ett matchstraff.

 

Väsby blev inte fulltaligt förrän i början av den sista perioden och stärkta av att ha klarat av även detta tuffa läge tog det inte lång tid förrän ledningen var uppe i två mål. Lubomir Fetkovic bröt ett ÖIK-uppspel strax innan för offensiva blå. Han avancerade framåt och drog iväg ett sedvanligt tungt skott. Målvakten klarade av skottet men returen snappade Fredric Korduner upp, drog pucken åt sidan och satte sedan 4-2 bakom en återigen överspelad målvakt.

 

ÖIK försökte strax därefter svara men Måns Johansson fortsatte att spela förtroendeingivande i matchen. Sakta men säkert föll ändå pendeln över till Väsby som när laget i sjunde minuten fick spela i numerärt överläge satte punkt för spänningen i matchen.

 

Visserligen inleddes det numerära överläget med dåligt Väsbyspel men när laget efter en minuts tafflande till slut kom in i offensiv zon tog det inte många sekunder innan matchen var avgjord.

 

Johan Wictorsson fick pucken bakom ÖIK:s mål, spelade pucken bakåt och mot den bortre stolpen kom Fredrik Forsberg åkandes och tryckte distinkt till pucken som tillspelades honom och utan pardon satt den in i bortre målgaveln vilket innebar en 5-2 ledning.

 

Matchen var därefter i princip över. Östersund mäktade aldrig hämta sig från dessa två gjorda mål i perioden och även fast laget mot slutet chansade med utplockad målvakt och reducerade en sista gång till 5-3 kändes det aldrig farligt.

 

Väsby satte istället punkt för tillställningen med att sätta två mål i öppen kasse där matchens sista målskyttar blev Lubomir Fetkovic och Ludvig Wiita-Adamsson.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl beskriva Väsbys insats som ömsom vin, ömsom vatten. Laget började svagt men spelade upp sig och avslutningen blev till slut riktigt bra.

 

Målvaktsspelet var bra från Måns Johansson under hela matchen. Backarna slet på duktigt och offensivt sett visade Väsby till slut upp fina kombinationer och faktum är att laget nu gjort flest mål av alla lagen i hela Allettan. Förvisso med en mer match spelad än näst bästa lag, Huddinge men det är klart att den målfabrikationen är en stor bidragande faktor till att laget klättrat så högt upp som en fjärdeplats i tabellen.

 

Grisligan

 

Felix Fjällkeborn var helt klart matchens stora gigant. Två klassmål och stenhårt arbete i högt tempo var aftonens facit och tre feta grisar tilldelas honom.

 

Två grisar ges till hans kedjekollega Johan Wictorsson som i sedvanlig anda stod för tänket i kedjan och den smartheten gav honom två fina passningspoäng.

 

Sista grisen ges slutligen till backklippan och lugnet själv i form Joel Östman som vände och vred och alltid hittade säkra vägar ur den egna zonen.

 

I övrigt vill jag plussa lite extra till samtliga backar som fick slita hårt framförallt efter att Rasmus Sörgardt redan i början av den andra perioden drog på sig ett matchstraff. Offensivt sett växte många spelare in i matchen och där vill jag ge ett särskilt omnämnande till trion Korduner, Lundberg samt till Wiita-Adamsson.

 

Nu återstår endast en match för Väsbys del i Allettan och den sker av stapeln nästa lördag då Väsby får ta sig an ett annat formstarkt lag i form av Haninge Anchors som tack vare sin formtopp faktiskt har klart häng på den sista playoff platsen.

 

Foto: Arne Rundlöf