Väsby Hockey stod kanske för säsongens bästa insats när laget på hemmais slog tillbaka seriefyran Piteå Hockey med 6-4 efter en blixtrande sista period där laget vände 1-2 underläge till seger efter en fantastiskt stark laginsats.

 

– Tycker vi gör det okej i fyrtio minuter säger tränare Markus Odén. En väldigt bra tio minuters period i andra innan Piteå gör 1-2 och sedan tar de över mer. Sista tjugo är vi mer desperata och tävlar mycket hårdare än Piteå. Jag och Viktor är imponerad hur grabbarna avslutar matchen och hur effektiva vi är i deras zon. Nu laddar vi om innan vi tar emot Östersund i svinstian imorgon!

 

Om tränare Markus Odén var försiktig med att dela ut betyg från matchen så är jag desto mer positiv när jag ska försöka beskriva hur Väsby klarade av att bärga tre poäng mot ett starkt Piteå Hockey. Ett lag som när de besökte Vilundahallen för första gången på drygt tio år gick bet i att hämta några poäng.

 

Gästande Piteå fick förvisso en drömstart på matchen när de via sitt första avslut på mål tog ledningen i matchen när deras Carl Becker med ett rappt handledsskott hittade vägen in till mål, strax över Måns Johanssons vänstra axel.

 

Tiden vid målet var endast tjugosex spelade sekunder och det var inte direkt den start som Väsby hade önskat sig. Därefter var farhågorna att det starka norrlandslaget skulle ta hand om taktpinnen och styra och ställa händelserna ute på isen.

 

Men säg, det var inte direkt det som skedde därefter. Det var istället Väsby som tog tag i taktpinnen och där Piteå främst försökte täta i egen zon och därefter ställa om till vassa och snabba kontringar. Något som de var fenomenalt bra på att genomföra men lyckligtvis gav Väsby aldrig dem möjligheten att göra så förutom vid ett par tillfällen i perioden.

 

Vid dessa tillfällen var förvisso Piteå väldigt nära att göra mål men Väsby hade minst lika många lägen att kvittera gästernas ledning på och när kvitteringen väl föll mot slutet av perioden kändes resultatet ändå rättvist efter den första spelade perioden.

 

Målet i sig var en riktig delikatess där orden klapp, klapp och ryskt spel nämndes i pausen från många håll och kanter på läktarna. Något som inte direkt var konstigt eftersom trion bakom målet i form av Johan Wictorsson, Felix Fjällkeborn och målskytten Fredrik Forsberg stod för ett riktigt klassmål där pucken gick snabbt och som på ett snöre innan Piteås målvakt Markus Olsson var helt överspelad.

 

Mittakten inleddes sedan på samma sätt som den första perioden avslutades, där Väsby styrde och ställde för det mesta men där Piteås försvarsspel ändå gjorde det så pass svårt för Väsby att vaska fram de där riktigt farliga chanserna.

 

Mot mitten av perioden mattades Väsbys spel av och Piteå kunde för första gången i perioden sticka upp i ett längre anfall. Det långa anfallet avslutades med att Väsby drog på sig matchens första utvisning efter att laget inte via tillåtna medel orkat hålla undan för de virvlande Piteåspelarna.

 

Det var ett överläge som Väsby såg ut att klara av väl men mot slutet av denna tog Piteå ändå tillvara på överläget när de rundade Väsbys mål och där en framstörtande Piteåanfallare fick pucken till sig perfekt serverad och sedan bara kunde slå till direkt och skjuta pucken förbi en helt chanslös Måns Johansson.

 

Den dipp som Väsby där och då visade upp var dock endast något som var av den temporära arten. Mot slutet av perioden visade Väsby åter upp en aggressiv ishockey vilket sånär gav laget en kvittering men underläget inför den sista perioden förblev ändå intakt.

 

Sista perioden gavs Piteå redan i periodens första minut ett numerärt överläge vilket gjorde att laget fick ett gyllene läge att dra iväg ytterligare i målprotokollet.

 

Men istället för utökad Piteåledning blev det istället här som matchen vände. Ett förnämligt spel av Väsby i numerärt underläge där Piteå stressades gång efter annan så gavs de aldrig möjligheten att bygga upp ett offensivt konstruktivt spel. Istället stressade de så pass i egen zon av Jacob Lundin att han vann pucken och spelade fram mot bortre stolpen där lagkapten Fredric Korduner dök upp och sköt in kvitteringen till 2-2.

 

Målet gav en rejäl skjuts till självförtroendet hos Väsby som därefter oförtrutet fortsatt att åka skridskor, pressa högt och störa Piteå redan i uppspelsfasen.

 

Dryga två minuter efter kvitteringen gav det resultat när passningsläggaren då i form av Jacob Lundin nu istället spelades fram av Jesper Kemi och via en egen upplockad retur sköt Väsby till ledningen för första gången i matchen.

 

Piteå blev nu tvunget att ställa om sitt spel från försvar till anfall. Matchen fick här ett tag ett litet annat scenario än tidigare minuter i matchen där Piteå blev mer spelförande och där Väsby mer fick inrikta sig på att försvara sig.

 

Gästerna fick aldrig till något stort tryck men ändå kändes det alltid farligt när de fick komma in i Väsbys zon. Vid ett tillfälle blev det bevisat när Piteå snirklade sig fram i offensiv zon och där pucken gick fram till vasse Johannes Tornberg som slog till direkt och fullkomligen vräkte in pucken i nättaket vilket innebar en kvittering till 3-3.

 

Matchen gick därefter med nära inpå nio spelade minuter av den sista perioden in i litet ett ställningskrig. Lagen tog ut varandra och målchanserna var relativt få till antalet.

 

Mitt i detta läge stack Väsby upp i ett fint anfall. Martin Lundberg fick pucken längs kanten i mittzon, vände om och spelade pucken inåt till snabbt åkandes Lubomir Fetkovic. Väsbys pigga slovak lät då sitt snabba och aviga skott tala för sig och väl inne i Piteås zon sköt han iväg pucken som tog vägen förbi målvakt Markus Olsson och som kanske något lättvindigt släppte in pucken vid sin högra sida.

 

Återigen satt Väsby i förarsätet och nu var det ett grepp som laget aldrig ville släppa ifrån sig.

 

Den nykomponerade kedjan med Johan Wictorsson som center mellan rivjärnen Felix Fjällkeborn samt Fredrik Forsberg blev sedan enheten som definitivt sänkte gästerna från Norrland.

 

Drygt två minuter efter ledningsmålet utökades nämligen ledningen till två mål efter att Felix Fjällkeborn strax efter vunnen tekning tog snabbast vägen in i offensiv zon, spelade pucken snett bakåt till Fredrik Forsberg som reptilsnabbt sköt in 5-3 rakt upp i krysset bakom en chanslös Markus Olsson.

 

Den tvåmålsledningen kunde sedan Väsby spela vidare på ända in till ett rafflande avslut på matchen. Piteå fick med sig en Väsbyutvisning när lagen redan hade varsin spelare i botbåset vilket gjorde att laget kunde spela fyra mot tre. I dryga halvminuten klarade Väsby av det utan större bekymmer men när Piteå plockade ut sin målvakt till förmån för en extra utespelare och spelade fem mot tre blev trycket etter värre.

 

Till slut satt en reducering från Piteås sida men målet satt aningen snöpligt då en Piteåspelare från en position bakom målet bara på ren vinst eller förlust skyfflade in den mot mål. Turligt för Piteås men olyckligt för Väsbys del tog pucken vägen via Måns Johanssons benskydd och in i målet.

 

Med en minut och fyrtiotvå sekunder kvar av matchen hade sedan Piteå gott om tid att försöka jobba in en kvittering på. Men ett aggressivt spelandes Väsby hade inga tankar på att låta Piteå få med sig en poäng från Vilundahallen.

 

Laget stressade Piteå högt upp i banan och de fick aldrig möjligheten att komma in samlat i anfall i Väsbys zon. Med dryga halvminuten kvar av matchen lyckades Väsby spel sig kontrollerat ur den egna zonen och vid mittzon stod Johan Sellerstrand som behärskat sköt in 6-4 i den tomma kassen och spikade slutresultatet vilket innebar tre oerhört sköna inhämtade poäng.

 

Sammanfattningsvis så tycker jag att resultatet efter ordinarie tid blev helt i sin ordning. Trots en tung Väsbystart med Piteåmål redan i matchens första anfall så lät sig laget aldrig nedlås och sett till matchens tre perioder höll Väsby taktpinnen betydligt oftare än Piteå och det aggressiva presspelet i kombination med vasst skytte blev till slut avgörande.

 

Väsby ville helt enkelt mest, anföll bäst och minimerade sina misstag bättre än vad gästande Piteå lyckades med.

 

De tre poängen gör att laget befäste sin femteplats i tabellen och avståndet ner till niondeplacerade Östersund är nu hela nio poäng med tre matcher kvar att spela om och därtill har laget tjugo plusmål tillgodo och med det sagt känns det som att det ska mycket till för att laget nu ska kunna missa möjligheten till allsvenskt playoffspel när Allettan blir färdigspelad nästa helg.

 

Grisligan

 

Av väldigt många bra prestationer tycker jag att Jacob Lundin stod ut mest. Han kämpade och slet i vanlig ordning och lyckades därtill med att ligga bakom tre av de viktiga Väsbymål som gjorde så att Väsby kunde gasa ifrån Piteå i den avslutande perioden.

 

Två grisar tilldelas Felix Fjällkeborn som i Calle Åsells frånvaro klev in i den första formationen och gjorde det hur bra som helst. Felix var ständigt på tårna och spelade med en härlig frenesi och stod förutom det även bakom två mål via direkt målgivande passningar.

 

Sista grisen ges slutligen till Fredrik Forsberg som via två härligt inskjuta mål återigen blev tungan på vågen och han står nu för imponerande tretton gjorda mål på fjorton spelade matcher.

 

I övrigt är det återigen svårt att lyfta fram någon som lyste mer än någon annan i ett väl spelandes Väsbykollektiv. Defensiven var tät, de fyra formationerna kämpade väl och det blev till slut laget Vilda Väsby som kämpade ner Piteå vilket fick lördagskvällen i Vilundahallen att sluta med stor Väsbyglädje.

 

Foto: Bror Rosenback