Tiden går visst fort när man har kul. Och roligt är verkligen något som Väsby Hockey haft hitintills i Allettans seriespel och inför de två sista hemmamatcherna har laget ett gynnsamt läge till att knipa en Allsvensk playoff plats vilket alla lag förutom de två som ligger längst ner i tabellen får spela.

 

Sex poäng ner till närmast jagandes Östersund samt Kalix HC har Väsby med fyra omgångar kvar att spela. Det är ett läge som känns bra just nu men som givetvis kan förändras om resultaten går fel väg och om Väsby inte lyckas bärga några fler poäng i de tre omgångarna som återstår för Väsbys del.

 

Men räkna med att laget kommer att försöka göra allt i sin makt för att ta denna playoffplats. Närmast väntar två härliga hemmamatcher mot motstånd som Väsby har såväl härliga som mardrömsliknande minnen av.

 

Vi kan väl börja med det hemskaste och då vrider vi tillbaka klockan till den 3 april år 2007. Då spelade Väsby Hockey nämligen en helt avgörande match om att ta en plats upp till Allsvenskan. För motståndet stod då lördagens kommande motståndare, Piteå Hockey. Till en början den kvällen den 3 april gick allt som på räls. Väsby tog ledningen, utökade densamma i början av den sista perioden och sedan såg laget ut att defilera sig fram till Allsvenskan. Men mot mitten av den sista perioden kom en plötslig Piteåreducering och det förändrade allt. Väsby såg därefter ut som ett gäng asplöv i vinden och med två minuter och tre sekunder kvar av matchen kom målet som inte fick komma. Piteå kvitterade och den allsvenskan drömmen var över. Av bara farten satte också Piteå segerpucken till 2-3 och det var en mardröm som det tog månader för Väsby att smälta.

 

Nu väntar samma motstånd för Väsby igen på lördag, nästan tio år efter när lagen senast möttes i Vilundahallen. Samma press ligger inte på Väsby idag men nog är det ändå härliga känslor inför drabbningen. Väsby skuggar nämligen seriefyran Piteå med endast tre poäng bakom, dock med en match mer spelad. En seger för Väsbys del skulle förutom en i princip säkrad playoffbiljett även leda till att laget skulle vara med i racet om en direktplats till playoff 2, dit lag som placerar sig som tvåa och trea i tabellen i Allettan går.

 

Senast vi möttes uppe i Piteå blev det en ganska jämn match efter att Väsby klarat av Piteås enorma anstormning under drygt den första halvan av matchen. En poäng fick laget till slut med sig efter att Piteå avgjort några minuter in i övertiden.

 

En av lagets målvakter heter Joel Vännström. Han stod inte mot oss i Piteå men såg matchen från sidan. Hans minnen från den matchen samt hans tankar inför lördagens match är enligt följande.

 

Hej Joel! Ni var inför seriestarten topptippade och ligger där uppe, inte alltför långt ifrån seriedaren Huddinge. Är ni nöjda med ert spel i Allettan så här långt?

Tjena! Jag tycker att vi har spelat bra i många matcher och gjort mycket bra saker som har gjort att vi ligger högt uppe i tabellen.

 

Ni har blandat litegrann i spelet med tunga skalper och en del oväntade förluster. Senast en hyfsat stor förlust borta mot Östersund. Berätta lite om den matchen!

Alla matcher i den här serien är tuffa och stenhårt krig varje match för att få poäng, just mot Östersund så hade vi en tyngre start på matchen men växte in i det mer men kunde tillslut inte ta några poäng där.

 

Nu på lördag möts vi igen några veckor efter vårt senaste möte hos er. Du missade själv den matchen, men kanske såg matchen i alla fall. Om, vad kommer du ihåg från det mötet?

Jag såg en del av den matchen och vad jag kommer ihåg är att Väsby är ett bra lag med bra fart och har som många andra lag en del spelare som är riktigt bra.

 

Nu väntar Vilundahallen för er. Vet du om att Piteå luggade Väsby Hockey på en allsvensk plats i sista matchen i kvalserien genom att kvittera Väsbys ledning med drygt två minuter kvar av tillställningen?

Nej det hade jag faktiskt ingen aning om…haha…

 

Ni behöver vinna för att försöka komma ikapp Huddinge och vi behöver vinna för att säkra en playoff plats. Vad tror du det gör för matchbilden?

Oj, svårt att svara på men jag är säker på att vi kommer komma ut taggade för att fortsätta vara med i toppen av tabellen och som vanligt så är det värt försvarspel som ska gå först och gör vi det kommer resten också.

 

Vilka i ditt lag tycker du lyst extra mycket på sistone?

Jag tycker vi har ett bra och jämnt lag och när det fungerar är vi riktigt bra och vi behöver alla spelare varje match!

 

Hur ser skade-/sjukdomsläget ut hos er?

Jag vet faktiskt inte hur det ser ut med spelare som är skadade eller sjuka!

 

Slutligen Joel, hur går det på lördag och vad blir avgörande för matchens utgång tror du?

Jag tror och hoppas att vi tar 3 poäng och spelar vi enkelt och rejält från egen zon och framåt har vi bra möjligheter till det.

 

// # 1 – Joel Vännström – Piteå Hockey

 

Om Piteå var mardrömmen så var Östersund en motståndare som var rena drömmen säsongen efter att Väsby missade den allsvenska platsen så snöpligt. Då hette laget Östersund Hockey och var en sammanslagning av ÖIK samt Brunflo. Matchen var den sista playoff omgången innan kvalserien och i ett näst intill fullsatt Vilundahallen vann Väsby en spännande och jämn drabbning och kvalificerade sig sedermera till den allsvenska kvalserien för andra året i följd.

 

Men även från årets möte med Östersund som har Väsby goda minnen. Ni minnesgoda kommer väl ihåg målfyrverkeriet som utspelade sig i Jämtland där Väsby vann en pendlande historia med 6-9 efter att ha vänt 6-5 underläge med fyra raka mål i slutperioden.

 

Så målrik lär matchen knappat bli på söndag. Östersund har nämligen jobbat rätt så ordentligt på sitt försvarsspel och tog tack vare det en imponerande 4-1 seger mot Piteå för en dryg vecka sedan.

 

En av många vassa forwards i Jämtlandslaget heter David Lillieström-Karlsson. Det är en Stockholmskille som ÖIK värvade till sig inför säsongen. Så här går hans tankar inför söndagens drabbning.

 

Hej David! Ni fortsätter att vara ett väldigt svårtippat lag för många i Allettan. Skarpa segrar varvas med oväntade plumpar. Varför är ni något ojämna anser du?

Hej! Har väl handlat lite om självförtroende. Vi fick en dålig start och i en kort serie som allettan så är det viktigt med en bra start. Vi har fått kämpa tillbaka att hitta en hög lägstanivå som är behövs i en serie där det inte finns några lätta matcher.

 

Men det känns ändå som att ni vässat till ganska många delar i ert spel. Segern mot Piteå i helgen med 4-1 är väl ett bra bevis på det. Vad har du för summering att lämna om den matchen?

Vi tar med oss ett bra försvarsspel och god disciplin från Piteå-matchen.

 

Att ni blivit bättre i det defensiva spelet på sistone. På vilket sätt märks det i ert spel?

Det märks väl mest i att vi har en bättre disciplin där vi tar bättre beslut på med större marginaler jämfört med innan.

 

Nu på söndag möts vi igen några veckor efter vårt senaste möte hos er. Det blev ju en riktig holmgång som vi vann med hela 6-9. Vad kommer du ihåg från det mötet?

Det var en märklig match som svängde rejält. Vi hämtade upp och med oss ledning för att lika snabbt hinna tappa den. Så det var höga toppar men lika djupa dalar. Sex mål framåt ska räcka egentligen för att vinna en match på hemmaplan.

 

Det var första gången sedan du spelade i Huddinge som du mötte Väsby. Vad är dina intryck om oss efter det mötet?

När jag spelade i Huddinge så var det ett helt annat lag jag mötte. Nu är det en helt annan bredd i Väsby och verkligen ett lag som kan hålla en hög lägstanivå under hela säsongen. Riktigt kul att se hur nivån har höjts i den östra serien. Viktigt för stockholmshockeyn.

 

Vi behöver ju poängen bägge två för att ta oss till fortsatt playoff spel mot Allsvenskan. Tror du på en mer mål snål tillställning nu jämfört mot den uppe i Östersund?

Jag tror på mer noggrannhet i defensiven från båda lagen. Så tror på färre mål i detta möte.

 

Vad i ert spel tror du då att ni behöver fokusera på?

Genomgående är det helt klart defensiven som måste skötas och börja därifrån.

 

Hur ser skade-/sjukdomsläget ut hos er?

Vi har haft lite skador de senaste matcherna men till i helgen är alla tillbaka utom en ordinarie, verkar det som.

 

Slutligen David, hur går det på söndag och vad blir avgörande för matchens utgång tror du?

Jag tror det kommer bli en jämn match men tror självklart på oss och att vi får med oss full pott.

 

// # 79 – David Lillieström-Karlsson – Östersunds IK

 

Det om motståndarna. Nu vill vi veta mer om hur Väsby tänker inför matchen. För att veta det har jag vänt mig till formstarke backen Robin Karlsson som ju var så framgångsrik den gångna helgen, inte minst från mötet med Asplöven då hans fina offensiva kvaliteter låg bakom två av de fyra gjorda Väsbymålen.

 

Hej Robin! Vilken toppenhelg det blev för oss uppe i mörkaste Norrland med seger mot såväl Kalix som Asplöven. Vad har du för summering att lämna kring matcherna?

Tja Krister! Ja, det var riktigt skönt med två vinster på den här borta resan! Många timmar i buss men vi gjorde jobbet å fick åka hem med 6 poäng.

 

Det känns framförallt som om det defensiva arbetet klickade bäst eller vad var nyckeln till segrarna som du ser på det hela?

Jag tycker båda våra målvakter gjorde grymt bra ifrån sig och vi utespelare gjorde de vi skulle och även bra boxplay gjorde att vi kunde vinna.

 

Vad från helgen tycker du vi kan ta med oss inför fortsättningen?

Tycker framförallt vi ska ta med oss vinnarkänslan, de är en bra väg att fortsätta på nu när serien börjar närma sig slutet. Även vårat boxplayspel!

 

För din del tycker jag du gjorde en riktigt fin helg där du verkligen tog för dig i såväl det offensiva som i defensiv med rivigt spel. Är du själv nöjd med vad du presterade?

För mig själv så tycker jag att de kändes bra! Glad över att jag fick spela ihop med Rasmus så mycket som jag fick nu. Vi har varit backpar ihop sen några år tillbaka, men tyvärr så har vi inte spelat tillsammans i år. Men med tanke på att de gick bra nu så hoppas jag att vi får fortsätta tillsammans!

 

Vad säger du annars om din egen form och är du nöjd med den hockey som du spelat hitintills under säsongen?

Jag är nöjd över att jag hållit mig relativt skadefri den här säsongen, prestationen har varit hyfsad även om jag inte producerat så mycket framåt som jag vill och borde.

 

Helgen som kommer blir den sista i Allettan med dubbla matcher. Har det varit jobbigt att spela dubbla matcher eller har det bara varit kul och inspirerande?

Jag tycker de är roligare att spela dubbla matcher. Det känns också som att de ger bättre träningsveckor också när man inte har en match mitt i veckan utan istället kan lägga fokus på träning flera dagar i rad.

 

Först ut är Piteå på lördag som faktiskt bara är tre poäng före oss i tabellen, dock med en match mindre. Vad tror du vi har för chanser mot dem och sedan likadant mot ÖIK under söndagen?

Jag tror att båda matcherna blir jämna och roliga. Vi kan vinna mot alla lag i den här serien så de är upp till oss att visa de nu på hemmaplan och säkra en plats i playoff.

 

Slutligen Robin, hur går det nu i helgen och på vilket sätt är du bidragande till det?

Vi vinner båda matcherna och jag ska bryta min måltorka och se till att vi spelar mer hockey i anfallszon än i försvarszon.

 

// # 29 – Robin Karlsson

 

Väsby Hockey ställer i helgen upp med bästa möjliga laguppställning där alla är tillgängliga för spel. Felix Fjällkeborn kommer att ta Calle Åsells plats i förstaformationen och på Felixs tidigare plats hoppar Linus Nelson in.

 

Ni som inte hinner ta er till Vilundahallen så sänds bägge matcherna precis som vanligt via webben och adressen till sändningarna finner ni här:

https://vasbyik.solidtango.com/

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!