Väsby Hockey vann även sin andra match borta på norrlandsturnén när exallvenska Asplöven HC idag fick lämna sin egen ishall tomhänta på poäng. Väsby visade återigen upp riktigt vilda takter och kämpade samt slet till sig de tre poängen där framförallt allt spelet i många numerära underlägen blev avgörande. Asplöven hade trots mängder av sådana lägen svårt att svårt att ta sig igenom Väsbys fint arbetande försvar och Väsby visade istället upp en fin effektivitet i spelvändningarna och vann till slut med siffrorna 2-4.

 

– Innan matchen pratade vi om att göra tillräckligt för att vinna och grabbarna tävlade om precis allt säger tränare Markus Odén. Tycker vi får väldigt många tvåor emot oss och vi får väl gå till oss själva för att försöka hitta vad som orsakar alla utvisningar. Defensivt gör vi det dock bra och håller Asplöven på utsidan. Det är återigen ett otroligt bra jobb i boxplay. Nu är det nedförsbacke i 1000 kilometer innan vi anländer till Svinstian måndag morgon.

 

Vilken superhelg av Väsby Hockey! Det går väl inte att säga något annat än efter två raka segrar, sex poäng och laget stormar faktiskt fram mot en allsvensk playoffplats med tanke på att det nu skiljer sex poäng ned till lagen under strecket och att det endast är tolv poäng kvar att spela om för de flesta lagen i serien.

 

Det är klart att man främst tittar nedåt i tabellen men faktum är att Väsby faktiskt efter dessa härliga sex poäng kan blicka uppåt för det skiljer nu bara tre poäng upp till tredjeplacerade Piteå HC som också är nästa motståndare för Väsby nu på lördag i Vilundahallen.

 

Att Väsby är med och slåss med stora elefanterna i denna serie är ett grymt bra betyg till alla i och kring laget men faktum är att årets Väsby Hockey jobbar så hårt att man får vad man förtjänar.

 

Idag krigade laget återigen föredömligt. Tempot var direkt efter nedsläpp hårt uppskruvat för Väsby mötte ett revanschsuget Asplöven som dagen innan förlorade hemma mot jumbon Haninge Anchors och det var något som de verkligen ville att Väsby skulle få sota för.

 

Asplöven började också matchen bra men Väsby svarade upp likaledes gott. Dessutom fick laget en drömstart på matchen med två raka mål inom loppet av två sköna minuter i matchens femte och sjunde minut.

 

Väsby hårdast jobbande enhet, den med Jesper Kemi som center mellan de två rivjärnen, Jacob Lundin samt Johan Sellerstrand, var de som öppnade upp målskyttet.

 

Den under helgen så glödheta Johan Sellerstrand följde upp gårdagens måldubbel med att liggande skyffla in en retur efter Jacob Lundins avslut vilket tog Väsby till ledningen.

 

Dryga två minuter senare sköt en annan av helgens giganter, Rasmus Sörgardt in 0-2 där Jacob Lundin framför mål skymde Asplövens målvakt väl vilket fick till följd att han fick svårt att se pucken som gick raka vägen in. Rasmus backkollega, Robin Karlsson ska också ha sin beskärda del av berömmet till målet efter en perfekt lagd passning på offensiva blå rakt över till ståendes Rasmus.

 

Det insläppta målet gjorde att Asplövens målvakt tackade för sig och in kom målvakten som dagen innan gjorde motsvarande manöver mot Haninge.

 

Väsby spelade vidare under perioden med en härlig energi vilket givetvis de två gjorda målen fick till följd. Men sedan startade en jobbig period för Väsby eftersom laget började dra på sig utvisningar. Två raka såg man ut att klara av men i början av den andra perioden, alldeles i slutet av utvisningen hittade ändå hemmalaget förbi en till ditintills storspelandes Väsbymålvakt, i dag i form av Måns Johansson.

 

Målet gav Asplöven en extra kick och laget som har så mycket av varan spets gjorde det jobbigt för Väsby under några minuters spel.

 

Men sakta men säkert lyckades Väsby få ner energin hos hemmaspelarna när de lyckades hålla Asplöven på utsidan. Det gjorde arbetet enklare för Måns Johansson som ändå fick jobba stenhårt i målet för att klara alla puckarna som sköts mot honom.

 

I den andra periodens tolfte minut fick Väsby ett jobbigt läge eftersom såväl Lubomir Fetkovic som Jesper Kemi inom loppet av trettio sekunder drog på sig varsin utvisning.

 

Spel i tre mot fem mot ett så pass spelskickligt lag som Asplöven ska ju vara detsamma som insläppt mål men även här stod Väsbyspelarna för ett heroiskt försvarsspel. Tack var det blev inte ens trycket då så farligt som man kunnat tänka sig. Måns fick givetvis en del vassa skott på sig men några fantomräddningar behövde han i alla fall inte just då göra för att fortsatt hålla Väsby i ledningen.

 

Andra perioden avslutades och den sista perioden inleddes därefter på samma förvarsinriktade sätt när Väsby drog på sig en två plus två utvisning för en högt uppsatt klubba mot en Asplövenspelare.

 

Men även det farliga läget klarades av och när Asplöven strax därefter drog på sig en utvisning var Väsby skoningslösa i det numerära överläget.

 

Fredric Korduner hittade fram med en passning till Lubomir Fetkovic som för kung och fosterland vräkte in 1-3 och sköt igenom allt som fanns mellan honom och målet.

 

Ett mål som för Asplöven givetvis satt extra psykologiskt tungt eftersom laget där innan själva missat så många gyllene lägen att gå ikapp.

 

Med en ledning med två mål i ryggen försökte Väsby därefter endast att spela så enkelt som laget bara kunde. De tre poängen som laget hade vittring på skulle bara in i mål och när Robin Karlsson sköt ett stenhårt skott i den tolfte minuten och där Fredrik Forsberg framför mål styrde in 1-4, så blev resan fram till slutsignalen så mycket lättare.

 

Visserligen försökte hemmalaget med alla medel komma närmare och de tryckte på med allt vad de kunde mot slutet så nog fick Väsby allt jobba för att bärga poängen.

 

Men trots den intensiva pressen föll bara en reduceringspuck in från hemmalaget. Det kom när laget spelade sex mot fyra efter utplockad målvakt samtidigt som Väsby hade en spelare i utvisningsbåset. Pucken studsade i Jacob Lundins rygg och rakt upp i krysset och med då drygt fyra minuter kvar av matchen gavs hemmalaget en sista livlina.

 

Men den var förgäves. Väsby slet idogt vidare och tog en trepoängare som nog ingen annan än Väsbyspelarna själva på förhand kunde tro att man skulle klara av.

 

Sammanfattningsvis så går det inte annat än att beskriva Väsbys insats som en heroiskt utförd sådan. Laget jobbade hårt och lyckades även få till snabba spelvändningar vilket känns som nyckeln mot ett så pass offensivt skickligt lag som Asplöven är. De gillar att spela i offensiv zon men är mindre bra i den egna och det var något som absolut visades upp i afton.

 

Grisligan

 

Vilket målvaktspar Väsby Hockey har! Med tanke på den form som såväl Linus Ryttar som Måns Johansson har så finns det nog få lag i Allettan Norra som kan mäta sig med detta för närvarande. Igår var Ryttars insats klart avgörande och idag stod Måns Johansson för ett alldeles formidabelt målvaktsspel vilket så klart var den största avgörande faktorn till att Väsby kunde ro hem de tre poängen.

 

Två grisar tilldelas backen Robin Karlsson som idag verkligen spelade ut sitt fulla register. Han bidrog stort med sina offensiva egenskaper och spelade därtill aggressivt och lät sin fina skridskoåkning tala för sig.

 

Sista grisen ges slutligen till den ständigt slitandes Jacob Lundin som i vanlig ordning var överallt på isen. Hjälpte till föredömligt i defensiven samtidigt som han tillsammans med sina kedjekamrater Kemi och Sellerstrand även var ett vasst offensivt hot.

 

I övrigt är det svårt att lyfta fram någon som lyste mer än någon annan i ett väl kämpandes Väsbykollektiv. Laget kom, laget sågs och laget segrade. Det är skönt att konstatera och det är lika skönt att blicka in tabellen där Väsby förvisso med en mer match spelade alla övriga lagen placerar sig som femma där laget denna helg tog sig förbi såväl Hudiksvall som dagens motståndare Asplöven.

 

Foto: Arne Rundlöf