Väsby Hockey tog tre blytunga poäng på bortaisen i Kalix när laget slog tillbaka hemmahjältarna med 1-2 efter att laget i början av den sista perioden gasat iväg i målprotokollet. Stor matchhjälte blev Johan Sellerstrand som då stod bakom de bägge Väsbymålen samtidigt som målvakten Linus Ryttar matchen igenom stod pall för hemmalagets chanser och denna duo blev tungan på vågen från ett väl kämpandes Väsbykollektiv.

  

Svår match där vi inte lyckas komma upp i nivå men visar styrka genom att ta tre väldigt viktiga poäng säger tränare Markus Odén. Vi gör det bra i boxplay och lyckas hålla Kalix på utsidan. Nu är det återhämtning och finsk tv som gäller ikväll. Ny match mot Asplöven imorgon.

 

Väsby Hockey satte sig i bussen från Upplands Väsby strax efter lunchtid under fredagen och har sedan dess laddat inför sexpoängsmatchen mot Kalix Hockey i PART-Arena. Den laddningen gav resultat eftersom laget slog tillbaka hemmalaget med uddamålet 1-2 i en tajt match där det mesta skedde under första halvan av den sista perioden.

 

För de första tjugo minuterna var relativt händelsefattiga där inte speciellt många målchanser uppenbarade sig. Kalix inledde matchen bäst men utan att direkt ta någon större kommando över händelserna ute på isen.

 

Väsby utmärkte sig mest med att sitta i utvisningsbåset under den första perioden men spelet i de numerära överlägena var i princip prickfria till sitt utövande. Laget stressade hemmalaget föredömligt som faktiskt inte en enda gång hotade trots sex minuters spel i numerärt överläge under den första perioden.

 

Offensivt sett hände det inte speciellt mycket heller från Väsbys sida under den första akten där Joel Östmans fina läge och skott strax utanför ganska så mitt in på perioden, var det enda av värde att rapportera om.

 

Andra perioden blev betydligt mer händelserik men slutade trots det lika måltorrt, 0-0. Orsaken till det kan tillskrivas de bägge målvakterna Linus Ryttar i Väsby samt hemmalagets Christoffer Rifalk som bägge utmärkte sig ute på isen genom en del fina parader.

 

Hemmalagets Rifalk avvärjde bland annat ett friläge av Fredric Korduner som trots fin fint fick se sin dragning vasst avvärjd.

 

Linus Ryttar svarade lika vasst men visst hade han en viss tur med studsen när ett skott drygt minuten före periodvilan träffade hans ädlare delar och därefter ställde sig på hög kant och rullade strax invid hans vänstra stolpe.

 

Sista perioden gasade Väsby upp omgående och redan efter en dryg minuts spel satte sig laget i förarsätet efter en snabb omställning. Jesper Kemi vann en tekning i egen zon. Pucken spelades upp till Johan Sellerstrand som omgående drog sin gubbe kring egen blå och därefter avancerade framåt ackompanjerad av Jacob Lundin. Pucken spelades dock aldrig över till Lundin utan istället avslutade Sellerstrand själv med en hård backhand som överrumplade målvakt Rifalk som släppte in pucken mellan benen.

 

När Väsby några minuter därefter ställde om i ett snabbt anfall och där tilltänkte målskytten Calle Åsell stängdes otillåtet när han skulle avsluta efter en diagonalpassning från Fredrik Forsberg fick Väsby spela fem mot fyra.

 

Det var ett läge som laget inte behövde utnyttja mer än tjugosju sekunder innan Martin Lundberg hittade fram med en hård passning fram till Johan Sellerstrand som bara vinklade pucken vidare och satte 0-2 högt vid sidan om Christoffer Rifalk.

 

Väsby fick den drömstart de hade önskat sig i den sista perioden och det blev en ledning som laget sedermera kämpade hårt för att behålla ända in till slutsignalen.

 

Stundtals klarade laget av det formidabelt men vid några tillfällen blev laget för självsäkert och började spela med alldeles för små marginaler. Det skedde i den tionde minuten i den sista perioden när en alldeles för snäv passning i egen zon blockades av en hemmaspelare. Kalix fick till ett snabbt anfall och sekunder senare hade en Kalixforward från en position bakom Väsbys mål hittat fram med en perfekt passning till en framstörtande hemmaback som slog till direkt och sköt pucken förbi en Linus Ryttar som ställdes helt chanslös inför avslutet.

 

Väsby skärpte dock till sig efter denna egna fadäs och såg till att hålla hemmaspelarna på utsidan när de desperat försökte jobba sig ikapp.

 

När Kalix med lite mindre än tre minuter kvar av matchen drog på sig ett lagstraff på grund av för många spelare ute på isen fick Väsby ett gyllene tillfälle att defilera sig fram mot slutsignalen.

 

Men även här blev laget för omständligt. I ett uppspel i egen zon schabblade laget till den grad att en Kalixspelare fick ett gyllene läge till kvittering. Det avvärjdes förvisso men dock inte utan att en Väsbyspelare fick sätta sig i botbåset.

 

Kalix kunde därefter försöka sätta allt på ett kort genom att plocka ut sin målvakt till förmån för en extra utespelare. Först i fem mot fyra och mot slutskedet, sex mot fyra. Trycket blev hårt mot Väsbymålet och ända in till de sista skälvande sekunderna i matchen fick laget en kvitteringschans men Linus Ryttar blev räddaren i nöden för Väsby ännu en gång. Han pallade för allt som lastades och sköts emot honom och när slutsignalen ljöd kunde glädjande konstateras att måstematchen hade hamnat i Väsbys famn.

 

Sammanfattningsvis så blev inte matchen någon furiöst tempostark historia utan istället blev det en jämn och tät match där lagen tog ut varandra gång efter annan.

 

Efter två perioder i mållöst läge var skotten helt jämnt fördelade, 20-20 och matchen var precis som det, helt jämn. Då klev en viss pansartank i form av Johan Sellerstrand fram och prickade in den matchavgörande två målen och det är klart att hans avgörande insatser tillsammans med Linus Ryttars målvaktsspel blev helt avgörande för matchens utgång.

 

Grisligan

 

Men mest avgörande blev ändå Johan Sellerstrand dubbla strutar. De satt som bäst när de så väl behövdes och det är klart att denna kämpe ska kvittera ut tre grisar efter insatsen.

 

Två grisar tilldelas lika givet ut till målvakt Linus Ryttar som ännu en gång agerade hur tät och säker som helst och som stod pall mot slutet när Kalix laddade på som allra bäst.

 

Sista grisen ges slutligen till backen Rasmus Sörgardt som i Kevin Hermansson-Axhs sjukfrånvaro fick spela mer än vanligt och som gjorde det hur säkert och starkt som helst.

 

I övrigt tycker jag att Väsby skötte sig fint i det defensiva där framförallt spelet i alla numerära underlägen var prickfria moment. Offensivt sett fick Väsby dock aldrig riktigt till det även fast laget understundom stack upp i en del fina anfall som kanske borde lett fram till mer än de två mål som ändå glädjande nog blev matchavgörande.

 

Foto: Arne Rundlöf