Väsby Hockey och straffslag är för närvarande ingen bra kombination. I afton missade Väsby två straffar under ordinarie tid och när matchen sedan gick till straffslag missades tre till och då räckte det med att Hudiksvall satte en för att till slut knipa bonuspoängen.

  

-Vi gör en bättre femte match än förra gången vi hade fem matcher på nio dagar säger tränare Markus Odén. Tyvärr räcker det inte hela vägen ikväll. Vi skapar många bra lägen och har två puckar som dansar på mållinjen i slutet. När vi bestämde schemat pratade samtliga sportchefer, tränare och hejarklacksledare om sportsliga fördelar och Sundsvall kunde absolut inte spela 18:30 en lördag för att de missar 150 minuter återhämtning. Igår flyttade man Hudiksvalls match mot Haninge vilket jag tycker är märkligt. Surt att vi inte lyckas ikväll men vi fortsätter jobba mot vårt mål och förbereder oss inför Norrlandstrippen på fredag.

 

Det blev en jämn match mellan tabellsjuan Väsby Hockey och tabellsexan Hudiksvalls HC i Vilundahallen. Hudiksvall var något vassare än Väsby i den första perioden. Mittakten var helt jämn och i den sista perioden var Väsby vassast och sett till det var det ändå rätt logiskt att matchen efter sextio minuter slutade oavgjort.

 

Men aningen surt för Väsby att ändå gå miste om två poäng med tanke på vad laget skapade i den sista perioden. Den effektivitet som Väsby haft tidigare i Allettan var inte riktigt med laget i afton och sedan ska vi heller inte ta bort den insats som målvakten i Hudiksvall, Anton Hedberg stod för. Han var riktigt bra där några räddningar var av det vassare slaget när Väsby tryckte på som bäst. Man kan nog i slutändan säga att det var han som räddade poängen åt sitt Hudik.

 

Men det var som sagt gästerna som startade upp matchen bäst. De kom ut riktigt hårt direkt efter nedsläpp och tryckte ned Väsby i den egna zonen. Väsby svarade mest sporadiskt inledningsvis med snabba attacker som Hudiksvall ofta ändå fick problem med.

 

Laget fick parera sig så många gånger att gästernas tränare redan i matchens fjortonde minut tog en timeout.

 

Ändå var Hudiksvall i ledningen vid det tillfället efter att Väsby spelat för svårt från egen zon. Gästerna tilläts bryta puckbanan och kom två mot en och sekunder senare var Linus Ryttar överspelad.

 

Att slarva i passningsspelet var något som Väsby gjorde alldeles för ofta i den första akten men passningen från Fredric Korduner i matchens artonde minut var det absolut inget fel på. Från sargen hittade han fram till slottet ståendes Lubomir Fetkovic som nästan på sedvanligt vis vräkte upp pucken i bortre krysset utan chans för Anton Hedberg.

 

Även den andra perioden inleddes bäst av Hudiksvall. De pressade återigen Väsby högt upp och såg pigga ut under de första minuterna.

 

Men Väsby svarade upp bra och chansmässigt var det ändå Väsby som vaskade fram de bästa, dock utan att de på något sätt var glödheta.

 

I den tionde minuten fick Hudiksvall en gyllene möjlighet att ta ledningen i matchen när laget i drygt en minut fick spela i numerärt överläge, fem mot tre. Här var dock Väsbys spel i boxplay föredömligt bra där trion Väsbyspelare styrde ut Hudiksvalls puckhållare så att de aldrig fick möjlighet att skapa de där hyperfarliga chanserna.

 

Stärkta av att ha klarat av det underläget tog Väsby därefter tag i taktpinnen under matchen vilket blev ett litet grepp som de sedermera aldrig släppte.

 

När Jacob Lundin åktes fri i den fjortonde minuten hann han aldrig komma till avslut eftersom han bryskt gjordes ned av en jagandes Hudikback. Väsby tilldömdes då straffslag där Fredrik Forsberg, som så framgångsrikt straffade Visby-Roma i onsdags, fick chansen att göra detsamma idag. Idag var dock hans skärpa inte av samma slag som då och Anton Hedberg behövde inte storspela för att ta straffen.

 

Men ledningsmålet skulle ändå komma för Väsby. Strax efter straffmissen fick Väsby spela i numerärt överläge. Det överläget varade inte mer än dryga halvminuten innan Johan Sellerstrand parkerad framför mål, fick pucken till sig. Han hade där tid att lägga över pucken till sin backhand innan han rakade in 2-1 till jubel av över femhundra åskådare i Vilundahallen.

 

Sista perioden tryckte Väsby på efter mer. Det var något som laget försökte göra mestadels av tiden men trots en del riktigt fina chanser lyckades laget inte överlista målvakt Anton Hedberg något mer denna afton.

 

Istället kunde Hudiksvall kvittera på en av lagets fåtaliga chanser under perioden när de i en spelvändning hittade en liten lucka på en annars väl spelandes Linus Ryttar.

 

Trots ännu ett straffslag (miss av Fredrik Forsberg), öppet mål och fina sidledspassningar med direktskott vägrade puckuslingen gå Väsbys väg idag. Hudiksvall red ut stormen, väntade in straffläggningen och där var de sedan kyligast eftersom de redan i första straffrundan satte pucken som behövdes för att ro hem bonuspoängen.

 

Sammanfattningsvis så gjorde Väsby spelmässigt en fin insats som var värd mer än den poäng som laget fick med sig. Trots femte matchen på nio dagar märktes det tuffa spelschemat faktiskt inte av alls idag utan istället var det Hudiksvall som på slutet knäade mest.

 

När de nio dagarna ska summeras så har Väsby endast förlorat en av fem möjliga efter full tid. Vunnit två samt förlorat två efter straffläggning och det är ett facit som man måste säga är klart godkänt med tanke på det tuffa motståndet.

 

Grisligan

 

Jacob Lundin var en gigant i afton. Han hade härligt spritt i benen och var samtidigt en otrolig viktig kugge i Väsbys numerära underlägen. Insatsen ger en ”man-of-the-match” och så klart då även tre grisar.

 

Två grisar tilldelas den vilda kämpen i de bakre leden Kevin Hermansson-Axh som var ordentligt hungrig ute på isen.

 

Sista grisen ges slutligen till Linus Ryttar som även idag fick förtroendet i kassen vilket han förvaltade mer än väl.

 

Men i övrigt ska all heder ges till samtliga spelare där alla spelade upp sig ju längre matchen led. Det något svåra passningsspelet från den första perioden förbättrades avsevärt i period två och tre och då var samtliga formationer inblandade i attacker framåt samtidigt som försvarsspelet fungerade nästan prickfritt.

 

Foto: Arne Rundlöf