Väsby Hockey fortsätter sitt fina spel på bortaisarna och idag var det Hudiksvalls tur att känna på Väsbys bortastyrka. Med rakt och snabbt spel i kombination med Calle Åsells målaptit och Linus Ryttars kontrollerade målvaktsspel lyckades Väsby med konststycket att i Glysishallen vinna med kontrollerbara 2-5.

 

Laget gjorde en stark arbetsinsats idag säger tränare Markus Odén. Jag och Viktor är nöjda med hur hårt vi arbetade över hela banan och hur vi lyckades störa Hudiksvall i de avgörande situationerna. Vi spelade med rätt desperation från start och lyckas hålla uppe energin hela matchen. Vi tror på det vi gör och laddar om inför Sundsvall imorgon i Svinstian.

 

Efter en vilovecka från matchspel var det i Glysishallen ett helt annat Väsby Hockey än det som visade upp sig mot Kalix i söndags. Det intensiva, raka och snabba Väsby Hockey var tillbaka igen och hemmalaget Hudiksvalls HC hade väldigt svårt att få igång sitt spel när Väsby likt bålgetingar pressade på men som samtidigt alltid hade full täckning hemåt.

 

Smakstarten som Väsby fick på matchen gjorde säkert sitt till även det med. För redan i matchens tredje minut tog nämligen Väsby ledningen i matchen efter att laget snyggt tagit tillvara på matchens första numerära överläge i matchen.

 

Johan Wictorsson hittade från kanten över till andra sidan där Ludvig Wiita-Adamsson stod placerad. Men istället för att skjuta från det fina läget hittade ”Ludde” över med en perfekt passning till Calle Åsell som slog till direkt och satte pucken bakom en helt överspelad Hudiksvallsmålvakt.

 

Just Calle Åsell var annars mannen för dagen eftersom puckarna likt magneter syntes dra sig mot honom i afton. Hans intensiva agerande och viljan att alltid dra sig mot målet var klart avgörande och det skulle visa sig bli tungan på vågen för Väsby denna härliga lördagseftermiddag.

 

Inte många minuter efter Väsbys ledningsmål var ledningen uppe i två mål efter att just nyss nämnde Calle höll sig framme och utnyttjade en målvaktstabbe av Hudiksvalls målvakt Simon Nordh.

 

Ett långt inspel från egen zon från Väsby som måttades mot mål misslyckades nämligen Nordh med att hålla och istället hamnade pucken framför Calle Åsell som drog sig åt vänster och distinkt skickade upp pucken högt upp i taket.

 

Det var en ledning som Väsby kunde rida på under den första perioden där de gjorde jobbet hårdare och smartare än hemmalaget.

 

Den andra perioden blev Väsbys övertag än mer markant. Åtminstone till en början där Väsbys idérika anfallsspel höll på att trasa hemmalaget sönder och samman.

 

Hudiksvall tappade nämligen ideligen i markeringsspelet och ett rörligt och passningssäkert Väsby hittade farliga vägar fram mot mål nära på i parti som minut.

 

Det var ett tag endast målvakt Simon Nordhs fina målvaktsspel som höll Hudiksvall kvar i matchen för innan ens fyra minuter hunnit ticka under mittakten hade Väsby vaskat fram fyra högt kvalificerade målchanser.

 

Till slut gav Väsbys anfallskraft resultat. I en snabb spelvändning i periodens sjunde minut kom Jesper Kemi och Jacob Lundin i ett två mot ett läge. Jesper Kemi som höll i pucken, avslutade själv. Skottet klarade Simon Nordh men returen som hamnade rakt i famnen på Jacob Lundin kunde han inte klara utan Jacob rakade distinkt in pucken vilket tog Väsby till en 0-3 ledning.

 

Det målet väckte hemmalaget som fram till dess inte alls stod att kännas igen. Men därefter visade laget vilka kvaliteter som finns offensivt hos hälsingarna.

 

Framförallt var det kedjan med finländarna Koskinen, Sammamalmaa samt Stockholmaren Oscar Bergkvist som klev fram och oroade. I det skedet av matchen klev Väsbys målvakt Linus Ryttar fram och räddade Väsby från en reducering och väg in i matchen av hemmalaget.

 

Chanser saknade de inte men Linus form är god och hans målvaktsspel var ytterligt säkert och han stod för några riktigt viktiga räddningar vilket gjorde att Väsby kunde behålla sin tremålsledning ända in till den avslutande perioden.

 

Väl där höjdes hemmalagets tempo och framförallt hos den pigge finländska kedjan. Det var den de som startade Hudiksvalls upphämtning och redan i den tredje minuten satt den första reduceringen till 1-3. Målskytt blev Jonas Koskinen, den så kloka centern i formationen.

 

När den luriga yttern Joonas Sammalmaa i den tolfte minuten sköt in en ytterligare reducering till 2-3 balanserades Väsbys ledning på en slak lina. Faktum var att Hudiksvall nästan i bytet efter var nära en kvittering och minuten senare var det nära ännu en gång.

 

Då klev Linus Ryttar fram ännu en gång vilket sig skulle visa, blev det sista jobbiga ingripande han behövde göra för dagen. Väsby ryckte nämligen upp sig från det nedtryckta läget. Laget satte press på hemmalaget som aldrig fick komma upp i samlade anfall igen.

 

Efter en vunnen tekning av Väsby i den sjuttonde minuten i den offensiva zonen avgjordes sedan matchen. Pucken vanns direkt bakåt till Robin Karlsson. Han måttade in sig, sköt ett skott mot mål. Simon Nordh tog skottet men släppte returen. Då hög Calle Åsell snabbt som en kobra och tryckte in returen till 2-4.

 

Hudiksvall var därefter ett slaget lag. Några mer reella chanser skapade de inte utan Väsby kunde hålla undan och även utöka sin ledning när Martin Lundberg skickade in 2-5 i den tomma kassen efter att hemmalaget mot slutet chansat med uttagen målvakt.

 

Sammanfattningsvis så blev matchen en riktigt väl genomförd sådan av Väsby Hockey som återigen visade sin klass och den noggrannhet och samtidigt en enkelhet i spelet som krävs för att vinna matcher i Allettan.

 

Efter tre raka uddamålssegrar satt denna skalp, faktiskt den första mot Hudiksvall på länge, ypperligt lägligt och det gör att Väsby fortfarande håller sig på rätt sida strecket även fast det fortfarande är rysligt tajt omkring detta.

 

Väsby kan nu med glädje rikta in sig mot söndagens batalj mot Sundsvall Hockey som i sin söndagsmatch krossade Haninge Anchors med hela 7-1. Det säger nog det mesta om det forna allsvenska laget som kommer att bli en rejält tuff nöt att knäcka.

 

Grisligan

 

Gör man ett hattrick såsom Calle Åsell gjorde idag kan man inte annat än att kvittera ut tre grisar. Calle var idag tillbaka i fullgott slag och har den härliga egenskapen att han alltid försöker driva mot mål. Den egenskapen gjorde att han kunde kliva fram som en matchvinnare och förhoppningsvis hindrar inte den skadan som han ådrog sig i slutet av matchen så att han missar söndagens viktiga match mot Sundsvall.

 

Den andra stora matchvinnaren i Väsbys lag, Linus Ryttar ges två grisar. Han var även han en väldigt stor bidragande orsak till segern tack vare en del riktigt säkra ingripanden när Väsby tappade bort sig i markeringen under några minuter i den andra perioden men även vid några tillfällen i den sista perioden.

 

Sista grisen ges slutligen till härligt kreativa Ludvig Wiita-Adamsson som fick kliva in i förstaformationen i Fredrik Forsberg sjukfrånvaro men som gjorde det hur bra som helst. Tre målgivande passningar säger nog det mesta och att ”Ludde” verkligen acklimatiserat sig på denna nivå är det inget att snacka om.

 

Men idag ges överbetyg till samtliga spelare. Att kunna åka hem från Glysishallen med tre poäng i bagaget är bevis på att laget återigen överträffat sig själva.

 

Foto: Arne Rundlöf