Väsby Hockey var återigen snubblande nära poäng mot ett topplag men trots att Asplöven darrade rätt så rejält mot slutskedet så lyckades de lämna Vilundahallen med en seger efter att de satte 1-3 i öppen kasse dryga två minuter före slutsignalen.

 

Vi blir utarbetade i den första perioden säger tränare Viktor Tuurala. Därefter är det en jämn andra period, och vi är bättre i den tredje. Det är en jämn match och små marginaler avgör. Vi ska sätta oss själva i ett bättre utgångsläge efter 20 minuter imorgon mot Kalix.

 

Väsby Hockey fortsätter att pressa topplagen Allettan. Visby-Roma lämnade fastlandet med andan i halsen och Asplöven fick nog en jobbigare resa än vad de innan kanske kunnat tro. Men trots dessa spelmässigt goda insatser är faktum Väsby fått lämna bägge matcherna helt utan poäng.

 

Ikväll hemma mot exallsvenska Asplöven var det nog ingen som efter den första perioden kunde tro på något annat än att Väsby skulle få lämna denna omgång utan poäng på kontot.

 

Asplöven kom nämligen ut hårt och gjorde lite som de ville ute på isen. Spelmässigt imponerade de storligen och kombinationerna avlöste varandra där Väsby stundtals fick finna sig i att agera statister.

 

Det hann inte ens ticka två minuter innan Haparandagänget hade tagit ledningen i matchen. Det bara smällde till i taket bakom Måns Johansson när Henrik Marklund tog några kliv inåt från offensiva blå innan han tog fram stora kanonen.

 

Laget fick den smakstart de förtjänade och sedan var det endast Måns Johanssons storspel som förhindrade utökning vilket minst sagt hängde i luften under många minuter.

 

Men något hände när Väsby i den femtonde minuten för andra gången i matchen drog på sig en utvisning. När man trodde att Asplöven skulle rycka iväg blev det istället starten på något gott för Väsby.

 

Laget fann nyckeln till framgång när laget började stressa och pressa Asplövens puckhållare. Helt plötsligt började de sprida puckar och innan perioden var slut hade Väsby stressat till sig två raka frilägen där endast den sista kylan för såväl Fredrik Korduner och Calle Åsell var i vägen från en kvittering i matchen.

 

Väsby kunde kliva in i första periodvilan med vetskapen om att de hade kunnat störa laget som så formidabelt under matchens första kvart näst intill hade demolerat Väsbys försvar.

 

Andra perioden blev sedan en helt annan historia än den första. Väsby öppnade upp den med en rivstart och vaskade fram två jättechanser redan under första minutens spel.

 

Perioden blev sevärd där lagen bytte chanser med varandra och där tempot var högt uppskruvat.

 

Asplöven utökade sin ledning till 0-2 på ett snöpligt sätt där Väsby först misslyckades med att spela pucken ur sin egen zon och där anfallet avslutades med att gästernas Hampus Forslings försök till inbrytning via köksvägen hamnade i nätet via Väsbyförsvaren Robin Karlsson. Ett turligt mål och högst olyckligt för Väsby som nästan hade jobbat ihop till en kvittering dess för innan.

 

Men en snabb och viktig reducering från Väsbys sida kom endast femtiotre sekunder senare. Joel Östman startade ett anfall. Han tog sig från egen zon, in över offensiva blå, drog en Asplövenspelare och hittade sedan med en backhand fram till Felix Fjällkeborn som drog till på direkten. Enkelt och helt utan krusiduller och så var det match igen.

 

Väsby fick sedan mot slutet av perioden ett gyllene läge till kvittering när laget i över en minuts spel fick spela numerärt överläge fem mot tre. Det överläget var dock inte något som laget tog tillvara på. Långt ifrån dessutom. Laget passade bort sig och drog sekunder senare på sig en utvisning för sex utespelare på isen. Slarvigt är en beskrivning om man ska uttrycka sig milt för sådant har man inte råd med om man ska ta poäng mot ett topplag av Asplövens kaliber.

 

Sista perioden gav Väsby allt vad man hade när laget jobbade stenhårt med att försöka komma ikapp. Laget spelade rakt, anföll med många man och försökte gå hårt mot kassen.

 

Det gick stundtals spelmässigt väldigt bra men när laget kom till de sista avslutande lägena stod alltid en Asplövenspelare i vägen. Om inte målvakten Jesper Eriksson var där fanns alltid en back eller hemjobbandes forward och störde.

 

Inte ens när Väsby mot slutet plockade ut målvakt Måns Johansson för en extra utspelare ville det sig. Asplöven vann en duell i egen zon, skickade ut pucken i mittzonen och sedan måttade och pricksköt Jesper Ylivainio in 1-3 i den tomma Väsbykassen och spikade samtidigt slutresultatet.

 

Sammanfattningsvis så får man väl beskriva Väsbys insats som en fullgod sådan om man ska beskriva hur laget spelade under matchens sista fyrtiofem minuter. Tyvärr var dock krutet inte helt torrt när målchanserna vankades och ska man slå ett lag som Asplöven så gäller det att ta tillvara på de möjligheter som dyker upp.

 

Väsby visade dock ännu en gång att laget spelar på en rätt nivå. Det är ingen slump att laget mäter sig med de bästa för när Väsby skruvar upp tempot och spelar aggressivt får till och med ett lag som Asplöven stora problem.

 

Grisligan

 

Måns Johansson blev av kvällens matchvärd vald till bästa Väsbyspelare och den utnämningen går det inte att ha synpunkter på. Han räddade Väsby vid ett flertal tillfällen under matchens gång och framförallt gjorde han så att Väsby fortfarande var med i matchen när Asplöven i början av tillställningen ångade på som allra bäst.

 

Två grisar vill jag ge till backklippan Joel Östman som med sin rutin verkligen är guld värd i det bakre ledet. Han kan ibland se lite sävlig ut i uppspelsfasen men skenet bedrar allt som oftast. Lugn och kall är en bättre beskrivning över hans spel och förspelet till Väsbys enda mål i matchen var absolut något i hästväg.

 

Sista grisen ges slutligen till lagkapten Fredric Korduner som var pigg och initiativrik matchen igenom och som förutom att han jobbade och stred hårt, även var den framspelare som borde ha lett fram till åtminstone ett par till Väsbymål i matchen.

 

I övrigt streds det gott i samtliga Väsbyformationer och förhoppningsvis orkar Väsby med samma intensitet i spelet även söndag eftermiddag när Kalix Hockey gästar Vilundahallen för tvättäkta sexpoängsmatch.

 

Foto: Arne Rundlöf