Det hårda matchandet på sistone tog idag ut sin rätt för Väsby Hockey. Energin fanns aldrig där, varken mentalt eller fysiskt och laget stod inte alls att kännas igen när Kalix Hockey i Vilundahallen vann det så viktiga mötet med uddamålet 4-5.

 

Vi kommer inte upp i nivå ikväll säger tränare Markus Odén. Det finns inte så mycket att säga. Tjugo grabbar i Kalixtröja tävlade hårdare än vad vi gjorde. Nu väntar en träningsvecka innan Hudiksvall och Sundsvall står för motståndet.

 

Fem matcher på åtta dagar blev åtminstone en match för mycket för Väsby Hockey. Det vanligtvis så energistörstande Vilda Väsby var idag en skugga av sitt vanliga frejdiga jag och det mesta hostade och hackade matchen igenom. Men killarna är förlåtna. Laget har under veckan gjort storstilade insatser mot såväl Visby-Roma och Asplöven och det är klart att det har tagit på krafterna.

 

Tyvärr kom dock energitappet mot helt fel lag eftersom dagens motståndare Kalix Hockey är ett sådant som Väsby troligtvis måste ha bakom sig när tabellen är slutspelad för att laget ska gå vidare till allsvenskt kvalspel.

 

Söndagens gäster spelade långt ifrån någon sprudlande ishockey utan det blev en rätt tempofattig match där Väsby först växlade upp under matchens sista tjugo minuter då laget sånär ändå tog poäng från matchen.

 

Den första perioden blev den minst händelserika i matchen. Det första som egentligen hände var i den fjortonde minuten då Lubomir Fetkovic snyggt tryckte upp ledningspucken till 1-0 rakt upp i krysset bakom Gustav Griborn i Kalix kasse.

 

Sekunder senare gjorde Fredrik Forsberg är grant solonummer som sånär tog Väsby upp till en tvåmålsledning men målvakt Griborn räddade elegant med sin målvaktshandske.

 

Istället för mål där vände spelet en dryg halvminut senare och i röran framför mål hittade pucken till slut till en fri Kalixspelare som slog in kvitteringen till 1-1. Återigen ett mål där Väsby inte orkade boxa bort kring sitt eget mål.

 

Andra perioden inledde Väsby i spel i numerärt underläge i dryga halvminuten. Det var ett läge som laget klarade av utan större problem men när laget blev fulltaliga lyckades man inte med ett enkelt spel ur egen zon. Pucken fastnade hos en Kalixback och sekunder senare nådde pucken fram till en i slottet åkandes Christian Nyman som sköt högt och en skymd Måns Johansson såg ingenting förrän pucken hade seglat in bakom honom.

 

Ännu en gång fick Väsby kämpa i underläge och även fast laget höjde sig aningen och vaskade fram ett par, tre rätt fina chanser efter det så var det en stor skillnad i Väsbys intensitet mot vad man har skämt bort alla Väsbyfans med på sistone.

 

I den sjuttonde minuten efter ett långt Väsbybyte med extra trötta ben och huvuden tappade man bort en markering strax efter tekning varefter pucken hittade in vid stolproten bakom Måns Johansson vilket tog Kalix till en tvåmålsledning i matchen.

 

Med två sekunder kvar av den andra perioden fick Väsby den gyllene väg in matchen som laget så väl behövde. När laget för en gångs skull mobiliserade lite tryck greps Kalix aningen av panik och drog i samma byte på sig två utvisningar.

 

Med i princip två minuters spel i numerärt överläge fem mot tre med start i den sista perioden var Väsby tvungna att göra mål för att skapa sig minsta chans till poäng i matchen.

 

Överläget blev aningen krampaktigt men till slut hittade ändå Väsby vägen in till mål. Kevin Hermansson-Axh skottpassade fram till Martin Lundberg som nära mål styrde in den livsviktiga reduceringen till 2-3.

 

Målet gav den energi som Väsby såväl behövde och äntligen hittade laget tillbaka till den fart som laget behöver för att vinna matcher.

 

Problemet var dock att laget fortsatt var alldeles för obeslutsamma i egen zon och när man kände att en kvittering var på väg att falla in straffade Väsby sig själva genom tokiga beslut som gav Kalix alldeles för enkla mål.

 

Utökningen till 2-4 damp ned i den sjätte minuten efter att Väsby tappat en enkel puck i egen zon.

 

Firma Korduner och Fetkovic gav dock Väsby tillbaka hoppet om poäng efter att Fredric på ”Gretzkymaner” från en position bakom offensivt mål väntade och väntade innan han serverade en perfekt passning till Lubomir som slog till och utan pardon sköt in 3-4 via ribban och in.

 

Ett dåligt beslut i egen zon gav Kalix ännu ett mål när gästerna i den femtonde minuten på sin egentligen andra chans i perioden sköt in sitt andra mål. Ytterligare tvåmålsunderläge för Väsby som dock ändå inte ville ge något hopp förlorat.

 

En fin offensiv aktion av Johan Sellerstrand avslutades med ett skott strax vid sidan av ena stolpen. Pucken studsade dock i sargen och tillbaka och vid första stolpen hann Jesper Kemi först och petade in ännu en reducering vilket gav matchen en sista nerv.

 

Men mer än så blev det inte för Väsby. Johan Sellerstrand var närmast en kvittering när han drog sig mot mål och försökte få in pucken med en hård backhand. Kalix höll undan, tog tre viktiga poäng och Väsby fick blott konstatera att tredje raka hemmamatchen denna vecka slutade med ännu en uddamålsförlust.

 

Sammanfattningsvis så är det bara att konstatera att Väsby idag var alldeles för tomma på energi för att kunna prestera på den nivå som krävs för att vinna. Det var helt enkelt näst intill tomt i tanken och Kalix behövde inte ens storspela för att vinna matchen.

 

Väsby får nu fem välbehövliga dagar utan match där laget får slicka sina sår, ladda batterierna och försöka komma tillbaka till sedvanlig nivå inför nästa helg då två tuffa matcher stundar mot såväl Hudiksvalls HC (borta) samt mot Sundsvall (hemma).

 

Grisligan

 

Lubomir Fetkovic var en av få som kom upp i sedvanlig nivå och var den som hotade mest offensivt sett. Två distinkta mål sköt han även in och tar hem dagens tre grisar.

 

Två grisar ges till Fredric Korduner som även han var pigg och initiativrik under stor del av matchen.

 

Sista grisen ges slutligen till backen Kevin Hermansson-Axh som nog är den enda i backlinjen som kan kvittera ut ett godkänt betyg från matchen.

 

Ett särskilt omnämnande vill jag även skänka till Ludvig Wiita-Adamsson samt till Jesper Kemi men tyvärr var de lite för ensamma i sin omgivning för att kunna hota i offensiven på riktigt allvar.

 

Foto: Arne Rundlöf