En svag sista halva av den första perioden och ett passivt försvarsagerande i början av den andra perioden straffade Väsby hårt eftersom det gav gästande Visby-Roma en tremålsledning att gå på. En pigg upphämtning i den sista perioden tog dock Väsby till två reduceringar och i den näst sista minuten var Väsby endast en dansant puck på mållinjen från en kvittering.

 

Visby gör det bra säger tränare Markus Odén. Tävlingen framför målburarna tycker jag är skillnaden mellan lagen idag. Vi tar med oss sista trettio minuterna där vi visar vad ett Väsby med rätt desperation kan åstadkomma. Men tyvärr räckte det inte hela vägen idag.

 

Så kom den då till slut, årets första förlust. Surt så klart men Väsby var trots ett stort underläge i matchen ändå till slut snubblande nära att oavgjort resultat. Det är nog så att målvakten i Visby-Roma, Sammy Gustavsson var den största orsaken till att gästerna kunde åka hem till ön med tre poäng i bagaget.

 

Det som kännetecknat Väsby hitintills under spelet i Allettan är en grym effektivitet. Det visade tyvärr laget inte upp ikväll för om de hade gjort det hade nog Väsby klarat sig undan den första förlusten år 2017.

 

Väsby började matchen i Vilundahallen väldigt piggt. Laget satte högsta fart från första stund och serietvåan hade stundtals hiskeligt svårt att hänga med i svängarna.

 

Dock höll laget ihop sina lagdelar föredömligt så trots den fina farten som Väsby visade upp under den första halvan av perioden så var det endast Fredrik Forsberg som lyckades vaska fram en chans värd namnet.

 

Sakta men säkert malde till slut gästerna sig in i matchen. Den malningen i kombination med att Väsby samtidigt började spela svårt i egen zon och spred puckar till höger och vänster, gjorde så att Visby fick ett bra grepp om matchen.

 

Den berömda bägaren rann till slut över för gästerna som när de fick tryck i Väsbyzonen visade hur pass tunga och svåra de är att tas med då. Något slumpmässigt fick de dock in ledningsmålet. Trycket mot Väsbys mål var dock ingen tillfällighet och där är de svåra att knuffa bort. En puck som först tog i stolpen hamnade sedan hos Visbys kapten, Mikael Adamsson som tryckte in såväl spelare som puck in i mål.

 

Utökningen i målprotokollet drygt två minuter senare, var dock desto snyggare. I ett numerärt underläge hittade vassa firman, Gröndahl och Lundberg varandra där den sistnämnde spelades helt ren och strax framför Linus Ryttar vid den bortre stolpen, kunde stöta in 0-2 i öppen kasse.

 

Andra perioden kom Väsby ut precis som man gjorde i början av matchen, med full energi i spelet igen. Det gav resultat till chanserna där Väsby redan innan tre minuter hade spelat, skapat sig två sylvassa chanser till reducering. Men effektiviteten var inte på lagets sida ikväll eller rättare sagt så kan man väl säga att gästernas målvakt, Sammy Gustavsson hade vaknat på sin särdeles allra bästa sida.

 

Han klarade nämligen av dessa med största ackuratess och när spelet vände minuten därefter så var Visbys ledning uppe i tre mål efter att Väsby blivit alldeles för avvaktande i det defensiva spelet. Kreatören Andreas Gröndahl gavs nämligen alldeles för stora ytor och då blev det lätt för honom att hitta en ren spelare vid bortre stolpen som endast behövde stöta till och sätta pucken vid sidan om Linus Ryttar.

 

Minuten senare kunde matchen varit över. Fredrik Forsberg drog då nämligen på sig ett matchstraff och Visby fick spela fem minuter i numerärt överläge. Väsbys boxplay var då dock riktigt bra och efter att ha klarat av den anstormningen stärktes självförtroendet igen och anfallsspelet sattes sedan igång.

 

Men avsluten var inte av det bästa slaget för Väsbys sida ikväll och trots öppet mål och chans till att göra mål via ett straffslag (Johan Wictorsson missade) så bibehöll gästerna sin tremålsledning inför den tredje perioden.

 

Det var en ledning som Visby spelade på och gjorde det till en början bra. Men i den femte minuten fick ändå Väsby sin chans att komma in i matchen när Ludvig Wiita-Adamsson reducerade till 1-3.

 

Målet gav dock ingen större påverkan på spelet där gästerna fortsatt spelade tajt försvarsspel. Men Väsby gav aldrig upp. Man kämpade och slet och till slut började chanserna återigen dyka upp där såväl Felix Fjällkeborn som Sebastian Knösch i samma byte i den elfte och tolfte minuten endast var millimetrar från att reducera ännu en gång.

 

Men en till reducering skulle komma från Väsbys sida. När Visby-Roma drog på sig en utvisning i den sjuttonde minuten plockades Linus Ryttar av isen och Väsby chansade med att direkt från nedsläppet spela sex mot fyra. Ett hårt tryck mobiliserades och till slut gav det mödan värt. Store och starke Johan Sellerstrand stod parkerad framför Visbys mål och han var den som fick tag i en retur och vispade in 2-3 vilket gav matchen en sista kittlande nerv.

 

Den sista gyllene chansen till en kvittering kom också från Väsbys sida. Den dök upp inte långt efter reduceringen till 2-3 när pucken dansade och hoppade längs med Sammy Gustavssons mållinje.
Men det här var inte Väsbys kväll. Visby-Roma höll undan och tog ännu en seger vilket gör att de befäster sin plats i toppen medan Väsby får försöka komma tillbaka till helgen då såväl Asplöven som Kalix gästar Vilundahallen.

 

Sammanfattningsvis så gör Väsby en klart godkänd insats ikväll men tio relativt svaga sista minuter av den första perioden blev tyvärr avgörande. Det var minuter som Visby skaffade sig ett tvåmålsöverläge på vilket också nog blev helt avgörande för matchens utgång.

 

Väsby visade dock ännu en gång att laget kan mäta sig med de allra bästa och det känns skönt att veta inför de många täta och tuffa matcher som väntar härefter.

 

Grisligan

 

Johan Sellerstrand var enormt härlig att skåda ikväll. Han krigade och slet i varje byte som om det skulle vara hans sista och han gjorde tack vare det ett hästjobb ute på isen. Insatsen fick dessutom krönas med ett mål och mina tre grisar ges därför till denna ”pansartank”.

 

Två grisar vill jag ge till Felix Fjällkeborn som verkligen kommit in fint i Väsbys spel och som konstant är ett hot med sitt fräna driv i spelet.

 

Sista grisen ges slutligen till Kevin Hermansson-Axh som var den back som jag tycker stod för den bästa insatsen och som i sedvanlig ordning spred energi med sitt frenetiska defensiva spel.

 

Särskilda omnämnanden skulle jag även vilja skänka till Ludvig Wiita-Adamsson, Linus Ryttar samt till Calle Åsell som stack ut lite ur mängden från ett annars väl kämpandes Väsbykollektiv.

 

Foto: Arne Rundlöf