Väsby Hockey stod för ett sällan skådat målfyrverkeri när laget på bortaisen i Jämtland slog tillbaka hemmalaget Österunds IK med siffrorna 6-9 efter en frän offensiv som vände sent underläge till seger via fyra raka mål i slutperioden.

 

En märklig match där Östersund börjar bäst men vi gör målen säger tränare Markus Odén. Sedan jagar vi varandra på resultattavlan och det var lite vilda västern med bra fart och mycket chanser. Tävlingsnivån hos grabbarna gav oss vinsten idag och än en gång imponerar de på mig och Viktor. Vi har många skador och sjukdomar men lyckas ändå ta tre poäng från desperat Östersund. Nu cyklar vi vidare norrut och laddar inför Piteå imorgon.

 

Vilken målfest det blev i Österunds Arena under lördagseftermiddagen. Väsby kom till matchen ganska så ordentligt åderlåtna i defensiven och tvingades till ett sent inlån från Almtunas juniororganisation i form av backen Simon Blanche för att ens få ihop fem backar till matchstart. Vanligtvis spelandes forwarden Niklas ”Boba” Pettersson var tvungen att spela back för att Väsby ens skulle få ihop tre fungerande defensiva enheter.

 

Med dessa förutsättningar inför matchstart var det klart att det gällde att hålla ett poänghungrigt ÖIK stången de första minuterna av matchen. Kunde man göra det kanske man kunde störa ett lag som inför seriestarten av Allettan var topptippat lag men som hitintills i seriespelet inte alls fått något att stämma i matchspelet.

 

Nu gick det bra mycket bättre än så till en början för ett vilt Väsby som lät sin offensiv tala för sig.

 

I den sjunde minuten tog man ledningen i matchen efter att Fredrik Forsberg låtit sitt målsinne tala för sig.

 

Samme man slog sedan till i Väsbys första numerära överläge i matchen några minuter senare och tog Väsby till ett tvåmålsöverläge.

 

I nästa numerära överläge i matchen chockade Väsby hemmalaget när Felix Fjällkeborn med sitt första mål i Väsbytröjan tog Väsby till en tremålsledning.

 

Det var dock ett tufft läge som hemmalaget repade sig ifrån. Reduceringen till 1-3 satt i första periodens sextonde minut och när hemmalaget i slutminuten reducerade ännu en gång till 2-3 var goda råd dyra inför periodpausen.

 

Hemmalaget startade även den andra perioden bäst och när ÖIK slog till och kvitterade till 3-3 i början av perioden trodde man till mans att jämtarna skulle ta över händelserna ute på isen.

 

Spelmässigt stämde det även stundtals men anfallsmässigt hade Väsby sannerligen inte gett hoppet förlorat.

 

Johan Wictorsson tog nämligen Väsby återigen till ledningen strax efter hemmalaget hade ätit ikapp Väsbys ledning från den första perioden.

 

Östersund kvitterade senare Väsbys ledning till 4-4 efter ett straffslag men juniorbacken Emil Sjöman slog strax därefter in 4-5 efter en tekning och gjorde därmed sitt första mål i Väsbytröjan.

 

Den ledning hann Väsby dock inte njuta av längre än till andra periodens sista minut när hemmalaget slog till på nytt. Denna gång i numerärt överläge vilket tog lagen till ett likaläge inför den sista perioden.

 

I den perioden startade Väsby upp med att dra på sig ett numerärt underläge efter endast två sekunders (!) spel. Hemmalaget utnyttjade även det överläget när laget sköt in 6-5 minuten in i överläget.

 

Skulle nu ett åderlåtet Väsby resa sig ännu en gång?

 

Svaret blev ett klartydligt ja. Den nyligen inför kommande säsong klarkontrakterade spelaren Martin Lundberg skyfflade in kvitteringen till 6-6 och det blev startskottet till den sällsynt skådade offensiven från Väsbys sida.

 

Inom loppet av trettioen sekunder drog nämligen Väsby iväg från likaläge till en ledning till 6-8 efter mål av Calle Åsell och Jacob Lundin. Från den smällkaramallen kunde sedermera aldrig hemmalaget resa sig.

 

När laget i slutet av matchen gjorde ett sista försök till reducering via utplockad målvakt och extra utespelare ledde det endast fram till att Väsby kunde spika slutresultat till 6-9 när Calle Åsell satte pricket över i:et och sköt pucken in i den tomma kassen.

 

Sammanfattningsvis så kan man inte annat än att beskriva matchen som en holmgång där Väsbys glänsande offensiv blev den avgörande faktorn från matchen. Att slå till med nio mål på bortaisen i ett tufft läge är inget annat än starkt jobbat och segern är en enormt stor fjäder i hatten.

 

Grisligan

 

Calle Åsell stod för en magisk insats i Väsbys seger och gjorde en absolut avgörande insats efter fyra målgivande assists och därtill två inspelade mål. Suveränt helt enkelt och att tilldela tre feta grisar för insatsen känns inget annat än helt i sin ordning.

 

Två grisar vill jag ge till Fredrik Forsberg som återigen var ett stort offensivt hot och som stod för Väsbys två första mål i matchen.

 

Sista grisen ges slutligen till egna produkten Emil Sjöman som precis som hela laget stod för en förnämlig insats vilket även kryddades med första målet i Väsbys A-lagströja.

 

Men efter en insats som denna ska givetvis hela laget hyllas. Offensiven var Väsbys vapen för aftonen och det gäckade hemmalaget som trots pressat läge inte alls lyckades parera för den sprudlande offensiv som Väsby visade upp under aftonen.

 

Foto: Christer Ahlm