Norrlandsutflykten för Väsby Hockey är över för denna gång och det blev minst sagt en rolig hockeyresa. Seger mot Östersund i lördags och idag borta mot Piteå tog Väsby en poäng efter att ha klarat av 2-2 efter ordinarie tid. Piteå avgjorde sedan i övertiden men fyra bärgade poäng av sex möjliga under helgen är ett facit som heter duga.

 

-Vi börjar inte alls bra och det tar hela första perioden innan vi närmar oss vår nivå säger tränare Markus Odén. Efter första skapar vi fler chanser och efter målen tycker jag vi tar kommando. När vi spelar med en hög tävlingsnivå är det få lag som matchar oss. Sett över helgen gör vi det bra. Nu rullar vi hemåt Vilundaparken och förbereder oss för Visby på onsdag.

 

Seger i lördags och poäng idag. Väsby Hockeys norrlandsäventyr har varit framgångsrikt och även fast Väsby fick bekänna färg riktigt ordentligt idag så var en poäng inte alls fel med tanke på hur fint Väsby avslutade den sista halvan av matchen.

 

Men det var Piteå Hockey som dominerade det mesta till en början i gemytliga LF-Arena. Visserligen öppnade Väsby piggt och visade att bussresan inte verkade sitta kvar i benen hos Väsbykillarna.

 

Piteå anföll dock snabbt och rakt och i den fjärde minuten var laget riktigt nära att ta ledningen när Johannes Tornberg avslutade ett snyggt anfall. Linus Ryttar gjorde sig dock stor i målet och förhindrade ett mål via sin axel.

 

Sedan kom två raka Väsbyutvisningar i matchen att sätta en stor Piteåprägel på tillställningen. Piteå visade upp ett fint och rörligt spel i de två numerära överlägena och det var endast en för stor lekfullhet i Piteås avgörande lägen och Linus Ryttars storspel som gjorde att Väsby kunde hålla hemmalaget stången i den första perioden.

 

Väsby tappade anfallsspelet efter utvisningarna och förlorade även rytmen och noggrannheten vilket gjorde att det var klar fördel hemmalaget trots att det fortfarande stod 0-0 på resultattavlan efter tjugo spelade minuter.

 

Andra perioden kom Väsby ut klart bättre. Redan i den tredje minuten var laget nära att ta ledningen när Lubomir Fetkovic sköt en retur i stolpen. Strax därefter var Felix Fjällkeborn ytterst nära att spräcka målnollan men avslutet satt tyvärr alldeles för högt och pucken tog vägen över ribban.

 

Men efter den fina inledningen blev det återigen Piteå som tog tag i händelserna ute på isen. Laget radade ett tag upp ordentligt fina chanser men Väsby räddades gång efter annan av Linus Ryttar som ett tag nästan kändes omutlig. Räddningarna var i hästväg men i den trettonde minuten när Väsby efter en lång press inte orkade med i försvarsarbetet kunde inte ens Linus förhindra en Piteåledning.

 

Ett skott styrdes nämligen in precis framför mål och tog vägen via målramen och in bakom Linus Ryttar som efter många om och men till slut tvingades kapitulera.

 

Väsby svarade dock blixtsnabbt efter baklängesmålet och inte ens halvminuten efter Piteås ledningsmål var det kvitterat efter att Fredrik Forsberg snärtat in kvitteringspucken via en hård handledare. Målet var viktigt eftersom det drog ned sortin hos hemmalaget och gjorde så att Väsby spelmässigt därefter kom in ordentligt i matchen.

 

Perioden avslutades sedan med att lagen bytte chanser med varandra och spelet jämnades ut betänkligt vilket fick till följd att det kändes helt jämnt och ovisst inför slutperioden.

 

Den sista perioden blev också lite av ett ställningskrig där Väsby krympte defensiven och spelade mer på säkerhet för att behålla poängen. Väsby försvarade sig bra och Piteå fick inte alls chansen till speciellt många långa anfall i perioden.

 

I den trettonde minuten var Piteå nära att ta ledningen i matchen efter en riktig dråplig situation. Huvuddomaren som för övrigt gjorde en bra insats, råkade nämligen hamna i vägen för pucken bakom Väsbys egna mål. Det fick till följd att Piteå nästan hamnade i ett två mot noll läge men även denna gång stod Linus Ryttar i vägen och förhindrade vad som hade blivit ett högst jobbigt och onödigt mål.

 

Istället stack Väsby upp några minuter senare och den så glödheta Fredrik Forsberg slängde från högerkanten i offensiva zonen bara in pucken mot mål. Avslutet var dock sedvanligt hårt från Forsberg och hemmamålvakten såg inte pucken när den sköts in bakom honom vilket högst lustigt tog Väsby till ledningen i matchen.

 

Kanske inte direkt rättvist sett till hela matchbilden men Väsby hade jobbat sig in i matchen och att slänga puckar mot mål är aldrig fel vilket inte minst Fredrik Forsberg lärt sig.

 

Piteå satte efter baklängesmålet in en extra växel i spelet. De fick till ett större tryck mot Väsbymålet och det gjorde att de ganska snart efter Väsbys ledningsmål fick till en kvittering till 2-2. På en retur stod hemmalagets rutinerade Magnus Isaksson på helt rätt ställe och vispade in pucken från nära håll utan chans för Linus Ryttar.

 

Det resultat höll i sig matchen ut även fast bägge lagen hade varsin het chans till ett avgörande där innan.

 

Matchen gick sedermera till de fem minuternas övertid. Det var dock fem minuter som inte behövde spelas eftersom Piteå redan i den andra minuten av den slog till och sköt hem bonuspoängen. Ett hårt direktskott från hemmalagets back Isak Ahrling blev avgörande och det var en riktig pärla till träff som satt rakt upp i Linus Ryttars vänstra kryss.

 

Sammanfattningsvis så får Väsby trots det tråkiga slutet ändå vara nöjda med den bärgade poängen. Piteå var klart bäst den första halvan av matchen och hade inte Linus Ryttar spelat så enormt förtroendegivande som han gjorde så hade nog Väsby inte haft möjligheten att ta den poäng som i slutändan blev facit från tillställningen.

 

Väsby ska dock inte på något sätt be om ursäkt för poängen för man avslutade matchen bra och den sista halvan av matchen matchade man hemmalaget väl och sett till det är poängen helt i sin ordning.

 

Grisligan

 

Linus Ryttar var magnifik och vem som skulle ta hem priset som Väsbys bästa spelare var liksom helt odiskutabelt. Insatsen var ”outstanding” och tre grisar givetvis helt givna.

 

Två grisar vill jag ge till Fredrik Forsberg som precis som under lördagen var glödhet i avsluten. Två mål idag och två mål igår gör fyra mål under hockeyhelgen som faktiskt för Fredrik inleddes redan under fredagskvällen då han gjorde en allsvensk match med Almtuna IS mot Södertälje SK. Att detta var tredje matchen på mindre än fyrtioåtta timmar för granithårda Forsberg var verkligen svårt att skåda.

 

Sista grisen delas slutligen av backarna Kevin Hermansson-Axh och Rasmus Sörgardt som spelade i princip trettio minuter vardera och som krigade, stångade och lät sin fysik tala för sig.

 

Men hela lagets offervilja ska givetvis premieras där jag återigen vill ge hedersomnämnande till Emil Sjöman men även till Gabriel Munck som nu när de fick mer förtroende än vanligt, gjorde det med bravur och spelade trots sin ringa rutin hur rutinerat som helst.

 

Foto: Christer Ahlm