Väsby Hockey fick bästa tänkbara start av nya året när Haninge Anchors ganska enkelt besegrades med siffrorna 4-1. Slutresultatet blev något i underkant då Väsby borde vunnit med större siffror i en match som näst intill kontrollerades från första till sista sekund.

 

En ganska lugn första period där båda lagen såg ganska bekväma ut säger tränare Markus Odén. Efter de första tjugo minuterna höjdes tävlingsnivån hos samtliga Väsbyspelare och vi skapade bättre lägen. Tycker vi gör många bra saker idag och alla bidrar positivt och jag är imponerad av tävlingsnivån hos grabbarna. Vi tror på det vi gör och nu väntar en hård träningsvecka innan bussen drar norrut i jakten på andra segern i Allettan.

 

Haninge Anchors har verkligen varit en kär motståndare för Väsby Hockey denna säsong. Det blev två segrar av två möjliga under grundserien och i aftonens match visades gästerna verkligen ingen pardon utan detta var verkligen en match som Väsby näst intill kontrollerade till fullo.

 

Det långa matchuppehållet sedan Väsbys dubbelmöte med Huddinge innan nyår hade ingen nedslående effekt på vare sig tempo eller aggressivitet hos Väsbys iskrigare. Det var som brukligt full fart framåt efter nedsläpp och laget tog tag i taktpinnen nästan per omgående.

 

Haninge var dock laget som vaskade fram den första målchansen i matchen när ett lurigt inspel i offensiv zon hittade en vid bortre stolpen friståendes Haningespelare. Tur för Väsby var att gästernas forward då inte slog till direkt för hade han gjort det hade nog inte Måns Johansson hunnit med. Men när nu Haningespelaren istället tog emot och försökte måtta så hade han ingen chans mot Väsbys burväktare som i vanlig ordning var på alerten i målet.

 

Därefter tog Väsby över betänkligt i anfallsväg. När Haninge drog på sig dagens första utvisning satt det inövade spelet i numerärt överläge perfekt och Lubomir Fetkovic lät sin klubba tala för sig när han smällde in ledningspucken från blå. Ett mål inte alls olikt det som han sköt in även mot Huddinge och där har Väsby verkligen fått fram ett riktigt vinnarvapen.

 

Efter ledningsmålet fortsatte Väsby att ånga på och laget vaskade fram tre riktigt bra lägen till utökning men en riktigt vass målvakt i form av Johan Johansson avvärjde samtliga med ackuratess.

 

En onödig Väsbyutvisning i offensiv zon i den tolfte matchminuten blev ödesdiger. Det visade sig nämligen bli Haninges väg in i matchen igen och även de visade upp ett bra spel i PP där en back fick måtta ett skott från blå och där Haninges målfarligaste spelare, Christian Olsson framme vid Måns Johansson kunde styra in kvitteringen till 1-1.

 

Efter kvitteringen jämnade spelet ut sig och resultatet höll sig perioden ut.

 

Under mittakten hade Väsby skakat av sig Haninges hyfsat goda avslutning av den första perioden och körde därefter nästan över gästerna.

 

Det dock endast spelmässigt för trots mängder med chanser så var det endast Fredrik Forsberg som lyckades överlista Johan Johansson och sätta ledningspucken till 2-1. Målet satt aningen lustigt för Väsby eftersom den som fick den målgivande assisten, Fredrik Falk nämligen sköt sönder sin klubba när han tänkte prickskjuta in pucken och istället blev skottet en perfekt passning till Fredrik Forsberg som från nära håll tog Väsby till ledningen.

 

Sista perioden kom Haninge ut som ett nytt lag och chockade nästan Väsby inledningsvis. Väsby stod under periodens först två-tre minuter lite på hälarna och såg då ut att ha tagit lite för lätt på uppgiften.

 

Lyckligtvis insåg Väsby faran tidigt och släppte därefter på bromsen och gasade vidare. När tempot skruvades upp från hemmahåll hamnade Haninge återigen på efterkälken och i den femte minuten tilldelades Väsby en straff efter att gästerna inte hängt med i en snabb hemmaomställning.

 

Fredrik Forsberg lyckades dock inte överlista Johan Johansson i sitt straffslag men minuten senare var ändå ledningen uppe i två mål efter att Sebastian Knösch fått spräcka målnollan säsong 2016/2017. Återigen blev målet aningen slumpartat eftersom Sebastians avslut mer var tänkt som en passning men som tog vägen via en Haningeskridsko och in bakom Johan Johansson. Det var tydligen enda sättet som denna för dagen gigant kunde överlistas och det gav Väsby andrum med en tvåmålsledning i ryggen.

 

Väsby spelade därefter på resultatet och såg till att hela tiden till att ha täckning hemåt när Haninge försökte jaga fram en reducering.

 

Enda gången Haninge egentligen hotade var när Väsby slarvade på offensiva blå vilket gav gästerna ett tre mot ett läge. Men när Måns Johansson räddade upp situationen med sitt säkra målvaktsspel fick aldrig Haninge någon mer hjälp in i matchen. Väsby stängde därefter igen dörren, låste och slängde iväg nyckeln.

 

När Haninge mot slutet chansade med att plocka ut sin målvakt till förmån för en extra utspelare tog det inte lång tid förrän Väsby fick ur pucken ur sin egen zon och där Johan Sellerstrand kunde ställa in siktet och spika slutresultatet till 4-1 i tom bur med ett säkert avslut från drygt halva planen.

 

Sammanfattningsvis så kan man inte annat än att säga att segern minst sagt var välförtjänt även fast Väsby aldrig kunde slappna av då matchen under stora delar målmässigt var jämn. Det enda negativa som går att säga om insatsen var alla de missade målchanserna som minst sagt var många under de sextio spelade minuterna.

 

Men noggrannheten, aggressiviteten och spelglädjen hos Väsby var stor och det gjorde att Haninge om vi ska vara ärliga, faktiskt inte spelmässigt hade skuggan av en chans i årets första match.

 

Grisligan

 

Det är faktiskt svårt att plocka ut den bästa Väsbyspelare för kvällen då alla verkligen gjorde sitt till för segern. Det var verkligen ingen som föll ur ramen men med tanke på de få tillsläppta målchanserna vill idag främst kreditera Väsbys backbesättning.

 

Och av alla dessa så tycker jag att Fredrik Falk var den som lyste mest.  Han var rörlig, initiativrik och helt enkelt oerhört säker i sitt agerande. Tre grisar tilldelar jag därmed Fredrik!

 

Två grisar vill jag ge till Ludvig Wiita-Adamsson som tillbaka från sjukdom var på ett sprudlande spelhumör. Han var ständigt ett hot och tillsammans med Knösch och Fjällkeborn bildades en riktigt intressant formation som ska bli spännande att följa framöver.

 

Sista grisen ges slutligen till Kevin Hermansson-Axh som trots en fadäs som gav Haninge ett tre mot ett läge i den sista perioden ändå var rejält pigg och så där härligt aggressiv matchen igenom.

 

Men efter en insats som denna ska givetvis hela laget hyllas. Det var bestämt, det var rejält och det gav till sist Allettans första trepoängare.

 

Foto: Arne Rundlöf