Nu är det dags! Väsby Hockeys iskrigare får ingen större julvila eftersom Allettan redan tisdag kväll startar upp med ett ytterst tufft möte mot självaste Huddinge Hockey på bortais. Ett möte som lär innebära att såväl skinka som gröt snabbt förbränns och mötet är ett av de svåraste som Väsby kommer att stöta på i denna härliga serie.

 

Men trots Huddinges imponerande lag och spel så är det ändå ett lag som passat Väsby ganska så bra i år, hitintills kanske dock är bäst att tillägga. Borta i grundserien var Väsby nämligen sånär att knipa poäng och hemma i Vilundahallen vann ju Väsby med uddamålet och faktum är att laget i spel fem mot fem faktiskt vunnit de två mötena totalt sett med målen 5-2.

 

Det är framförallt Huddinges spel i numerära överlägen som gäckat Väsby. Något som kanske dock inte är så konstigt eftersom Huddinge har ett av Sveriges bästa spel i numerära överlägen. Det var skillnaden lagen emellan senast vi möttes i Björkängshallen och givetvis behöver Väsby hålla sig borta från botbåset så gott det bara går.

 

Väsby Hockey har inför Allettan tränat på hårt i bruklig ordning och alla är hela och rena inför mötet. För vår duktige back Fredrik Falk innebär mötet att han inte behöver lämna sin hemkommun. Han bor nämligen i Huddinge och har även Huddinge IK som sin moderklubb. Om att möta sin moderklubb och lite annat tycker Fredrik så här.

 

Hej Fredrik! Efter en väl utförd grundserie väntar nu grädden på moset för vår del, nämligen spel i Allettan. Vad är dina känslor inför det?

-Jag har inte haft annat än Allettan framför mina ögon. Viktigt för oss som lag och för oss som spelare att möta bra motståndare för att fortsätta vår utveckling. Bara sätta sig på bussen igen, det är man van vid sedan juniortiden i AIK så det är inga problem, men man skulle väl helst vilja flyga till typ Kalix och Piteå.

 

Vi börjar direkt med en av de svåraste matcherna när grundseriens seriefavoriter Huddinge väntar i Björkängshallen. Vad är dina tankar inför det?

-Huddinge är grymt spelskickliga, de är naturligtvis storfavoriter men det innebär ju också att vi har allt att vinna och borde kunna spela avslappnat. All press på Huddinge, jag tror att vi kan överraska om vi håller tätt de första 10-12 minuterna. Tror inte vi är några favoritmotståndare för Huddinge, vi vann returen mot dem och vi borde även slagit dem i Björkängshallen, vi hade väl ledningen där med 0-3 om jag inte minns helt fel.

 

För dig är ju matchen lite extra speciell eftersom din moderklubb just är Huddinge. Hur påverkar det dina känslor inför matchen?

-Nära hem, det är allt!

 

Om vi nu ska blicka tillbaka på grundserien och fokusera på det som vi gjorde bra där. Om du kort skulle vilja sammanfatta. Varför gjorde vi en så pass bra sista halva som sedermera ledde oss till en fjärdeplats i tabellen?

-Vi kanske blev jämnare i våra prestationer men jag vet inte. Första halvan vann vi t.ex mot Haninge och Hammarby för att sedan förlora i returen så det var lite upp och ned även andra halvan tycker jag. En förklaring är dock att Måns i målet bara blivit bättre och bättre under säsongen, där har du en stor förklaring till Väsbys framgång i år, han förtjänar all cred, han har vunnit matcher åt oss!

 

Vad i vårt spel tror du vi främst behöver fokusera på nu när det bara kommer att bli tuffa matcher?

-Som du säger, nu är det bara bra lag kvar och vi är tippade i botten i Allettan. Vi måste minimera misstagen orka göra det hårda jobbet i match efter match. Likväl att vi anfaller som ett helt lag så måste vi förvara oss med alla 5 spelarna på isen annars blir det jobbigt mot lagen i Allettan. Spela rejält vid linjerna, inga turn overs då blir vi straffade mot dessa skickliga lag. Sedan måste Måns fortsätta spela på sin höga nivå, han blir nog den enskilt viktigaste spelaren för oss. Ingen press Måns ha ha.

 

Huddinge är ju verkligen ett motstånd som är tufft men trots det tog vi en seger mot dem i Vilundahallen. Vad kommer du ihåg från det mötet?

-Vi har varit inne lite på det redan. Huddinge förlorade bara två matcher i grundserien, en förlust var mot oss och vi borde också gått segrande i första matchen. Jag tror Huddinge har detta färskt i minnet oavsett vad de säger. Får vi första målet så är det nog en och annan spelare där som börjar fundera på ett och annat.

 

Vad i Huddinges spel behöver vi framförallt se upp för och hur kan vi möta det?

-Jag är ingen statistikfreak men jag har hört att många matcher har de avgjort i PP så det gäller att undvika utvisningsbåset, där har vi inte råd att sitta mot något lag i Allettan.

 

Vad tror du på för typ av matchbild i Björkängshallen på tisdag?

-Huddinge lär komma ut hårt och vara det spelförande laget, gäller att vi håller ut det första 10 minuterna, gör vi det så är jag helt övertygad om att vi växer in i matchen.

 

Hur känns det annars själv inför Allettan. Är du så pass förberedd som man tänkas kan?

-Varit lite förkyld nu på sistone men det ger också kroppen en chans till lite vila. Självförtroendet är på topp, fått chansen att träna och spela med AIK i allsvenskan, tempot är högre där så det har bara varit nyttigt och en fördel att ta med sig det tillbaka till Väsby. Måste passa på att hylla detta samarbete, något som Väsby vinner på i längden, skickliga spelare väljer att stanna kvar i Stockholm och tar vägen till allsvenskan via Väsby istället för någon annan div 1 serie ute i landet.

 

Slutligen Fredrik, hur går det på tisdag och på vilket sätt är du bidragande till det?

-Vi vinner med udda målet! Vi backar får nog fokusera på, att i första hand, ta hand om defensiven men jag kliver mer än gärna upp när tillfälle ges och bidrar även offensivt.

 

// # 5 – Fredrik Falk

 

Tisdagens motståndare är ju kända för sin sprudlande offensiv. I år kombinerar de dock detta med en solid defensiv och även Hockeyettans bästa målvaktsspel. Daniel Fahlström heter målvakten som statistiskt sett är den allra bästa efter grundserien och det för alla fyra serier och hans tankar inför matchen i Björkängshallen är enligt följande:

 

Hej Daniel! Så, nu startar säsongen på riktigt och framförallt för er som var allt annat än nöjda med att ”bara” ha tagit sig till Allettan. Hur har ni förberett er inför vad som komma skall?

-Hej Krister, Ja precis det är nu som det riktiga börjar, såhär emellan serierna och juluppehållet så har vi ökat vår träningsdos rejält men riktigt blytunga pass för att vara så väl förberedda när allettan startar.

 

Inför säsongen sattes ett litet frågetecken om Huddinges målvaktssida eftersom både du och Marcus inte stått på så regelbunden basis under flera säsongers tid. Man kan väl lugnt säga att åtminstone ditt spel slagit alla experter på fingrarna. Varför har du tagit det riktiga klivet i år tror du?

-Ja det stämmer, vi ansågs nog som två oprövade kort inför säsongen. För min del har det varit så att jag har fått stå lite åt sidan de tidigare säsongerna till ganska väl meriterade namn, detta har gjort att jag har fått se och lära väldigt mycket samtidigt som jag har kunnat träna på hårt med bra målvaktsträning. Jag tyckte att jag hittade ett riktigt bra grundspel redan förra året sen har jag spunnit vidare på det i år. Sen handlar allt om förtroende och att ta chansen när man väl får den.

 

Ni tog överlägset mest poäng i grundserien. Gjorde flest mål och släppte in minst. Vad är det som gör Huddinge säsong 16/17 till ett så pass bra lag anser du?

-Jag anser att det är p g a vi är ett så starkt kollektiv. Vi har spetsspelare på alla positioner samt en hög konkurrensnivå i laget vilket gör att träningskvaliteten ökar. Vi är även ett hårt jobbande lag där ingen tillåts falla ur ramen utan där alla strävar åt samma håll.

 

Ni åkte endast på två förluster under grundserien men av dessa två så var vi ett av dem som slog er. Du stod ju endast under den sista halvan av den första matchen och har sett de mesta från sidan. Vad kommer du framförallt ihåg från er förlust i Vilundahallen?

-Just ifrån den matchen så kommer jag ihåg att vi hade spelat lite sämre under en period men ändå vunnit matcherna tack vare individuell skicklighet. Matchen mot Väsby i Vilundahallen fick vi ett kvitto på att sådant spel inte håller när man möter bättre motstånd. Så den Förlusten blev en nyttig läropeng för oss då jag även kom ihåg att vi ledde matchen med 10 minuter kvar med 2-1 men lyckades tappa till 3-2.

 

Med de matcherna på näthinnan. Vad är er uppfattning om årets Väsby Hockey?

-Min uppfattning utav årets upplaga av Väsby Hockey är att det nog är det bästa laget som Väsby har haft under mina år som seniorspelare. Mycket tyngre och stabilare än föregående år samtidigt som det också finns lite spets i laget.

 

Vad tror du på för typ av matchbild i Björkängshallen på tisdag?

-Jag tror det blir en match med mycket känslor då båda lagen vill ha en bra start på serien. Rent spelmässigt tror jag att vi kommer att ha övertaget medan Väsby kommer gå mer på spelvändningar. Men jag kan ha fel!

 

Ni har ju riktiga toppambitioner inför seriestarten. Ni känner ingen extra press sett utifrån det när allt nu sätter igång?

-Klart det är viktigt med en bra start på serien, men samtidigt så kommer alla matcher att vara viktiga. Någon extrapress tror jag nog inte, de flesta vet vad som innebär att spela för Huddinge hockey vid det här laget.

 

Vilka tre spelare i ditt lag tycker du är extra heta för tillfället och som du skulle vilja varna lite extra för?

-Finns många att välja på men Erik Rosén, Måns Krüger och Rasmus Dahlberg-Karlsson är spelare att ha ett litet extra öga på.

 

Slutligen Daniel, hur går det på tisdag och varför tror du det?

-Vi vinner matcher för att vi är ett starkare kollektiv och bättre tränade.

 

// # 35 – Daniel Fahlström – Huddinge Hockey

 

Väsby Hockey kommer till matchen med i princip full styrka. Jesper Kemi är tillbaka från skada och Nicklas Sjölund från AIK fortsätter i våra bakre led. Om vi får med nyförvärvet Felix Fjällkeborn till matchen är i skrivande stund oklart men vi får hoppas att vi får klart med spelarregistreringen under tisdagen och i sådana fall spelar han.

 

För er som inte kan ta er till Björkängshallen så finns möjlighet att se matchen via webben. Följ bara länken så kommer ni direkt till sändningen.

https://huddingehockey.solidtango.com/live/huddinge-vasby-161227

 

Nu kör vi Vilda Väsby!!