Väsby Hockey hade inför matchen allt i egna händer och det var sannerligen något som laget tog fasta på. Serietvåan Visby-Roma hade inte mycket att säga till om när Väsby resolut tog hand om matchen och laget tog inte bara den pinne de behövde utan istället alla tre vilket innebär att laget är klara spel i Allettan och samtidigt tog den första segern mot gotlänningarna på över sju år.

 

Det är riktigt hög tävlingsnivå hos spelarna och de bestämde på isen idag säger tränare Markus Odén. Vi pratade om hur viktiga de första tio minuterna är mot lag som Visby och vi tog kommandot direkt. Stundtals lite oorganiserat men vi reder ut det mesta genom hårt arbete. Om jag inte missminner mig är det första gången Vilda Väsby är i en Alletta på åtta år och det är starkt av grabbarna att pressa sig själva och hålla fokus i tjugotvå omgångar. Nu väntar ännu hårdare arbete och en härlig Allettanpremiär den 27/12!

 

De flesta hade nog ställt in sig på en nervig kväll i Vilundahallen när en Allettanplats stod på spel. Väsby Hockey visade dock från start att nervdaller inte var något som fanns innanför hemmalagets tröjor.

 

Laget visade istället pondus, beslutsamhet men framförallt en otrolig intensitet i spelet vilket gjorde att serietvåan Visby-Roma hade svårt att freda sig.

 

Johan Wictorsson satte Väsby i förarsätet när han i matchens femte minut fick pucken mitt i slottet, avancerade framåt och prickade in ledningsmålet via stolpen.

 

Att få första målet var så klart viktigt i ett spänt läge och av målet fick Väsby än mer bränsle till elden. Redan innan halva den första perioden var spelad ökade Martin Lundberg på Väsbys ledning till 2-0 när han smet emellan backarna och styrde in Fredrik Falks inlägg mot mål.

 

Väsby hade sannerligen fått en smakstart men det var en ledning som var motiverad sett till hur respektlöst laget tog för sig ute på isen.

 

Gästerna från Gotland jämnade sedan ut spelet i den sista halvan av första perioden och hade även de några reduceringslägen men sista utposten i Väsby i form av Måns Johansson var likt hela laget oerhört tänd och räddade med bravur.

 

Andra perioden blev Väsbys bästa för kvällen även fast det var Visby-Roma som startade målgörandet när de i den fjärde minuten reducerade till 2-1 via en välriktad handledare som prickade Måns Johanssons vänstra kryss.

 

Väsby hade dock spelmässigt startat upp perioden bäst och hade innan Visbys reducering bränt tre gyllene lägen till utökning.

 

Minuten senare var dock målöverläget två igen eftersom Väsby utnyttjade ett numerärt överläge på absolut bästa sätt när Lubomir Fetkovic slog till direkt efter en passning från Joel Östman och med ett hårt skott satte 3-1 från en vänsterbacksposition.

 

När Calle Åsell sedan i den åttonde minuten från i princip ingen vinkel alls sköt in 4-1 bakom en överrumplad Visbymålvakt kändes matchen nästan över.

 

Även fast Visby-Roma hittade ännu en reducering till 4-2 så såg Fredrik Falk till att innan perioden var över att skjuta in 5-2 efter ännu ett tveksamt agerande från Visbymålvakten.

 

Platsen till Allettan var säkrade redan där och då eftersom Wings samtidigt i sin match hemma mot Hammarby ledde med hela 4-1.

 

Den sista perioden blev därför lite därefter. Väsby bevakade sin ledning och gotlänningarna hade inte tillräckligt med kräm med sig från ön att komma närmare Väsbys tremålsövertag.

 

Väsby kunde därför skrämma bort Visbyspöket och ta sin första seger mot Visby-Roma sedan november 2009. Sannerligen rätt tillfälle att bryta den negativa trenden och att sätta sig respekt inför den stundande Allettan kan aldrig vara fel.

 

Sammanfattningsvis så kan man lugnt säga att Väsby Hockey verkligen förtjänat sin plats till den stundande Allettan. Väsby har sakta men säkert hittat ett vinnande spel och koncept och ikväll var det liksom inget snack över vart poängen skulle hamna.

 

Låt gå för att motståndarna säkerligen inte var lika taggade som de Vilda Väsbyiterna men serietvåan är ett så pass bra lag att man ändå måste göra riktigt bra ifrån sig för att lugga dem på poäng.

 

När grundserien är summerad kom Väsby Hockey på en hedrande fjärdeplats och laget har endast en poäng upp till trean Hudiksvall samt ytterligare tre upp till dagens kombattanter och det är sannerligen inget dåligt facit när summeringen görs.

 

Nu väntar alltså spel i Allettan Norra för Väsby där motståndarna från och med seriestarten den 27 december blir Östersund, Piteå, Asplöven, Sundsvall, Kalix, Huddinge, Visby-Roma, Hudiksvall samt så Haninge Anchors som nöp den sista platsen från vår serie före Hammarby.

 

Grisligan

 

Calle Åsell och Fredrik Forsberg tycker jag får personifiera den energi, vilja och urladdning som Väsby Hockey stod för ikväll. De var ”all over” gotlänningarna och var tillsammans med hockeyhjärnan Johan Wictorsson Väsbys främsta formation för kvällen.

 

Tre grisar ges till Calle Åsell och Fredrik Forsberg tar hem två.

 

Sista grisen vill jag ge till Fredrik Falk som bakom nyss nämnda trio såg till att hela tiden förse dem med snabba och raka passningar när han inte själv, det vill säga, drog iväg på många framgångsrika offensiva utflykter.

 

Men framförallt ska LAGET Väsby Hockey hyllas en dag som denna. Alla drog verkligen sitt strå till stacken och att den så hett eftertraktade Allettanplatsen säkrades är helt enkelt en följd av ett oerhört inoljat maskineri.

 

Foto: Arne Rundlöf