En omgång återstår och avgörandets stund är här. Onsdag kväll när krutröken lagt sig vet vi om Väsby Hockey har lyckats ta sig till Allettan eller om man får försöka ta sig bakvägen till allsvenskt kval via Fortsättningsserien. Laget har dock onekligen satt sig i en guldsits inför avgörandet eftersom tabelläget inför den sista matchen ser ut enligt följande:

 

  1. Väsby Hockey 41 poäng +18
  2. Haninge Anchors 41 poäng +9
  3. Hammarby Hockey 38 poäng +8

 

Det är nu mellan dessa tre lag det står och som ni ser har Väsby Hockey tre poäng och hela tio plusmål tillgodo gentemot Hammarby som är det laget som måste vinna på onsdag och det troligtvis även med stora siffror för att ta sig förbi oss. Skulle de nu mot alla odds ta igen detta avstånd har Väsby en livlina till i form av Haninge Anchors som samtidigt möter svårspelade Huddinge på bortais och där är laget är tvungna att ta minst en poäng för att ta sig förbi oss i tabellen.

 

Läget ser onekligen bra ut och Väsby har allt i sina egna händer inför avgörandet. Det gäller med andra ord att laget inte gör bort sig på hemmaisen men eftersom det är serietvåan Visby-Roma som väntar så gäller det att Väsby minst sagt är på tårna under matchens samtliga sextio minuter.

 

För trots att Visby-Roma inte alls har något annat än äran att spela för så är gotlänningarna ett lag som ändå alltid går för fullt i matcherna. De vill säkerligen behålla sitt vinnande spel inför Allettan och är alltid en tung maskin att möta.

 

Något annat att notera inför mötet är att Väsby inte lyckats ta poäng av Visby-Roma sedan hösten 2009. Det är alltså sju år av möten utan poängutdelning så det står väl helt klart att onsdagens gäster knappast är någon önskemotståndare för Väsby.

 

Men trots detta faktum har ändå Väsby oftast gjort väldigt jämna matcher mot Visby-Roma. Det är egentligen bara pricken över i:et som har saknats och med den energi och spelglädje som finns i Väsbykropparna inför matchen så kanske onsdagens match blir trendbrottet som vi så länge väntat på.

 

Ett trendbrott stod för övrigt vår store och starke forward Linus Nelson för i söndagens möte med IFK Tumba. Den vanligtvis så poängstarke Linus spräckte där nämligen sin poängnolla efter två målgivande passningar och han är säkerligen sugen efter mer redan på onsdag. Jag har genomfört en intervju med gode Linus och så här går hans tankar inför den helt avgörande sista omgången.

 

Hej Linus! Nu är det nära, Allettan hägrar och om vi bara inte faller igenom på onsdag eller om Hammarby vinner löjligt stort borta mot Wings så går vi till Allettan. Vad är dina känslor inför den sista matchen?

Hej Krister! Ja, nu är det riktigt nära och vi har verkligen satt oss i en bra position inför sista avgörande matchen. Inför matchen känner jag att det bara är att gå ut och köra på och förvalta detta nu, samt att det är viktigt att trycka dit Visby utifall vi nu skulle mötas i allettan.

 

Vi har verkligen visat upp en fin form på sistone och i söndags tog vi tre säkra poäng borta mot Tumba. Hur skulle du vilja summera den matchen?

Vi gick ut ganska avslappnat men ändå väldigt fokuserat i söndags och fick utdelning ganska direkt vilket så klart gjorde att den nerv som fanns släppte ganska direkt. Sen visste vi att det var viktigt med målskillnad när vi såg att Bajen ledde över Hudiksvall. Vi gasade resten av matchen och tog vara på de lägen som gavs. Speciellt “Kotten”.

 

Och så fick du där äntligen spräcka din poängnolla genom inte bara ett utan hela två assists. Hur skönt känns det tycker du att äntligen fått spräcka den ”nollan”?

Ja precis! Det var verkligen skönt, kändes som man kunde hänga av sig en ganska stor ryggsäck. Nu får man hoppas på “ketchup effekten” lagom till att det drar ihop sig.

 

Du har ju alltid gjort ganska mycket poäng i dina forna klubbar. Har det känts jobbigt för dig under hösten när det gått lite troll i poängmakandet för din sida och vad gör du för att bita ihop?

Det är klart att det inte har känts bra när det inte har funkat som det brukar. Det har varit en ganska stor omställning mot hur jag spelat i tidigare klubbar både med spelidé och bättre spelare att slåss om platserna med. Sen har pucken verkligen studsat stolpe ut inställt för in. Men jag har jobbat på och tränat hårt för att ta en plats i laget och förhoppningsvis släpper det nu lagom till det roliga börjar. Då hoppas jag att jag kan bidra betydligt mer.

 

Men om vi nu vänder blicken mot onsdagens match mot serietvåan Visby-Roma. Vad är nycklarna för att kunna göra en riktigt bra match mot dem?

Tror att spelet i powerplay/boxplay kommer bli väldigt viktigt. Visby har ett bra pp samtidigt som de även brukar dra på sig en hel del utvisningar. Förhoppningsvis kan vi fortsätta producera i PP som vi gjort de två senaste matcherna nu.

 

Senast vi mötte dem var vi inte riktigt med från start och de gick iväg tidigt till en tvmålsledning som de sedermera kunde rida vidare på hela matchen. Vad kommer du ihåg från den matchen?

Vad jag minns var vi inte alls med från start där de fick en tidig ledning. Vi jobbade oss in i matchen och var minst lika bra resterande delen men fick jobba i uppförsbacke samtidigt som de kunde spela på sin ledning. Så på onsdag gäller att vi är med från start.

 

Vad i Visby-Romas spel gör de svåra och hur ska vi försöka komma runt deras spel tror du?

Jag tycker att de brukar ha stabila backar som alltid träffar mål och så en bra trafik framför mål som gör att de brukar bli “tunga” att möta. Det gäller att vi står upp ordentligt och håller oss från botbänken samt att vi sätter ordentlig fart i spelet vilket jag tror gynnar oss.

 

Slutligen Linus, hur går det nu på onsdag och på vilket sätt är nr 15 – Nelson bidragande till det?

Vi vinner med 4-2 och eftersom första assistent kom förra matchen kommer förhoppningsvis första baljan på onsdag!

 

// # 15 – Linus Nelson

 

Väsby Hockey kommer till matchen med i princip ograverad trupp från i söndags. Tyvärr blev Jesper Kemi skadad där och missar matchen men i gengäld gör Niclas Sjölund från AIK debut för oss.

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!