Väsby Hockey avslutade derbyveckan på absolut bästa sätt genom att på bortaisen i Vallentuna vinna med 1-3 efter en ganska snäll derbytillställning. Väsby hittade gasen i den andra perioden och skapade till slut tillräckligt för att vinna matchen men några matchavgörande räddningar av Måns Johansson krävdes mot slutet för att säkra de tre poängen.

 

Det är en styrka i sig att ännu en gång vinna utan att leverera en perfekt match säger tränare Markus Odén. Vi tar med oss hur mycket vi skapar, framförallt i andra perioden och att vi endast släpper in ett mål. Vår uppgift vecka 47 var att ta sex poäng mot Wings och Vallentuna vilket grabbarna lyckas med. Jag och Viktor är imponerad av grabbarna arbetsinsats hittills. Vi tror på vad vi gör och får aldrig bli bekväma.

 

Men precis som mot Wings i onsdags började Väsby matchen rätt svagt. Det tog hemmalaget mindre än en halv minut innan Andreas Paulsson i VBK blev frispelad framför Måns Johansson. Siktet från ”Pålle” var dock just då inte rätt inställt vilket Väsby verkligen fick tacka för.

 

Vallentuna fortsatte dock matchen i bäst anda och några minuter senare var backen Jens Westerdahl framme och drog iväg några riktigt hårda projektiler.

 

Men efter fem rätt svaga inledningsminuter från Väsbys sida kom laget upp lite mer under resterande del av perioden. Tempot var dock inte speciellt uppskruvat och Väsby saknade ganska många ingredienser för att kunna dyrka upp Vallentunas försvar där målvakten längst bak, Filip Algeman i sedvanlig ordning briljerade.

 

Framförallt stod han för några fina räddningar när Lubomir Fetkovic hade två vassa avslut i Väsbys spel i fem mot tre. Men spelet i numerära överlägen är fortsatt något som Väsby behöver träna vidare på och Vallentuna klarade av Väsbys tre numerära överlägen i perioden utan större problem.

 

I mittakten kom Väsby ut som ett helt nytt lag. Nu var tempot tillbaka i spelet igen och när det skruvades upp, ja då hade hemmalaget inte mycket att säga till om.

 

Ändå var det Vallentuna som då tog ledningen i matchen. I ett av få hemmaanfall var det ett ”Väsbysamarbete” som bar frukt. Adam Bergendahl samt Andreas Paulsson var det nämligen då som hittade varandra fint och en till slottet åkandes ”Pålle” fick en perfekt passning och slog till direkt och tog Vallentuna till ledningen.

 

Målet fick dock ingen större inverkan på matchbilden. Väsby fortsatte att trumma på och skapade sig till slut mängder med fina lägen. Avsluten var dock inte speciellt väl utförda av Väsbyspelarna som antingen hamnade för nära Filip Algeman eller så satt avsluten rakt i hans stora famn.

 

Det krävdes en kanon av Lubomir Fetkovic för att överlista denna gigant i buren. Ett fint samarbete av Korduner och Lundberg gav Fetkovic ett fint skottläge mitt i anfallszonen och målet han gjorde var kliniskt och satt ribba in.

 

Så distinkt ska målchanser avslutas på men det var inget som övriga Väsbyspelare tog fasta på för om de hade gjort det, hade nog matchen varit över efter fyrtio spelade minuter. Skotten vann Väsby i mittakten med hela 5-18 och målchanserna nästan avlöste varandra.

 

Sista perioden blev mer öppen igen. Vallentuna startade starkt och hade ett skott i stolpen redan innan minuten var spelad. Väsby drog även strax därefter på sig en utvisning vilket fick hemmalaget att törsta efter mål igen.

 

Väsbys spel i det numerära underläget var dock väldigt bra och stärkta av att ha klarat av det, startade laget en del långa anfall igen.

 

Johan Wictorsson blev helt fri i den femte minuten men hans dragning lästes återigen av Filip Algeman. En kille som började kännas klart omänsklig för Väsbyspelarna vid tillfället men minuten senare var han ändå överlistad för andra gången i matchen.

 

Men det krävdes en styrning av Fredric Korduner på ett skott från Robin Karlsson för att få honom överspelad.

 

Målet satt lägligt och fick hemmalaget att för första i gången i matchen att börja jaga. Det gjorde de sedermera ganska bra samtidigt som Väsby då blev aningen passiva vid några byten.

 

Väsby levde ett tag ganska farligt och en sent tagen Vallentunautvisning gav välbehövligt lugn.

 

Det lugnet varade i nästan tre minuter. Sedan drog AIK-lånet, Max Lindholm på sig en utvisning när han försökte smita sig för förbi en bakom eget mål, ståendes VBK-målvakt. I sin iver att ta sig förbi råkade han komma åt Algeman som givetvis utnyttjade situationen till fullo och kastade sig hejdlöst mot isen.

 

Vallentuna fick då ett sista gyllene läge att komma ifatt och precis i slutskedet av denna utvisning kom till slut chansen med stort C. I det tillfället klev Måns Johansson fram och räddade poängen åt Väsby då han räddade pucken med masken.

 

Väsby slet sedan sista minuten som djur och såg att freda målet med alla tänkbara medel. Med fem sekunder kvar av matchen fick Jesper Kemi ut pucken ur den egna zonen och i ensamt majestät mot det tomma målet, blev han bryskt uppvaktad innan han hann skjuta iväg pucken. Domare kunde då inte annat göra än att blåsa för mål till stort Väsbyjubel bland såväl spelare som fans.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl inte annat säga än att denna skalp satt lägligt. Sett till hela matchen vann Väsby rättvist men det är synd att det ska behöva bli så tajt mot slutet när Väsby borde punkterat denna tillställning redan i mittakten.

 

Men i afton var det ganska tandlöst i avsluten och då är det tryggt att försvarsspelet och målvaktsspelet var desto kraftfullare.

 

Grisligan

 

Måns Johanssons målvaktsspel blev i slutändan absolut matchavgörande. Han vann i slutskedet matchen åt Väsby och tilldelas tre grisar för insatsen.

 

Två grisar tilldelas Jesper Kemi som stred oerhört tappert matchen igenom och som matchades hårt mot slutet där hans kloka defensiva spel verkligen kom till sin rätt. Han spel i numerära underlägen var dessutom nära inpå perfekt.

 

Sista grisen ges till Lubomir Fetkovic som var skottvillig värre matchen igenom och som var den som hotade mest rent offensivt sett.

 

Roligast från matchen var dock att kämparandan till slut var det som återigen föll avgörandet. I derbymatcher behövs blåstället tas fram och precis det stället hade alla spelarna på sig ända in till slutsignalen.

 

De tre tagna poängen samtidigt som de värsta konkurrenterna Hammarby och Sollentuna förlorade respektive tappade en poäng, gör att femteplatsen stärktes med tre omgångar kvar av grundserien. Nu väntar ett tio dagars matchuppehåll där all laddning kan sättas inför avslutningen. En avslutning som startar onsdagen den 7 december då Nacka HK kommer till Vilundahallen.

 

Foto: Christer Ahlm