Det tog ett tag innan spelet satt för Väsby Hockey hemma i derbyt mot Wings. Men efter det att gästerna tog ledningen i den första perioden ökade Väsby på tempot och det gjorde att laget kunde kvittera och sedan vända matchen. Då i vändningen passade lagkapten Fredric Korduner på att göra sitt första mål för säsongen vilket minst sagt satt ytterst lägligt.

 

Vi gör det vi ska och tar tre poäng säger tränare Markus Odén. Wings är aldrig en lätt uppgift. Tycker vi är lite avvaktande i början av matchen och Wings tävlar hårdare än oss. Långt ifrån en perfekt match men grabbarna gör tillräckligt för tre poäng.

 

Men kan väl inte direkt säga att det var speciellt vackert ikväll. Maskineriet hackade och hostade till en början men när Väsby satte lite fart i spelet, ja då fick ett mittzonsspelande Wings det tufft.

 

Inledningen i Vilundahallen blev inte alls en sådan som Väsby skämt bort hemmapubliken med. Det brukar ju nämligen vara fullt fräs framåt men ikväll var det istället Wings som startade upp matchen klart bäst.

 

Väsby såg ofokuserade ut och missade enkla passningar och stod inte alls att känna igen. Slarv låg även föga oväntat bakom Wings ledningsmål i matchen när en passning bakom egen rygg bröts av Wings strax innanför offensiva blå. Det blev raskt till ett tre mot en läge och där pucken till slut passades fram med en diagonalpassning och ett avslut som hittade in bakom en annars väldigt tät spelandes Måns Johansson i Väsbykassen.

 

Målet fick Väsby att släppa på handbromsen. Wings försökte krympa ytorna genom att täppa till mittzon men när Väsby fick fart på pucktempot spelades ofta det uppställda Wings bort och Väsby avslutade den sista halvan av första perioden bra.

 

Till slut gav det också resultat när Lubomir Fetkovic snappade upp sin egen retur och med en backhand drog upp kvitteringen till 1-1 utan chans för Wings målvakt Hugo Fagerblom.

 

Andra perioden fortsatte i samma goda anda som den första perioden avslutades i. Visserligen prickade Simon Nilsson i Wings ribban i periodens tredje minut men därefter var det Väsby för det mesta av slanten.

 

Lubomir Fetkovic bjöd först på ett solonummer av den högre skolan när han sånär satte ledningspucken med en backhand efter att han först lurat matchtröjorna av två Wingsförsvarare.

 

Två minuter senare i hans nästa byte spelade en glödhet Fetkovic fram lagkapten Fredric Korduner till det matchavgörande 2-1 målet.

 

Fredric ”Kotten” Korduner som fram till dagens datum varit mållös frispelades och ensam med Hugo Fagerblom fintade han höger och sedan snabbt vänster innan han sprätte upp pucken högt i nätmaskorna bakom en helt bortfintad målvakt.

 

Det blev det sista målet som föll i Vilundahallen men trots det bjöd resterande del av matchen på en god dos av dramatik.

 

Väsby fortsatte att ösa på men när lägena inte omsattes till mål brukar ju det försvarande laget till slut få sina lägen att kvittera på.

 

Dagens match var inget undantag från det. Strax efter att Väsby missat ett gyllene målläge vände Wings spelet snabbt och fick till ett friläge. Där stördes Wings spelare så mycket att domaren tyckte det var värt ett straffslag.

 

Fram skrinnade Wings egna straffspecialist Daniil Kulikov men tempot i straffslaget var inte högt och dragningen inte tillräckligt vass för att överlista Måns Johansson som hade bestämt sig för att inte släppa någon mer över ”bron”.

 

Han och hela Väsby krigade sedan föredömligt matchen igenom och Wings bjöds därefter inte på speciellt många vassa lägen. Väsby kämpade ner kombattanterna från norr och tog en oerhört viktig trepoängare som gjorde att laget, tack vare att Hammarby förlorade mot Sollentuna, klev förbi dem upp på en femteplats med bättre målskillnad.

 

Sammanfattningsvis så får man väl säga att en säker defensiv och ett hårt arbete gav tre sköna poäng. Väsby skapade tillräckligt mycket för att göra fler än två mål men då defensiven och målvaktsspelet ändå var så pass solitt, räckte det gott som insats.

 

Krigarandan som Väsby visade upp är definitivt bra att ha i kroppen inför nästa motståndare som blir mot VBK Hockey på bortais på söndag. Den matchen lär nämligen bjuda på exakt samma dramatik som ikväll och det lag som krigar hårdast kommer att vinna den matchen.

 

Grisligan

 

Fredric Korduner kom, sågs och segrade! Låg bakom bägge Väsbys mål i matchen och spelade dessutom i blåkläder mot slutet när de tre poängen bara skulle bärgas. Tre feta grisar till ”Kotten!

 

Två grisar tilldelas Lubomir Fetkovic som precis som sin nyss nämnde kedjekamrat var på ett ytterst sevärt spelhumör och även han låg bakom Väsbys bägge mål i matchen.

 

Sista grisen ges till Måns Johansson som var tät och säker och trots en otacksam uppgift där Wings endast stack upp sporadiskt agerade med pondus och ackuratess ända in till slutsignalen.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till Korduners och Fetkovic lekkamrat i kedjan, Martin Lundberg som var avig och lurig matchen igenom. Krigarkedjan Kemi, Sellerstrand samt Wiita ska även de ha sin beskärda del av beröm. De arbetade stenhårt från minut ett och framåt och låg dessutom bakom många fina anfallsförsök. På backsidan var trion Hermansson, Östman samt Sörgardt mest på alerten och den brytning som Rasmus Sörgardt gjorde i matchens näst sista minut när Wings kom i ett två mot ett läge var minst sagt svettig värre.

 

Foto: Arne Rundlöf