Väsby Hockey tog en riktigt imponerande skalp när laget krigade tillbaka suveräna serieledarna Huddinge och samtidigt bröt deras segersvit på tio matcher med en seger med uddamålet 3-2. Segern grundlades tack vare två snabba mål inom en och en halv minut i den sista perioden och den chocken kunde Huddinge sedermera aldrig hämta sig från.

 

Svår match med mycket känslor säger tränare Markus Odén. Huddinge är ett väldigt skickligt lag men jag tycker vi matchade dem bra i första perioden. Tävlingsnivån gick ner i andra perioden och vi hamnade något på hälarna vilket resulterade i utvisningar även fast vi är väl medvetna om hur effektiva Huddinge är i specialteams. Jag och Viktor är stolta över hur grabbarna lyckas återta kommandot i tredje perioden och framförallt över sättet vi tävlar på. Viktiga tre poäng och nu väntar två träningsdagar innan Hudiksvall på lördag.

 

Väsby Hockey chockade Huddinge! Det måste man nog nästan säga efter att Väsby bröt deras segersvit och samtidigt tog sin första trepoängare mot Huddinge sedan kvalserien till Allsvenskan vårsäsongen 2008.

 

Väsby kämpade hårt för sina poäng samtidigt som man måste vara ärlig och säga att laget hade de marginaler på sin sida man måste ha för att slå ett så pass lag som Huddinge. Det var intet för intet som gästerna från söderförorten hade tio raka segrar på sitt samvete och laget visade framförallt under mittakten i Vilundahallen varför de gått fram som en slåttermaskin i Hockeyettan Östra.

 

Men i den första perioden kunde man verkligen tro det omvända. Väsby Hockey pressade nämligen ner Huddinge rakt ner i skridskorna och satte upp ett tempo som jag nog nästan tror att de celebra gästerna blev chockade av.

 

Det tog nio minuter och femtionio sekunder av matchen innan Huddinge sköt sitt första skott mot Måns Johansson och det säger väl lite om hur matchen gestaltade sig efter att domare Kim Segulsson släppt pucken.

 

Väsby gjorde kanske sin bästa period hitintills i seriespelet och visade att förlusten hemma mot Sollentuna för tre dagar sen var bortskrapad och slängd på tippen.

 

Men trots ett furiöst högt uppskruvat tempo från Väsby så saknades de där riktigt farliga chanserna. Den från AIK inlånade Max Lindholm var närmast målkänning när han såg till att vara först på pucken efter att Huddinges målvakt, Marcus Due Boje släppt en retur på Rasmus Sörgardts skott.

 

När Huddinge strax efter Max fina läge fick spela i fem mot tre i nära en minuts spel trodde nog de flesta att laget med seriens överlägset bästa PP-spel skulle ta ledningen i matchen. Men pucken gick mest runt och runt och de avslut som laget till slut tog innebar inga problem för sista utposten Måns Johansson som under hela matchen agerade väldigt säkert.

 

Skottstatistiken från den första perioden blev 15-5 i Väsbys favör och den gav definitivt mersmak inför fortsättningen.

 

Men den fortsättningen blev inte alls speciellt positiv sett ur ett Väsbyperspektiv, framförallt under mittakten. Huddinge hade säkert fått sig ett och annat direktiv rätt hårt uttalat i pausen inför perioden och laget tog tag i matchen på ett helt annat sätt än från de första tjugo spelade minuterna.

 

Huddinge kom ut hårt och Väsby stod samtidigt på hälarna och hade stundtals oerhört svårt att sig ur den egna zonen. Väsby hamnade på mellanhand och fick till slut ta till otillåtna medel för att ens få pucken ur zonen.

 

Huddinge närmade och närmade sig ett ledningsmål och att det till slut sköts in i lagets fjärde numerära överläge för kvällen kom det knappast som någon överraskning. Backen Marcus Green blev sist på pucken och pricksköt in 0-1 när en Huddingeforward samtidigt stod parkerad framför Måns och skymde sikten och det fanns absolut ingenting som Måns kunde göra åt det.

 

Väsby svarade dock upp bra i underläge. Redan mindre än halvminuten efter Huddinges ledningsmål kom Martin Lundberg och Lubomir Fetkovic fram i ett två mot ett läge. Passningen från Martin över till Lubomir var perfekt. Skottet från Lubomir satt där det skulle men problemet var att målvakt Due-Boje gjorde det ännu mer strålande med en riktig paradräddning.

 

Dryga tre minuter senare upprepades läget. Nu var dock framstormande duon Jacob Lundin och Johan Wictorsson. Passningen från Jacob var även denna gång lika fin och avslutet från Johan satt än bättre och kvitteringen sköts in mellan benen på en slajdande Huddingemålvakt.

 

Huddinge svarade dock återigen upp och Väsbyglädjen över att äntligen fått spräcka Huddinges nolla, trycktes rakt ner i halsen på Väsbyspelarna.

 

Ännu en gång hamnade Väsby skäret efter och stundtals såg det ut som om Huddinge spelade i numerärt överläge. Väsby tog återigen till otillåtna medel vilket innebar tid i botbåset. Med dryga två och en halv minut kvar av mittakten straffade det sig när Måns Krüger vände bort en Väsbyback och sköt in 1-2 strax över Måns Johanssons vänstra benskydd.

 

Ledningen var klart motiverad sett till över spelfördelningen i den andra perioden och ingenting, nästan ingenting talade för någon Väsbypoäng inför den sista akten.

 

När Huddinge dessutom startade upp den sista periodens första minuter med ett hårt tryck i Väsbys zon så väntade man nästan bara på att gästerna skulle dra iväg avgöra matchen i ett tidigt skede.

 

Men likt en nerslagen boxare reste sig Väsby på nio och hittade en väg ur Huddinges press. Laget fann vägar ut längs sargerna och samtidigt satte anfallsspelarna fart och mötte de puckar som spelades fram.

 

En Huddingeutvisning skapade ett visst Väsbytryck och även fast Huddinge klarade av det så förblev spelet jämnt därefter.

 

Ett enkelt skott från Joel Östman men samtidigt en bra skymning av Väsbyspelare gav Väsby en väg in i matchen. Pucken gick hela vägen in under armen på Due-Boje och gav Väsby den så viktiga kvitteringen till 2-2.

 

Men bättre skulle det bli. Huddinge blev för anfallsglada och minuten efter kvitteringsmålet kom Väsby i ett tre mot ett läge. Det gyllene läget såg dock ut att spelas bort men i röran framför mål dök den store och starke Max Lindholm in och tryckte in målet som tog Väsby ända upp i ledningen i matchen.

 

En nästan osannolik vändning var ett faktum och det chockade Huddinge som därefter agerade närmast panikartat. De fick aldrig till det anfallsspel de brukar skämma bort sina fans med samtidigt som Väsby gjorde allt för att inte krångla till det i egen försvarszon.

 

Läxan från i söndags var definitivt lärd. Visserligen ramlade en Väsbyback på offensiv blå och gav Huddinge ett friläge med dryga minuten kvar. Men när Huddinge missade det gyllene kvitteringsläget kände de nog själva att detta inte var deras kväll. Trots att de mot slutet satte allt på ett kort kom de aldrig ikapp. Väsby offrade sig hänsynslöst och tog till slut tre oerhört viktiga poäng som gör att laget återigen definitivt är med i racet kring en plats till den så hett hägrande Allettan.

 

Sammanfattningsvis så kan man inte annat än hylla Väsby efter att laget tagit sin första seger mot Huddinge på nästan åtta år. Visserligen togs den med de berömda marginalerna på sin sida men ska man slå ett så pass välbalanserat lag som Huddinge så måste man ha matjord i fickorna.

 

Väsby Hockey gav ikväll skäl för namnet Vilda Väsby och trots att de värsta konkurrenterna Haninge och Hammarby även de vann så är Väsby endast tre poäng bakom. Det är inga marginaler som skrämmer och det är klart att en sådan här meriterad seger ger Väsby gott om råg i ryggen inför lördagens tuffa match borta mot Hudiksvall som samtidigt i grannkommunen Vallentuna åkte på en ryslig smäll.

 

Grisligan

 

Jacob Lundin gnuggade, jobbade och åkte skridskor så det glödde under skridskorna. Han personifierade väl det Väsby som gav Huddinge den tuffa matchen och får mina tre grisar efter insatsen.

 

Två grisar tilldelas Jesper Kemi som är en spelare som nästan aldrig får de stora rubrikerna. Men ikväll gav hans hårda arbete verkligen resultat. Han täckte skott, arbetade som vanligt över stora ytor och var en stor orsak till att Huddinge aldrig kom ikapp.

 

Sista grisen ges till Rasmus Sörgardt som var en av många backar som höll Huddinge skickliga forwards stången. Hans defensiva styrkor kom ikväll verkligen till sin fulla rätt och just det arbete som Rasmus personifierar var det som nog gjorde att Väsby knep de sköna poängen.

 

Men det är egentligen svårt att plocka ut tre spelare när hela laget rent kollektivt gjorde ett så pass hårt arbete som laget framförallt gjorde i den första och sista perioden. Laget ska hyllas och nu är det bara att njuta i någon dag av läget och sedan ladda batterierna inför ännu en urladdning på lördag då laget åker upp till Hälsingland för att där ta sig an Hudiksvalls HC.

 

Foto: Arne Rundlöf