Väsby Hockeys misstag med femton sekunder kvar av den andra och med mindre än två minuter kvar av den sista perioden blev ytterst kostsamma. Sollentuna utnyttjade nämligen bägge dessa och satte först en för deras del viktig kvittering till 3-3 men än viktigare satte de 3-4 med mindre än två minuter kvar av matchen.

 

Vi har lägen att vinna matchen men får inte till det idag säger tränare Markus Odén. Vid en lika ställning sent i en match kan vad som helst hända och idag vann andra laget. Hockey handlar om att tävla. Inget lag kommer ge oss poäng och vi måste kunna tävla ännu hårdare om vi ska vara med i toppen. Nu riktar vi fokus mot Huddinge på onsdag!

 

Noggrannhet och koncentration! Det är A och O i idrottens värld och det hade Väsby stor portion av i början av matchen men det saknades i viktiga slutsekvenser i matchen vilket tyvärr betydde att Väsby fick lämna derbymötet helt utan poäng.

 

Det är både tungt och jobbigt och sådana här förluster svider helt klart! Väsby föll helt på eget grepp och det gör ju det hela så oerhört värre.

 

Ändå började Väsby matchen så bra. Laget fick precis den start man behövde och redan efter arton spelade sekunder hade en stekhet Calle Åsell skjutit Väsby till ledningen i matchen.

 

I princip hela den första perioden spelade Väsby med fart och skapade tack vare det enorma hål i ett Sollentuna som inte alls hängde med i svängarna.

 

Visserligen prickade de ribban vid ett tillfälle och missade ett friläge vid ett annat men Väsby svarade per omgående och träffade ribban även de samt missade ett otal lägen där skotten antingen tog precis utanför ramen eller så stod målvakt Björn Fors i vägen.

 

Men vid ett tillfälle till i perioden hängde han inte med och det var när Calle Åsell med en precis passning nere från offensiva sarghörnet hittade klubbladet på Ludvig Wiita-Adamsson. Han tackade för den och tryckte till direkt och med sitt första mål i Väsbytröjan tog han Väsby till en tvåmålsledning efter den första perioden.

 

Så långt såg allt väldigt säkert ut. Kanske hade det gått lite för lätt för Väsby kom ut till den andra perioden något på hälarna samtidigt som Sollentuna kom ut väldigt beslutsamma och revanschhungriga tog de tag i matchen direkt.

 

Det gav resultat nästan per omgående då Väsby i den andra minuten i egen zon förlorade en sargduell och där forna Väsbyduon Filip Holmgren och Jonathan Skoglund ställdes i ett två mot ett läge och där sistnämnde fick en passning vid bortre stolpen och tryckte in 2-1.

 

Väsbys övertag som laget kämpat hårt i den första perioden för att skapa sig var på ett ögonblick halvt uppätet.

 

När Väsby efter några ytterligare svaga minuter var på väg att ta över händelserna på isen igen drog laget på sig tre relativt snabba utvisningar under en kort tid. Spel fem mot tre i nästan två minuters tid betyder oftast mål och så blev det även i afton när Sollentuna gavs den möjligheten.

 

Ett inspel från Christian Holmblad träffade för Väsbys del väldigt oturligt på Rasmus Sörgardts skridsko och in mellan benen på Måns Johansson.

 

Väsby svarade dock upp sjutton sekunder senare när laget fick fortsätta att spela i fyra mot fem. En härlig forechecking av Fredrik Forsberg och Jacob Lundin gav ett två mot ett läge där Fredrik spelade över till Jacob som tryckte till direkt och sopade in 3-2 rakt upp i krysset.

 

Målet gav tillbaka rågen i ryggarna på Väsby som sedan avslutade resterande delen av perioden väldigt bra och var betydligt närmare 4-2 än vad Sollentuna var en kvittering.

 

Då med femton sekunder kvar av andra perioden, mitt i Väsbypressen kom kostsamma misstag nummer ett för afton. Strax efter att Väsby missat att jätteläge skickades pucken av Sollentuna bara ner i Väsbys zon. Måns Johansson gick och mötte pucken bakom eget mål och skickade sedan den bara vidare i runden men tyvärr fanns där ingen Väsbyspelare och mötte. Istället fick Christian Holmblad fatt på pucken, skickade in den framför mål och där framför stod Filip Holmgren och styrde in pucken mellan benen på Måns. Oerhört onödigt och dålig kommunikation i egen zon ledde fram till misstaget vilket så klart gav Sollentuna en välkomnande hand in i matchen igen.

 

Den sista perioden blev sedan jämn. Lagen bytte chanser med varandra och det blev ett hawaiispel som passade Sollentuna bättre än Väsby.

 

Men mot slutet av matchen var det ändå Väsby som tog tillbaka lite av initiativet i matchen igen. Sista fem minuterna fick Väsby återigen några längre anfall i Sollentunas zon och när Sollentuna i den sextonde minuten drog på sig en utvisning fick Väsby ett gyllene tillfälle att avgöra matchen på.

 

Då fick laget även till ett bra numerärt överläge. Eller bra på så sätt att laget naglade fast Sollentuna under i princip hela överläget men trots ganska många avslut under den tiden träffade endast ett på mål. Pucken ven nämligen över och vid sidan av målet och det är så klart svårt att göra mål om pucken inte träffar mål.

 

Strax efter Sollentuna blivit fulltaliga kom det sista ödesdigra misstaget från Väsbys sida. Med pucken i behåll i egen zon blev en passning via sargrunden återigen förödande. Väsby misslyckades där nämligen återigen med mottagningen och istället gavs Christian Holmblad pucken som spelade den inåt banan till en fristående Filip Holmgren. Hans avslut satt sedan kliniskt vilket överlistade Måns och tog Sollentuna till ledningen i matchen för första gången i matchen.

 

När Väsby strax därefter drog på sig en utvisning var chanserna till en kvittering över. Laget hade fallit på eget grepp och tappade därmed viktiga poäng i jakten på en Allettanplats eftersom de två främsta konkurrenterna om dessa platser, Haninge och Hammarby tog varsin seger.

 

Sammanfattningsvis så känns det så klart som ett enda stort mörker efter denna sura derbyförlust. Det som började så glatt slutade helt platt och det värsta är att Väsby förlorade detta helt på egen hand. Noggrannhet och koncentration är som sagt A och O och när Väsby behövde det som allra mes så saknades den som bäst.

 

Det blir en tuff läxa för Väsby att lära sig och att det är Huddinge och Hudiksvall som nu står på tur på matchschemat så behöver läxan läras ordentligt. Då om någon gång, går det minsann inte heller att slarva på detta sätt.

 

Grisligan

 

Calle Åsell får mina tre grisar idag efter en riktigt kämpastark insats. Han var som en igel på Sollentunaspelarna och kämpade kopiöst hela matchen igenom. Att denna hårda arbetsinsats dessutom kryddades med ett mål och en målgivande assist gör saken knappast sämre.

 

Två grisar tilldelas Kevin Hermansson som spelade ett backspel som verkligen inte saknade ingredienserna noggrannhet och koncentration. I vanlig ordning var det istället ”all-in” som gällde för honom och han släppte inte någon över ”bron”.

 

Sista grisen ges till Ludvig Wiita-Adamsson som äntligen fick göra mål i Väsbytröjan. Hans inledning i matchen var väldigt lovande och jag hoppas verkligen att Ludvig fortsättningsvis tar med sig det tempot och lurigheten i sitt spel.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till Jacob Lundin, Joel Östman, Robin Karlsson, Rasmus Sörgardt samt sist men inte minst till den från AIK, inlånade Max Lindholm vars spel lovade gott. Får vi låna honom vid fler tillfällen kommer han att bli en stor tillgång för Väsbys anfallsspel.

 

Efter detta är det bara att bryta ihop och försöka komma igen på onsdag hemma mot suveräna serieledarna, Huddinge Hockey.

 

Foto: Arne Rundlöf