Väsby Hockey tog tre ytterst viktiga poäng när laget slog tillbaka tidigare tabellfyran Haninge Anchors med uddamålet 3-2 efter en riktig nervpärs. Väsby vände underläge 0-1 och 1-2 i matchen och segermålet sattes i den sista perioden där Väsby sedan via kollektivt starkt defensivt arbete höll ett hårt kämpandes Haninge stången.

 

Tävlingsnivån var väldigt hög idag säger tränare Markus Odén. Vi tar hela tiden steg framåt som kollektiv och idag gjorde alla jobbet för varandra. Första delen av matchen har vi gott om chanser men Haninge var effektivast. Vi tar inte ledningen förrän i tredje perioden men tävlar väldigt hårt. Rätt desperation, hög tävlingsnivå och tålamod avgjorde den här matchen. En eloge till grabbarna och det hårda slitet!

 

Väsby Hockey inledde streckmatchen i Vilundahallen väldigt piggt. Laget tog tag i taktpinnen och visade att laget på egen hemmais verkligen ville gå för segern.

 

Haninge hade svårt att hänga med och redan i matchens fjärde minut tog Haninge en timeout för att försöka få fart i sitt lag. Det var en manöver som också gav önskad effekt hos gästerna som därefter fick en helt annan fart i sitt spel.

 

Redan minuten efter timeouten slarvade Väsby i försvarsspelet och tillät hemmalagets skyttekung Nick Hedemyr få ett friläge strax innan offensiva blå. Denna målglada spelare drog iväg ett hårt skott men lyckligtvis för Väsbys del tog skottet i stolpens utsida och ut.

 

Marginaler på rätt sida för Väsbys del och det var något som det skulle visa sig, var något som genomsyrade matchen eftersom Haninge under matchens gång skapade en del vassa chanser. Det trots att det var Väsby hade det mesta av spelet men Haninge var hela tiden farliga i sina omställningar och Väsby behövde vara på sin vakt när gästerna ställde om.

 

När Haninge tog ledningen i matchen var det dock näst intill som en blixt från klarblå himmel. Haninge lade bara ned en puck från offensiva blå som för deras del studsade i sargen och fram vid Måns Johanssons vänstra stolpe. Där stod en Haningespelare parkerad och sedan spelade han bara pucken snett bakåt, mot den bortre stolpen där Haninges Christoffer Odljung tog emot, siktade och sköt in 0-1 med hjälp av stolpen.

 

Målet gjorde att Väsby föll ur rytmen. Man tappade såväl ton som fart och Haninge lyckades därefter jämna ut spelet betänkligt. Laget bjöds till och med på två frilägen där Måns Johansson dock stod säker och förhindrade ytterligare påhälsning.

 

När perioden sedan var på väg att ta slut gjorde Väsby en sista kraftansträngning. Martin Lundberg fick med dryga tio sekunder kvar av perioden pucken bakom Haninges mål. Han höll där kallt in pucken innan han hittade fram till Lubomir Fetkovic som åkte sig fri i slottet och sedan distinkt vräkte in kvitteringen till 1-1 högt upp bakom en chanslös målvakt i Haninges Johan Johansson.

 

Ett minst sagt psykologiskt viktigt mål som Väsby sköt in vilket gjorde att laget inför den andra perioden slapp jaga i underläge.

 

Men jagandet skulle tyvärr ganska snart i den andra perioden ta sin början igen för Väsbys del. När laget i periodens tredje minut inte bara drog på sig en, utan två snabba utvisningar, så tvingades Väsby spela i tre mot fem i nästan två minuters tid. Till en början gjorde dock Väsby det riktigt bra eftersom Haninge inte alls drog upp något tempo utan spelade runt utan att några rejäla farligheter dök upp.

 

Men två minuter är en lång tid och till slut hittade Haninge rätt. En passning i sidled och ett direktskott från den hårdskjutandes Markus Hebrant betvingade Måns Johansson i Väsbymålet och tog återigen Haninge till ledningen i matchen.

 

Haninge fick därefter fortsätta i numerärt överläge och pressade ner Väsby i egen zon och laget var i periodens sjunde minut en ribbträff ifrån en tvåmålsledning i matchen.

 

En Haningeutvisning minuten senare fick bort pressen från gästerna. Väsbys numerära överläge var dock inte något att skriva hem om, åtminstone i spelet under den första minuten. Men när laget till slut fick in pucken i Haninges zon för att etablera lite spel gick det bättre. Men det var mer tack vare en fin individuell prestation av Joel Östman som högt upp vid offensiva blå, fintade bort en Haningespelare. Därefter vände han inåt, skapade sig skottläge och med en dragare och med trafik framför mål sköts pucken in till 2-2. Skottet tog dock inte vägen in direkt utan styrdes dit av Martin Lundberg som påpassligt befann sig fram mål och fick en klubba på pucken.

 

Matchen gick sedan in i ett ställningskrig. Med viktiga poäng på spel skärptes bägge lagens spel och perioden bjöd inte på några fler riktigt farliga lägen.

 

Spelet tog inga andra riktningar i den sista perioden som präglades av kamp och med goda marginaler i passningsspelet.

 

Haninge fick inleda sista perioden med en dryg minut i numerärt underläge. Väsbys försvarsspel var dock starkt och just försvarsspelet var det som skulle prägla den sista perioden. Åtminstone efter den femte minuten då Väsby tog ledningen för första gången i matchen.

 

Det började med att Väsby tack vare stark forechecking fick fast pucken i Haninges zon. Till slut fick Martin Lundberg fatt i pucken bakom Haninges mål. Denna måltjuv vände dock tillbaka mot den bortre stolpen och försökte sig på en ”fräckis” via köksvägen som hastigt och väldigt lustigt för Väsbys del studsade in via en Haningeback och vidare in bakom Johan Johansson.

 

Med ledning i ryggen blev Väsby än mer noggrant i sitt spel. Laget höll ihop lagdelarna föredömligt och jobbade hårt för varandra. Haninge tilläts aldrig få några längre anfall i Väsbys zon utan Väsby var som iglar på Haninge när de gjorde allt i sin makt för att hämta ikapp Väsbys ledning.

 

Det var först mot allra slutskedet av matchen när laget plockade ut sin målvakt till förmån för extra utespelare som laget fick till ett ganska så kompakt tryck mot Väsbymålet. Två bra chanser vaskade Haninge till slut fram men vid bägge dessa tillfällen stod målvakt Måns Johansson säkert i vägen och när slutsignalen ljöd var det i princip idel jubel i Vilundahallen efter tre oerhört viktiga säkrade poäng.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl beskriva matchen som en jämn sådan där Väsby för en gångs skull hade marginalerna på sin sida. Laget hade mer puck än Haninge men Haninges omställningar var ständigt vassa och matchen hade inför den sista perioden egentligen kunnat sluta hur som helst.

 

Men med lite medstuds och hårt arbete säkrade ändå Väsby segern som i tabellen gjorde att Väsby tog sig förbi Haninge och upp på en fjärdeplats med två poäng till godo på just Haninge som nu får finna sig att ligga sexa i tabellen, dock med en match mindre spelad.

 

Grisligan

 

Joel Östman, den så säkra backgiganten ledde Väsbystyrkorna i matchen. Hans fina snirklande som tog igen Haninges ledning till 2-2 i mitten av den andra perioden var nog matchens godbit men det är ändå hans defensiva skicklighet som ger honom tre feta grisar i betyg.

 

Två grisar tilldelas formstarka Martin Lundberg. Denna skickliga playmaker låg bakom Väsbys samtliga mål i matchen via två mål och en assist och det är klart att hans fina tilltag var direkt matchavgörande.

 

Sista grisen ges till Fredrik Forsberg. Ständigt i fart och ideligen ett hot och hans lina med nyss nämnda Lundberg och Lubomir Fetkovic var Väsbys främsta offensiva vapen i afton.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till samtliga backar som stod upp strålande mot Haninge och det framförallt i den sista perioden. Måns Johansson var som brukligt säker och sedan var det kul att se hur fint Ludvig Wiita-Adamsson tog för sig när han fick hoppa in och spela kontinuerligt i den sista perioden.

 

Nu väntar en spelledig vardag för Väsby med full laddning inför derbyt hemma mot Sollentuna HC nästa söndag. Då ska Väsby försöka ta revansch från debaclet i Sollentuna från början av grundserien och då hoppas vi att kamplustan från i afton åter kan infinna sig.

 

Foto: Arne Rundlöf