Väsby Hockey hade blött krut i drygt fyrtiofem minuter innan laget äntligen spräckte IFK Tumbas nolla. Av bara farten sköts ytterligare två in och ett fram till dess frustrerat Väsby fick till slut retroaktiv utdelning och tre nya poäng satt därefter skönt in på kontot.

 

 

Vi skulle bara ta tre poäng och grabbarna lyckades, säger tränare Markus Odén efter nagelbitaren i Vilundahallen. Efter en ganska seg förstaperiod drar vi upp tempot och börjar spela närmare den nivå vi är kapabla att spela på. Grabbarna visar styrka genom att fortsätta jobba efter gameplan och framförallt hitta rätt desperation vilket tillslut ger resultat. Nu väntar en tuff bortamatch mot Nacka på onsdag innan serien vänder.

 

Om det var båtresan och den tuffa matchen mot Visby-Roma som satt i huvuden och ben i den första perioden kan man bara spekulera i men nog stod inte allt rätt till hos Väsby utifrån vad man kunde se från matchens första tjugo minuter i Vilundahallen.

 

Bottenlaget IFK Tumba matchade Väsby väldigt väl då samtidigt som Väsby spelade spretigt och allt som oftast utan fart vilket gjorde det ganska lätt för gästerna att hålla undan. Att det pigga unga gänget även mot slutet av perioden sköt in ledningsmålet till 0-1 kändes till och med helt i sin ordning när skottet från blå i trafiken framför debuterande Linus Ryttar, gick hela vägen in i mål.

 

Väsbys egentliga enda glädjeämne från perioden var Fredrik Forsberg dubbla utdelade tacklingar i periodens sjuttonde minut vilka förvisso var vackra, men det sade det mesta om vad Väsby presterade ute på isen.

 

Andra perioden höjde Väsby tempot direkt och det var nyss nämnde Fredrik som startade det hela när han rev sig loss från kanten och tryckte sig in mot mål. Det gav inget mål men däremot signaler om att Väsby ville göra saker och ting rätt och ställa allt till rätta.

 

Chanser skapades även i perioden men trots tre frilägen och en del andra fina chanser hade laget det oerhört svårt att spräcka nollan bakom en storspelandes målvakt i form av Maximilian Stenmark.

 

Det gav så klart en frustration i laget men även från läktarplats där suckarna och nejropen avlöste varandra.

 

Väsby knöt nävarna ännu hårdare i den sista perioden och nu skulle bara matchen vändas. Så kändes det och så blev det till slut också. Väsby startade den sista akten med att skapa tre vassa chanser redan under den första minuten och startade därmed den anstormning som sedermera fullkomligen exploderade under tre härliga minuter.

 

Det började med att den för aftonen skottvillige Joel Östman i den femte minuten drog iväg ett hårt skott från kanten i den offensiva zonen. För första gången i matchen tog pucken den turliga vägen fram eftersom den först touchade en Tumbaback innan den tog vägen in mellan benen på Maximilian Stenmark.

 

Målet kändes som en oerhörd lättnad och när den tyngden togs bort från axlarna fortsatte Väsby att stressa, dominera och ta full kontroll över händelserna ute på isen.

 

Maximilian Stenmarks enda misstag i matchen när han missade att rensa en puck strax bakom sitt eget mål, blev för Tumba oerhört kostsamt. Det eftersom en framstormande Andreas Soulas gavs öppen kasse och ett sådant läge var svårt att missa för vår pigge Soulas som satte 2-1 och tog Väsby till ledningen i matchen.

 

Sekunder efter målet revanscherade han sig dock direkt när han räddade ett nästan givet mål där Johan Wictorsson missade att trä pucken över en kastande Stenmark som på fotbollsmaner räddade sitt Tumba från ännu ett mål.

 

Men minuten senare kunde han inte stå pall utan tvingades för tredje gången vittja sitt nät efter pucken. Ett flygande anfall från Väsbys sida avslutades nämligen kallt av Martin Lundberg som vände bort en Tumbaback och när de övriga forwardsspelarna i Väsby fyllde på, så tog de varsin markering så att kylige Martin endaste behövde vända inåt i banan, närma sig målet och med ett hårt lågt skott sätta 3-1 vid sidan om Stenmark.

 

Hastigt och lusigt hade Väsby vänt på matchen och Tumba gavs sedan ingen chans överhuvudtaget att ta sig tillbaka in i matchen igen. Väsby tryckte i princip tillbaka gästerna ända in till slutsignalen och laget tog till slut en skön trepoängare som dock satt hårt inne. Känslan var mer lättnad än glädje efter matchen men det var skönt styrkebesked av Väsby när de gav sig tusan på att vända på matchen.

 

Sammanfattningsvis så är det väl just denna styrka, när laget vände det nesliga spelet från den första perioden till ett metodiskt nötande som laget kan ta med sig från matchen. Skottstatistiken från de fyrtio sista minuterna i matchen som slutade 37-9, talar nog sitt tydliga språk över hur det såg ut ute på isen och även fast det satt hårt inne så var segern i slutändan egentligen hur klar som helst.

 

Lärdomen från matchen är dock att det aldrig går att slappna av i ishockey. Väsby var inte riktigt där från början och det höll på att straffa sig riktigt rejält. På onsdag mot Nacka HK lär vi få bevittna en något liknande matchbild och då gäller det att Väsby är påkopplade såväl mentalt som fysiskt redan från nedsläpp för en match i Nacka Ishall en onsdagskväll är en riktigt tuff uppgift för vilket lag som helst i denna serie.

 

Grisligan

 

Joel Östman var backgiganten i Väsby som startade hela upphämtningen. Säker som få i egen zon och skottvillig därtill ledde han Väsbys skuta i afton och tre grisar känns riktigt motiverade.

 

Två grisar tilldelas Fredrik Falk som spelade 3-0 i matchen och som nu faktiskt har hela +10 i plus-minus statistiken. Klart bäst i den statistiken i Väsby och gode Fredrik går verkligen från klarhet till klarhet denna första säsong med seniorer som det är för hans del.

 

Sista grisen ges till energiska Fredrik Forsberg som idag var så där härligt ettrig och gav sitt absolut yttersta i varje byte. En fröjd för ögat och det är så där man vill se honom i varje match.

 

Ett hedersomnämnande vill jag sedan slutligt skänka till den i afton debuterande målvakten Linus Ryttar som trots en väldigt svår match där han endast sporadiskt testades, ändå spelade med ett oerhört lugn. Det var riktigt härligt att skåda och han kommer att ge Måns Johansson en härlig konkurrenssituation framöver.

 

Sist men inte minst måste man väl få nämna tabelläget eftersom Väsby i och med segern tog sig upp på en Allettanplats. En riktigt härlig skådning och detta är en position som laget nu mer än gärna får parkera sig på.