Efter ännu en hedersam förlust mot ett topplag har Väsby under lördagen rest hemåt till fastlandet från ön med åtminstone en näve knuten. Det är klart att det är tungt att få lämna matchen efter slutsignalen utan poäng när laget ännu en gång spelmässigt gjort en insats som borde givit poäng. Men trägen vinner som man brukar säga och nästa gång, då kanske…

 

Chans till revansch för laget finns i alla fall raskt eftersom södergänget, IFK Tumba redan söndag eftermiddag kommer till Vilundahallen för omgång nummer 10 av Hockeyettan Östra. IFK Tumba är ett klassiskt förortslag som har rätt stolta anor, åtminstone sett till ungdomssidan. Seniorsidan hade väl främst sina glansdagar då föreningen hette Botkyrka HC i början av 2000-talet men även nu är laget tillbaka igen i Hockeyettan efter några säsongers kämpande i division 2.

 

I år har laget stretat emot de flesta lagen riktigt bra. Två riktiga plumpar borta mot topplagen Huddinge och Hudiksvall med rena rama stjärnsmällar som resultat, är de enda omgångarna då laget inte alls varit med. Men annars har laget som sagt varit ganska bra där skalperna mot Nacka och Wings är de bästa resultaten hitintills. I onsdags var laget faktiskt riktigt nära ytterligare poäng men laget tappade en 5-2 samt 6-4 ledning hemma mot Sollentuna HC till en förlust med uddamålet 6-7 efter SHC avgjort under de sista tjugo minuterna.

 

Kamraterna Tumba har ganska många nya och på denna nivå, färska hockeyspelare men några finns kvar sedan lagets senaste sejour i ettan. En av dem heter Richard Bobäck och han är också lagets offensivt sett vassaste spelare som på åtta matcher skrapat ihop sju poäng. Richard har jag fått tag på inför matchen och hans tankar inför söndagens omgång är enligt följande.

 

Hej Richard! Du är en av veteranerna i Tumba och årets säsong ser ut att bli ett liv för att främst hänga kvar i serien utan kval. Hur skulle du vilja jämföra året lag kontra fjolårets och även mot det lag som senast åkte ur Hockeyettan för några säsonger sedan?

Hej! Årets lag kontra fjolårets lag är nog att årets lag är både yngre och mer talangfullt men med mindre erfarenhet än fjolårets lag.

 

Ni har inlett säsongen spelmässigt hyfsat där ni vunnit två matcher men också förlorat stort borta mot Huddinge och Hudiksvall. Lite svajigt med andra ord och hur skulle du vilja beskriva er inledning?

Den har ändå vart hyfsad tycker jag, vi har vart med i alla matcher utom Huddinge samt Hudiksvall där vi haft på tok för mycket respekt redan från start, men annars tycker jag vi är där men inte riktigt fått in puckarna.

 

Svajig kan man väl även beskriva er senaste match hemma mot Sollentuna. Där ledde ni med såväl 5-2 som 6-4 men förlorade till slut med 6-7. Berätta lite om den ”holmgången”?

Tycker att det är en jämn match som vi borde kunna stänga och vinna när vi leder med 5-2 men Sollentuna reducerade till 6-5 i slutet av 2:a perioden och i tredje blir vi lite passiva och Sollentuna kan vända och vinna med 6-7.

 

Vad har ni för målsättning med säsongen och vad är den absolut största styrkan med ert lag som du ser på det?

Målsättningen är väl att stanna kvar i hockey ettan och styrkan i laget är att vi aldrig ger upp vad det än står på tavlan.

 

Hur känns den egna formen och vad du tycker du kännetecknar ditt spel?

Formen känns på uppåtgående! Vad som kännetecknar mitt spel enligt mig är nog att jag är en offensiv spelare som gillar att göra mål.

 

Väsby Hockey är nu er nästa motståndare på söndag. Vad känner du till om oss och vad tror du på för typ av matchbild i Vilundahallen?

Tror matchbilden blir att Väsby kommer vara de spel förande laget med mycket puckinnehav men jag hoppas att jag har fel.

 

Om du skulle vilja ta fram tre spelare i ert lag som imponerat mest på dig inledningsvis. Vilka skulle det vara?

Vi är ett lag och vi spelar som ett lag så kan inte plocka ut nån enstaka spelare.

 

Är det någon i vårt lag som du tror ni kommer att behöva bevaka något särskilt på söndag?

Vi lägger inte energi på enstaka spelare i andra lag och precis som ni, vill vi spela som ett lag och göra allt för att vinna.

 

Slutligen Richard, vad är ditt tips inför matchen och varför tror du det?

Jag tror på Tumba vinst 3-2!

 

// # 18 – Richard Bobäck – IFK Tumba

 

Richard är ett vasst offensivt hot och han behöver vi se upp för under söndagen. En som brukar ha i uppdrag att hålla vassa offensiva spelare i schakt heter Jesper Kemi. Det är en arbetsmyra som alltid brukar göra ett gott dagsverke. Han var precis som alla andra i Väsbys lag riktigt besviken efter matchen och hans recept för framgång inför söndagen är så här.

 

Hej Jesper! Ännu en jobbig hedersam förlust mot ett topplag. Nu mot gotlänningarna Visby-Roma. Vad har du för summering att lämna kring matchen?

Tjena! Summeringen blir att bortsett från de första 10 där vi inte riktigt gick att känna igen så är det en jämn match där det är små marginaler som gör att vi inte lyckas få med poäng hem.

 

Vi var inte riktigt med från början men när väl reduceringen till 2-1 kom släppte det mesta. Varför var vi inte med från början och vad gjorde Väsby i spelet sedan?

Vi står lite på hälarna från start, samtidigt som Visby kommer ut rätt hårt och gör det bra. Efter den väckarklockan tar vi oss in i matchen och börjar spela med bra fart och fick längre anfall. Sen har Sammy en bra dag i Visby-målet och gör det jobbigt för oss.

 

Hitintills i seriespelet har Väsby ändå matchat de tre topplagen väldigt bra spelmässigt trots noll poäng från dessa matcher. Känner du att Väsby som lag utvecklat sig till i år och vad är det som skiljer oss från topplagen anser du?

Det tycker jag absolut att vi har. Vi har ett ungt lag med bra driv och framförallt så är vi bättre tränade i år. Det som skiljer oss är väl kanske att de har lite mer “spets” men samtidigt så känner vi att när vi spelar bra så är vi där och utmanar rejält.

 

Du har ju varit med i Väsby sedan säsongen 12/13. Vad tycker du skiljer denna upplaga åt gentemot de tidigare årgångarna?

Svårt att jämföra sådär men Väsby 16/17 är den bästa upplagan jag spelat i.

 

Efter denna match väntar nu nykomligen IFK Tumba på söndag i Vilundahallen. Vad behöver vi framförallt fokusera på i mötet med dem anser du?

Det är inga konstigheter egentligen. Gäller att vi är med från nedsläpp så “nöter” vi ner dem!

 

Man kan tänka sig att Tumba kommer att ligga på ”rulle” och försöka kontra ut oss. Hur ska vi kunna gardera oss utifrån det?

Det handlar bara om ödmjukhet till att göra rätt val där ute, i vilka lägen vi ska kliva fram och när det gäller att ligga på rätt sida, kanske backa av och spela enkelt.

 

Vi gör ju en hel del bra saker i mötet med Visby-Roma. Vad i det spelet tycker du att vi kan ta med oss även till Vilundahallen?

Vet inte om vi tar med oss så mycket. Det är en ny match imorgon och vi vet vad vi ska göra.

 

Vad säger du annars om din egen form och är du nöjd med den hockey som du spelat hitintills under säsongen?

Nej, men jag känner mig pigg och får förtroende i boxplay. Offensivt har jag väl inte fått ut så mycket tycker men de är ju lite så att man hinner vad man hinner i de byten man får i 5 mot 5.

 

Slutligen Jesper, hur går det nu på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

Vi vinner med 4-1 och jag ska gräva fram en puck till Nelson som avgör.

 

// # 20 – Jesper Kemi

 

Väsby Hockey kommer till matchen med samma manskap som spelmässigt gjorde det bra mot Visby-Roma. På söndag får vi dock hoppas att målskärpan är lite skarpare och att insatsen ska ge mer än en ”fjäder i hatten”.

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!