Väsby Hockey vann till slut borta mot Wings med 3-5 efter sent avgörande där Johan Wictorsson med två mål under sista fyra minuterna tog Väsby till de viktiga tre poängen. Segern var dock trots slutforceringen helt i sin ordning och det var egentligen bara ineffektiviteten från Väsby och en starkt spelandes Wingsmålvakt som såg till att det blev nerv ända in i det sista.

 

– Viktigt med ett bra avslut på “derbyveckan” säger tränare Markus Odén. Stundtals spelar vi bra, vi skapar mycket genom bra rörelse i offensiven. Starkt av grabbarna att arbeta sig till tillbaka från 3-3 och leverera! Finns fortfarande inget lag som kommer ge oss tre poäng och precis som alltid handlar ishockey om att tävla, tävla och åter tävla. Vi måste fortsätta tro på vårt spel och framförallt tro på gruppen och vad vi är kapabla till att göra. Nu väntar fyra dagars hårt jobb innan färjan går till Visby och en väldigt tuff bortamatch.

 

Precis som tränare Markus Odén säger ovan blev det en härlig derbyvecka för Väsby Hockey med sex tagna poäng av sex möjliga. Viktiga poäng som gör att laget verkligen skuggar Sollentuna och Haninge som med endast en poäng före ligger fyra respektive femma i serietabellen.

 

I afton i Pinbackshallen var det rent spelmässigt inget snack över vart de tre poängen skulle hamna. Det trots att det var hemmalaget Wings HC, Arlanda som redan i matchens andra minut tog ledningen i matchen. Målet satt retfullt enkelt eftersom den frispelade Albin Karlsson stressades bra av en Väsbyback i skottläget och hans avslut missades helt men den ”fjösare” som gick fram lurade Måns Johansson i Väsbymålet ordentligt och pucken rann in mellan benen på honom.

 

Väsby svarade dock omgående och det genom Niklas ”Boba” Pettersson som fint framspelad av Johan Sellerstrand sköt in kvitteringen till 1-1.

 

Från kvitteringen och framåt i perioden handlade i princip allt om Väsby Hockey och frågan var inte om utan när nästa mål skulle falla.

 

Svaret på det gav Andreas Soulas när han sköt Väsby till ledningen i matchens sjätte minut framspelad av Fredrik Falk samt Jacob Lundin.

 

Väsby radade sedan upp chanser i nästan parti som minut och få på läktaren hade nog protesterat om Väsby efter den första perioden dragit iväg med en två-tre mål till.

 

I början av den andra perioden fick vi dock se att klassavslut som verkligen inte visade någon pardon mot hemmalagets målvakt Alexander Jirhage. Calle Åsell var det som låg bakom det och det via ett knallhårt skott prickade inre målribban och ut. Avslutet kom så snabbt att inte ens domaren såg det men tur för Väsby så var linjedomaren säker på sin sak och hjälpte huvuddomaren att ta det rätta beslutet att döma 1-3 till Väsby.

 

Målet satt skönt efter alla missade chanser i den första perioden men det fick tyvärr Väsby att därefter börja slappna av lite för mycket. Laget tog möjligtvis ett tag lite för lätt på uppgiften för under mittakten fick faktiskt Wings lite luft under sina vingar och lagen bytte chanser lite för ofta för att det skulle kännas bra.

 

Det gav en ryckig matchbild och var något som helt klart gagnade hemmalaget bäst. Från nästan ingenstans men genom en fin prestation av Wings back Niklas Larsson så kom till slut en reducering i matchen när han från kanten sköt in 3-2 mellan benen på Måns Johansson.

 

Trots att Wings knappaste förtjänade målet så hade de närkontakt och matchen stod därefter lite och vägde även fast Väsby låg på mest och bäst allt som oftast.

 

I den sista perioden fortsatte matchen att stå och väga och med endast ett mål ned till ett Wings som försökte ställa om snabbt från försvar till anfall, så gällde det hela tiden för Väsby att vara på sin vakt.

 

Men att vara vaksamma med detaljer var Väsby inte direkt i sista periodens nionde minut. Då var laget nämligen sex utespelare på isen och det såg domartrion och skickade en Väsbyspelare till utvisningsbåset för endast andra gången under matchen.

 

Wings visade här upp ett fint spel i numerärt överläge där framförallt den från Almtuna inlånade backen, Fredrik Lovén visade vad mycket han tillför till Märstagånget när han med ett klassavslut sköt in kvitteringen till 3-3 högt upp i nättaket bakom en chanslös Måns Johansson.

 

Wings hade kommit ikapp vilket kändes hur olustigt som helst sett till hela matchbilden. Men det gäller att göra mål och när Väsby fortsatte att visa upp en ineffektivitet så höll det på att straffa sig riktigt rejält.

 

Men Väsby tog nederlaget på rätt sätt och visade sedan under resterande del av matchen upp en härlig karaktär. Laget tryckte fullkomligt gasen i botten och sköljde över hemmalaget under periodens sista halva. Pressen gav till slut resultat och gissa om det jublades i Väsbylägret när Johan Wictorsson minst sagt rättmätigt styrde in 3-4.

 

Väsby nöjde sig dock inte med det och när Johan Sellerstrand visade kyla några minuter efter och spelade fram senaste målskytten i matchen, Johan Wictorsson så tackade han för det och spelade ännu mer kyligt när han trollade sig fram genom några passiva Wingsbackar och ensam fram mot Jirhage pillrade in 3-5 och därmed spikade slutresultatet dryga två minuter före full tid.

 

Sammanfattningsvis så satt de tre poängen oerhört skönt efter det sena avgörandet men nog behövde Väsby svettas mer än vad som behövdes för laget borde ha avgjort matchen långt före det dramatiska slutet. Väsby vann skottstatistiken med hela 15-45 och den statistiken var rätt tydlig över hur överlägsna Väsby spelmässigt stundtals var hemmalaget.

 

Grisligan

 

Gubben kan än! Johan Wictorsson sade det själv efter sista målet och vi är benägna att hålla med. Johan Wictorsson tog fram vinnarskallen när den som bäst behövdes och hans två mål i matchen satt precis när de som mest behövdes. Tre grisar till ”Wictor”!

 

Två grisar tilldelas Calle Åsell som var oerhört pigg idag och får personifiera den vilja och karaktär som hela laget till slut visade upp. Calle var ett idel hot för Wings och jobbade kopiöst matchen igenom.

 

Sista grisen ges till tankern Johan Sellerstrand som utöver sitt fräna spel visade prov på såväl spelsinne som fina händer när han låg bakom två av Väsbys fem gjorda mål.

 

Hedersomnämnanden vill jag sedan slutligt skänka till den tredje länken i förstaformationen Fredric Korduner, som var på ett särdeles spelsuget humör. Dessutom tog Ludvig Wiita-Adamsson chansen när han fick hoppa in i andrakedjan i Fredrik Forsbergs frånvaro och defensivt sätt glänste trion Sörgardt, Karlsson samt Nilsson lite mer än övriga även fast de flesta idag stod för klart godkända insatser.

 

Efter dessa sex sköna derbypoäng får Väsby njuta i hela fem dagar innan nästa tuffa uppgift ska tas an då serietvåan Visby-Roma på fredag kväll väntar på sin svårspelade hemmais på Gotland.

 

Foto: Christer Ahlm