Det är sannerligen en härlig derbyvecka denna och veckan avslutas med ett glödande och rykande hett norrortsderby borta mot Wings HC, Arlanda.

 

Skådeplatsen är Pinbackshallen och detta blir ännu en i raden av spännande och ovissa derbyn oss emellan. Jämnt och tufft blir det nästan alltid när Vilda Väsby spelar på bortaisen i Märsta och det finns på förhand absolut ingenting som talar för att inte även detta möte kommer att bli lika rykande fränt.

 

Wings kommer till matchen nästan direkt från båten från Gotland och lär vara fullpumpade av självförtroende efter den oväntade poängen borta mot seriesuveränerna Visby-Roma. I en match som tydligen var ett sömnpiller i fyrtio minuter så sprudlande matchen till riktigt ordentligt i den sista perioden där Wings störde hemmalaget rejält och sedermera fick med sig en imponerande poäng efter ordinarie tid.

 

Wings tränas av en forn Väsbyspelare i form av Björn Lidström. Han tror sig ha segerreceptet mot Väsby och sade bland annat följande till Norrortssporten efter matchen på ön.

 

”- Vi har vår medicin för hur vi ska stoppa Väsby!”

 

Det är klart, spelar man så pass bra att man tar en poäng av Visby-Roma så torde man ha utvecklat ett spelsätt som är bra. Men alla matcher är nya matcher med helt nya förutsättningar men det är klart att Väsby Hockey möter ett lag som lär hålla ihop defensiven och snabbt vända till kontringsspel. Väsby Hockey behöver hålla fokus och koncentration under minst sextio minuter för att slutresultatet ska bli trevligt.

 

Adam Wahlkvist heter en stabil center i Wings som är duktig i tekningssituationer och som dessutom spelar stora roller i det defensiva arbetet. Så här funderar han inför derbyt.

 

Hej Adam! Andra säsongen för dig i Wingströjan och återigen ser det ut att bli ett liv för att främst hänga kvar i serien utan kval. Hur skulle du vilja jämföra året lag kontra fjolårets?

Tja Krilleh! Rent kvalitetsmässigt har vi ungefär samma lag, vi har förlorat en del spets och rutinerade backar men tycker ändå att vi fyllt ut de luckorna bra. Vi har även fått in 2 grymma målvakter. Däremot har vi ett yngre lag i år än förra året.

 

Ni har inlett säsongen spelmässigt hyfsat där ni vunnit två matcher men också förlorat stort borta mot Huddinge och sedan förlorat hemma mot nykomligen Tumba. Lite svajigt kan tyckas och hur skulle du vilja beskriva er inledning?

Stämmer bra, det har varit lite upp och ner inledningsvis. Vi har som sagt ett ungt och relativt nytt lag och har gjort en del individuella misstag som har straffat oss. Men stundtals spelar vi riktigt bra hockey men det gäller att vi är rejäla och orkar hålla i det i 60 minuter för där faller vi ibland.

 

Vad har ni för målsättning med säsongen och vad är den absolut största styrkan med ert lag som du ser på det?

Såklart vill vi komma så högt upp som möjligt men vi tar en match i taget och jobbar därifrån. Säsongen är lång och vi jobbar ständigt med att förbättra vårat eget spel och det kommer ta lite tid. Vi har sagt att vi ska vara som bäst 14 december och oavsett om det innebär spel i allettan eller fortsättningsserien så ska vi vara så redo vi bara kan. Vi har en grymt seriös och tight grupp med bra sammanhållning måste jag säga och av egen erfarenhet vet jag att man kan komma långt på det.

 

Hur känns den egna formen och vad du tycker du kännetecknar ditt spel?

Formen känns bra, vi har tränat hårt men också på ett lite annorlunda sätt än vad jag varit van vid vilket jag tror gynnat mig bättre. Försöker alltid ge 100 % och göra mina medspelare bättre. Gillar att ha mycket puck.

 

Väsby Hockey är nu er nästa motståndare på söndag. Vad känner du till om oss och vad tror du på för typ av matchbild i Pinbackshallen?

Jag vet inte så mycket om er i år faktiskt mer än att ni bytt tränare och spelar en fartfylld hockey, och jag tror att det kommer bli en sådan match på söndag. Det brukar bli tighta och jämna matcher med mycket känslor men det är ju derby så det är ju så det ska vara.

 

Niklas Wikegård är ju en forn Väsbytränare med hjärta för VIK. Har han klivit fram och peppat er något nu inför matchen?

Nej han har faktiskt inte hunnit vara nere än och sagt något inför matchen på söndag. Han är väl nervös han med…haha…

 

Vad är annars hans roll i Wings och är han med något på era träningar?

Han ska fungera som en slags mentor för A-laget och J20 och hjälpa till ibland. Ja, han brukar vara nere ibland på träningar och prata detaljer och surra med spelare.

 

Om du skulle vilja ta fram tre spelare i ert lag som imponerat mest på dig inledningsvis. Vilka skulle det vara?

Vi har många som jag kan ta upp men om det är någon så är det min kedjekamrat Linus Werneman som det funkat bra med. Sedan Fredrik lovén som är en spelskicklig backpjäs och sen skulle jag vilja säga vår 99:a Anton Rubtsov som kommit upp från juniorerna och tagit för sig.

 

Är det någon i vårt lag som du tror ni kommer att behöva bevaka något särskilt på söndag?

Har inte så bra koll på era spelare mer än de som jag känner sedan tidigare men både Korduner och Lundberg kan ställa till med oreda så det skulle vara de vi får se upp med.

 

Slutligen Adam, vad är ditt tips inför söndagen och varför tror du det?

Tror det kommer bli en jämn match och inget lag kommer vilja gå bort sig och bjuda på någonting. Men det är jobbigt att komma till pinnbacken så vi vinner med 3-1 sista i öppen.

 

// # 20 – Adam Wahlkvist – Wings HC, Arlanda

 

I Väsbys lag har vi en spelare som säkerligen ser fram emot matchen mer än andra. Jag talar då givetvis om Lubomir Fetkovic som ju spelade den gångna säsongen i just Wings och på söndag kommer han med andra ord för första gången att få spela mot en åtminstone en del av sina gamla lagkamrater. Så här säger ”Lubo” inför matchen.

 

Hi Lubomir! Finally win after two tough defeats against Hudiksvall and Huddinge. What’s your summary to leave of the match against Vallentuna?

Hi Krister! It was i really tough lost a specialy againts Huddinge but we put ourselves together againts Vallentuna. I think we played good in our D-zone. Also great game and shutout by Måns Johansson.

 

We may once again pulled on us somewhat to many penalties but a safe defence secured yet these modes. Why do you think we take these sometimes not necessary penalties?

Well thats a good question… I think our team has a very good speed and we are trying to be aggressive on the forecheck. Also we have a great Boxplay players which can block shoots. But we talked about it in the lockeroom and we need to have a less penalty minutes

 

What from the match against Vallentuna do you think that we should take with us to the game against the Wings on Sunday?

Good defence and play our game!

 

And there is waiting for your former team Wings where you housed last year. What are your feelings before the match?

My feelings.. I havent played against Wings yet! It´s my former team like you said.. so I am definitely excited about this match.

 

What do we need to focus on meeting with them do you think?

I think we need to use our speed, play our game and score the first goal.

 

What do you say otherwise about your own shape and are you satisfied with the hockey you played so far during the season?

I am happy to be here. We are great group of guys which are working hard everyday. I feel good on the ice so far but i dont wanna get comfortable… I am trying to get better everyday and there is still a lot of things that I want to improve in my game.

 

Finally Lubomir, what will be the resultat on Sunday and why do you think so?

I had a dream last night that we win 4:1 so that is my answer! 🙂

 

// # 24 – Lubomir Fetkovic

 

Väsby Hockey har det fortsatt gynnsamt i truppen gällande skador och sjukdomar och i skrivande stund är det endast Kevin Hermansson-Axh som inte är i speldugligt skick. Väsby Hockey kommer med andra ord att åka den korta sträckan norrut längs E4:an med två målvakter, sju backar samt tretton forwards.