Onsdag kväll är det dags för derby nummer två för Väsby Hockey och denna gång kommer våra grannar i öst, Vallentuna Hockey till Vilundahallen. Det vankas med andra ord ett klassiskt möte som alltid andas kamp, många närkamper samt gott om prestige som står på spel.

 

Men förutom prestigen är det så klart även viktiga poäng i potten. Vallentuna behöver poängen för att klättra upp från botten medan vi behöver poängen för att kunna hanka oss kvar i kampen om en plats till Allettan.

 

Vallentuna Hockey ligger inför mötet på en anmärkningsvärd sista plats i tabellen. Men det är en plats som enligt mitt tycke inte alls är i paritet med vad laget är kapabelt till. Laget har en bra målvakt, en tät defensiv och det är väl egentligen bara på grund av att målgörandet klickat som gjort att laget inte tagit mer än tre poäng på sina sex spelade matcher. Senast i söndags visade laget att man är att räkna med när laget spelade jämnt på bortaisen mot Hudiksvalls HC.

 

Väsby Hockey kommer till matchen med två nesliga förluster i rad. Förvisso ganska väntade förluster men med tanke på hur bra Väsby spelat i dessa två matcher så känns det ändå tungt att gå från mötena poänglösa. Men bara för att laget varit nära där så är det helt andra förutsättningar som nu gäller i mötet med trätobrodern VBK. Matcherna mot Huddinge och Hudiksvall har varit två fartfyllda historier med två lag som velat anfalla. Nu istället kommer Väsby att behöva stångas mot en försvarsmur som metodiskt kommer att försöka vänta ut Väsbymisstag och därefter snabbt ställa om i kontringar. Det är den taktik som gör Vallentuna allra bäst och jag har svårt att se att laget kommer att spela på något annorlunda sätt än så på onsdag.

 

Ett tänkbart offensivt hot hos gästerna heter Rasmus Holmén. Han känner vi väl till efter hans sejour hos oss och så här går hans tankar inför matchen.

 

Hej Rasmus! Efter en sväng i Varberg är du nu tillbaka i Stockholmshockeyn igen. Varför valde du att komma tillbaka till VBK efter Varbergs ekonomiska problem?

Tjena Krilleh! Ja det stämmer, efter många om och men valde vi tillslut att flytta hem. En av de främsta anledningarna är på grund av att jag o tjejen väntar tillökning och då är det skönt att ha lite extra uppbackning hemifrån. Att det blev Vallentuna kom mest naturligt eftersom att jag spelade där innan jag åkte till Varberg.

 

Ni har inlett säsongen spelmässigt hyfsat men får inte med er poängen trots det. Varför har det blivit så tror du?

Ja, jag tycker vi har spelat bra hockey stundtals men vi har också haft en hel del svackor i vårt spel. Många enkla misstag som motståndarna tagit vara på. Men det vi verkligen måste förbättra är att göra mer mål framåt.

 

Uppe i Hudiksvall verkar ni dessutom ha gjort en riktigt bra match där ni gick upp och störde dem i den sista perioden. Berätta lite om den matchen?

Hudiksvall är ett bra hockeylag och vi spelade väldigt disciplinerat i första perioden. Skapade inte så många lägen men hade 1-1 med oss in i paus. Sen tappar vi lite orken att göra det tråkiga och gör lite misstag som leder till baklängesmål. Men med bra moral så lyckas vi nästan komma ikapp igen men når inte hela vägen till poäng.

 

Vad har ni för målsättning med säsongen och vad är den absolut största styrkan med ert lag som du ser på det?

Vi har ett ungt lag med många ambitiösa spelare. Tillsammans är vi stark grupp med bra sammanhållning. Eftersom serien har startat knackigt poängmässigt så ligger vi lite efter Allettan-platserna men jag ser ingen anledning till att inte ha det som mål.

 

Du blev ju skadad under sista året i VBK och spelade knappt alls i Varberg. Hur känns den egna formen nu efter det långa skadeupphållet för din del?

Det har blivit två år utan hockey i stort sätt och det sätter såklart sina spår. Jag tycker att det börjar kännas klart bättre nu. Har spelat 6 matcher och rädslan för att det ska hända ytterligare en gång är borta. Nu är det bara matchkonditionen som jag behöver få upp.

 

Väsby Hockey är nu er nästa motståndare på onsdag. Vad känner du till om oss och vad tror du på för typ av matchbild i Vilundahallen?

Oj, efter en sejour i den södra serien så har jag tyvärr dålig koll på årets upplaga. Men känns som ett hårt jobbande lag med en bra spets. Kommer bli en intensiv match där de laget som vill vinna mest kommer vinna.

 

För dig som ”gammal” Väsbyspelare, även fast sejouren hos oss inte blev så lång, känns det speciellt att vara tillbaka i Vilundahallen igen?

Ja, faktiskt! Hade en grym tid även fast den var kort. Fick många nya vänner och några av dem spelar fortfarande kvar så ska självklart bli speciellt.

 

Om du skulle vilja ta fram tre spelare i ert lag som imponerat mest på dig inledningsvis. Vilka skulle det vara?

Pålle är evigt ung, han leder laget både på och utanför isen. Sen tycker jag att Jens, vår lagkapten har slitit som ett djur varje match och är överallt på planen. Sist måste jag säga nummer 17, Andersson. Han har imponerat stort både defensivt och offensivt.

 

Är det någon i vårt lag som du tror ni kommer att behöva bevaka något särskilt på onsdag? Jag har en känsla av att er kläddesigner till lika lagkapten kommer göra allt som står i hans makt för att göra mål på oss så skulle vara honom vi får se upp med.

 

Slutligen Rasmus, vad är ditt tips inför onsdagen och varför tror du det?

Tror på målsnålt, inget lag kommer vilja gå bort sig så blir tillknäppt. 1-2 och Pålle gör båda våra mål.

 

// # 11 – Rasmus Holmén – VBK Hockey

 

Ja, på tal om gamla Väsbyspelare så spelar ju en viss Andreas ”Pålle” Paulsson numera I VBK-tröjan. Det kommer så klart att kännas oerhört konstigt att se denna Väsbyikon i ”fel” tröja och det är givet att bara det blir en match i matchen.

 

Men när vi ändå talar om ikoner så är det ju faktiskt så att en annan forn ikon i VBK, Martin Lundberg numera spelar i Vilda Väsbys vackra dress. Det är lite uppochned vända världen utöver det hela men så här går i alla fall hans funderingar inför det stekheta derbyt.

 

Hej Martin! Det blev ännu ett tråkigt avslut i söndags efter alla de utvisningar som vi drog på oss i den sista perioden. Vad har du för summering att lämna kring matchen mot Huddinge?

Hej Krilleh! Ja, det var riktigt tungt. Tycker att vi gör en rätt bra match och vi är minst lika bra som Huddinge i 5 mot 5. Som du säger drar vi på oss lite för mycket utvisningar och trots bra spel i box play straffar det sig till slut.

 

Varför blev det återigen så tror du, att vi drar på oss alldeles för många utvisningar?

Svårt att säga men möjligt att vi blir lite för heta i vissa situationer och därav dra på oss någon utvisning för mycket.

 

I spel fem mot fem tycker jag vi matchar Huddinge otroligt bra. Känner du att Väsby som lag närmat sig topplagen och vad anser du skiljer oss åt från dem?

Definitivt, tycker det visat sig i de senaste två omgångarna. Jag tycker att vi har vart värda poäng i de matcherna. Svårt att säga vad som skiljer sig men de är ju väldigt skickliga lag så man har inte råd att bjuda på någonting, vilket har visat sig i de här matcherna. Det är väl något vi får ta med oss.

 

Efter två matcher mot topplag väntar nu ett annat typ av motstånd och därmed säkerligen en helt annan matchbild. För dig blir det den första matchen mot ditt gamla VBK. Vad är känslorna hos dig inför matchen?

Det ska bli skoj. Känner stor revanschlust och är sugen på att ta tre poäng igen.

 

Vad behöver vi framförallt fokusera på i mötet med dem anser du?

Tycker vi ska fokusera på oss själva. Se till att göra det vi är bra på, spela med högt tempo och vara väldigt intensiva. Då tror jag Vallentuna kommer få det jobbigt.

 

VBK brukar ju täta sin defensiv och satsa på snabba spelvändningar när de spelar mot oss. Vad behöver vi då framförallt vara vaksamma på?

De har ju några gubbar som är farliga om lägen ges, så gäller för oss att vara vaksamma och inte bjuda på något.

 

Vi gör ju en hel del bra saker i mötet med Huddinge. Vad i det spelet tycker du att vi kan ta med oss även till Vilundahallen?

Tycker vi kan ta med ganska mycket. Men framförallt den fart och vilja vi visar upp större delen av matchen.

 

Vad säger du annars om din egen form och är du nöjd med den hockey som du spelat hitintills under säsongen?

Formen blir bättre och bättre men är inte helt nöjd än så länge. Har vart lite för mycket upp och ner men förhoppningsvis blir det bättre redan nu på onsdag.

 

Slutligen Martin, hur går det nu på onsdag och på vilket sätt är du bidragande till det?

Jag tror att vi vinner, det räcker för mig. Personligen ska jag bidra med bra jobb och förhoppningsvis en poäng eller två. J

 

// # 23 – Martin Lundberg

 

Väsby Hockey kommer till matchen med en i princip oförändrad spelartrupp sedan i söndags. Backen Kevin Hermansson-Axh är fortsatt borta kommer tyvärr att vara så i några veckor. Niklas ”Boba” Pettersson kliver in i stället för Adam och Ludvig Wiita-Adamsson är även tillbaka i matchtruppen.

 

För er som inte kan se matchen live så kan vi informera om att den kommer att livesändas på webben. Sändningen kostar endast 59 riksdaler och länken till sändningen finner ni här nedan.

 

https://vasbyik.solidtango.com/live/vasby-hockey-vallentuna–2

 

Varmt välkomna!!