Två matchstraff och totalt 70 utvisningsminuter fällde Väsby Hockeys poängchanser hemma mot Hudiksvalls HC. Väsby gjorde dock totalt sett en stark insats och var väl så bra i spel fem mot fem men två insläppta mål i boxplay gjorde att gästerna till slut kunde åka hem till Hälsingland med en uddamålsvinst med 1-2.

 

Jag tycker vi spelade rakt, med aggressivitet och fart och gjorde helt enkelt det vi hade pratat om inför matchen säger tränare Markus Odén. Tyvärr är det allt spel i boxplay som till slut fäller avgörandet men med fullt manskap tycker jag att vi är väl så bra som Hudiksvall. Men trots detta bittra nederlag ser vi framåt och det viktigaste är att vi fortsätter visa karaktär och aldrig slutar jobba och vi ser fram mot Huddinge på söndag!

 

Det går inte att referera denna match utan att ta upp vad som hände i den sista perioden. Väsby åkte där på hela 64 utvisningsminuter varav två matchstraff och fick i princip spela tio raka minuter i numerärt underläge. Hårt dömda matchstraff kan tyckas och det är klart att det till slut avgjorde matchen.

 

Men Väsby var även lite för heta på gröten och tyvärr fällde det avgörandet på slutet när Väsby ändå hade chansen att gå för en kvittering.

 

Men mer om det senare och vi kan istället ta allt från början. Väsby startade matchen aningen svagt och när Hudiksvalls HC fick sitt första numerära överläge i matchen smällde det tämligen omgående när den finske backen, Markus Västilä fick på en kanon som Måns Johansson aldrig hann på.

 

Målet fick ett inför matchen redan tryggt Hudiksvall att bli än tryggare och när Väsby mot mitten av perioden råkade ut för ännu ett numerärt underläge var det endast storspel från samma Måns Johansson som förhindrade ytterligare ledningsmål från Hudik.

 

Sakta men säkert i perioden kom dock Väsby tillbaka in i matchen och det hela vände egentligen när Hudiksvall drog på sig en utvisning i den trettonde minuten. Spelet i numerärt överläge från Väsbys del var egentligen inte speciellt bra men tiden därefter och hela vägen in i periodvilan avslutades väldigt fint från Väsbys sida. Där vaskade laget fram en tre riktigt fina chanser där Johan Wictorssons avslut som försmädligt rullade bort från målvakt Simon Nordh och precis utanför hans vänstra stolpe, var det närmsta en kvittering som Väsby kom.

 

Andra perioden blev sedan ännu bättre från Väsbys sida. Perioden var helt jämn och faktiskt med en liten övervikt för hemmalaget. Väsby jobbade sig fram till sina chanser medan Hudiksvall mest bjöds fram till sina efter några vissa övermodiga och överilade ageranden från Väsby i egen zon.

 

De bästa lägena till en kvittering under dessa tjugo minuter var en stolpträff från Johan Wictorsson samt ett superbt skottläge från Kevin Hermansson-Axh vars avslut dock tyvärr inte ens träffade mål. Känslan inför den sista perioden var att denna match kunde sluta i princip hur som helst.

 

Till en början förstärktes känslan för fram till det första matchstraffet var det ett ställningskrig ute på isen. Adam Bergendahls hårda tackling alldeles vid Hudiksvalls mål ändrade dock förutsättningarna. Fem plus tjugo minuter blev straffet för tacklingen och Väsby fick kämpa hårt under detta underläge.

 

Nu gjorde dock Väsby det riktigt bra och där samtidigt Måns Johansson stod för några riktigt fina toppräddningar. Men med sex sekunder kvar av underläget orkade Väsby till slut inte stå emot. Hudiksvall kom i ett sista snabbt flygande anfall och när laget var tre mot en kunde till slut inte ens Måns stå emot.

 

När Väsby elva sekunder efter laget blivit fulltaliga, återigen drog på sig ett matchstraff efter ännu en hård tackling, men nu från Johan Wictorsson kändes det som att poängchanserna från Väsby helt skulle rinna ur lagets händer.

 

Hudiksvall startade även det numerära överläget bra och det kändes verkligen som att ett tredje bortamål riktigt hängde i luften. Men Väsby gav aldrig upp och återigen tack vare Måns utmärkta målvaktsspel så gav han laget chansen att ändå försöka ta sig ikapp när underläget hade klarats av.

 

En billig kompensationsutvisning på Hudiksvall strax efter Väsby blivit fulltaliga gav Väsby lillfingret in i matchen igen. Ännu en utvisning senare gav Väsby ena handen och i spel fem mot tre kom den så viktiga reduceringen när Fredric Korduner hittade en fristående Calle Åsell som vid bortre stolpen tryckte in reduceringen till 1-2 och gjorde så att matchen fick en oväntad nerv ända in till slutsignalen.

 

Tyvärr var Väsby lite för hetlevrat vid det skedet och när laget jobbade furiöst för att kämpa sig ikapp drog laget på sig en offensiv utvisning och i den frustrationen straffade laget sig själva när snack mot domaren gav en dubbelutvisning. Det innebar till slut spel tre mot fem och det är klart att det inte var något optimalt läge när Väsby behövde jaga ikapp till en kvittering.

 

Väsby gjorde dock ett sista försök men det förblev lönlöst. Hudiksvall höll undan och tog tre viktiga poäng medan Väsby fick lämna rinken med enda trösten att laget föll med den så berömda flaggan i topp.

 

För sammanfattningsvis så kan man definitivt inte klaga på den insats som Väsby visade upp. Laget bevisade att man i princip var väl så bra som gästerna och det som föll det direkta avgörandet var alla de utvisningar som laget drog på sig.

 

Många av utvisningarna kan förvisso diskuteras men det som stör är ändå den djupa besvikelse som laget visade upp mot slutet vilket direkt spelade bort alla chanser till poäng.

 

Men laget kan ändå ta med sig ganska mycket från matchen och framförallt att laget åtminstone ikväll stod väldigt nära Hudiksvall rent spelmässigt. Utan alla utvisningar fanns klara poängchanser och det är något att ta med sig till söndagens svåra bortamatch mot Huddinge. Bättre humör måste dock där visas för så här många utvisningar går det verkligen inte att dra på sig där för då lär laget straffas ännu hårdare än vad som blev fallet ikväll.

 

Grisligan

 

Måns Johansson, vilket målvaktsspel han visade upp ikväll. Det första målet går visserligen att diskutera men i övrigt agerade han för det mesta rena rama väggen. Han blev av en enhetlig jury vald till Väsbys bästa spelare och de tre grisarna är inte mycket att diskutera.

 

Två grisar tilldelas Väsbys finurligaste och piggaste spelare för kvällen vilket var Fredric Korduner. Väsbys lagkapten var på ett sprudlande spelhumör och ledde styrkorna i offensiven och ledde den vassaste formationen med Johan Wictorsson och Calle Åsell.

 

Sista grisen ges till den alltid så hårt krigandes Kevin Hermansson-Axh vars backspel framförallt i alla de numerära underlägena i den sista perioden var en fröjd för ögat.

 

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till övriga fem backar i spel som ofta spelade oerhört tajt mot Hudiks spelare och där duon Joel Östman och Rasmus Sörgardt framförallt visade hur starka de är i egen zon.

 

Den defensiva styrkan hoppas jag att Väsby tar med sig även till söndagens tuffa match mot Huddinge vilket kanske kan vara det svåraste prov laget åker på under hela grundserien.