Målmässigt satt det hårt åt men spelmässigt gjorde Väsby Hockey en väldigt fin säsongspremiär när laget hemma slog tillbaka Valbo HC med 2-1. Målen är dock missvisande till matchbilden då Väsby stundtals dominerade stort och exempelvis vanns skotten med hela 45-19.

 

 

– Skönt med seger i hemmapremiären säger tränare Markus Odén! Vi hade en gameplan och genomförde den. Det är kul att jobba med en grupp individer som tävlar om allt på isen. Valbo bjuder inte på mycket och våra chanser kommer från hårt jobb.

 

Väsby bombarderade mestadels målvakt Otto Bäcklin i Valbos kasse under aftonen men till en början var det jämnt ute på isen. Månne skönjdes en del premiärnerver innanför de gröna hemmatröjorna och inte blev det bättre av att Valbo i matchens första numerära överläge slog in 0-1 bakom Måns Johansson.

 

Målet föregicks av ett väldigt fint spel i numerärt överläge av Valbo som lät pucken arbeta och direktskottet på passningen som gick genom Väsbys centrallinje hann inte Måns med på.

 

Målet gav precis som det brukar ge, självförtroende till målgörarna och Valbo gjorde även efter målet några fina minuter där Väsby fick jobba för att hålla tätt.

 

En Valboutvisning därefter tog tillbaka initiativet till Väsby som faktiskt därefter aldrig släppte tillbaka det till gästerna. Mot slutet av perioden skapade Väsby fram en räcka fina chanser och till slut kom det så hett efterlängtade målet när den pigga formationen med Soulas, Wiita-Adamsson samt Kemi samarbetade sig fram till målet.

 

Jesper Kemi var det som till slut fick pucken av Soulas och med en distinkt handledare sköt han in kvitteringen till 1-1 som även blev slutresultatet från perioden.

 

Andra perioden hann knappt början innan Calle Åsell spelades fri alldeles framför Otto Bäcklin i Valbos mål. Calles avslut blev dock en enkel plockning för Otto som i matchen växte fram som en gigant mellan stolparna.

 

De första minuterna bombarderas han av puckar från Väsby men med både tur och skicklighet klarade han av dessa med bravur.

 

Därefter vände matchbilden när Väsby åkte på tre raka utvisningar med några minuters mellanrum. Nu hade dock Väsby lärt sig läxan från Valbos första numerära överläge och genom hård press och hårt arbete för varandra klarade Väsby av de jobbiga lägena med den äran. Det var faktiskt så att även här var Väsby närmast mål när Niklas ”Boba” Pettersson frispelades men även hans avslut lästes och räddades av Otto Bäcklin.

 

Efter drygt femton minuter av perioden blev Väsby äntligen fem man på banan. Efter några krampaktiga minuter i den spelformen skakade Väsby av sig dessa och när kraftfulla duon Åsell och Forsberg ångade sig fram och testade Bäcklin med två avslut så dök Robin Karlsson upp och tog fatt i andra returen och vispade upp Väsby i ledningen.

 

Målet blev särdeles viktigt då det skulle visa sig bli matchens sista. Väsby kontrollerade sedan den sista perioden på ett rätt komfortabelt sätt. Skotten i dessa blev hela 14-4 i Väsbys favör men då ledningen ändå endast var med ett mål kunde man ändå aldrig riktigt slappna av.

 

Bästa chansen till kvittering fick Valbo i tredje periodens fjärde minut då Väsby missade att täcka av framför Måns Johansson men Valbo fick aldrig riktning på pucken som flög över målet.

 

Mot slutet chansade Valbo med att plocka ut målvakten men Väsby höll ihop laget föredömligt och chansen till kvittering kom aldrig för gästrikarna som därmed fick resa hem med en nollpoängare i bagaget.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Väsby gjorde en riktigt fin seriepremiär där framförallt det defensiva spelet riktigt glänste. Trots ett insläppt mål i PP var spelet i boxplay föredömligt och det var just den stabila defensiven som blev den avgörande skillnaden mellan lagen.

 

Offensivt sett skapade Väsby en hel del. 45 avlossade skott var återigen bra och det är egentligen bara avsluten som behöver putsas till inför fortsättningen.

 

Grisligan

Med en glödhet defensiv är det klart att det blir en trio backar som tar hem aftonens grisar.

 

Bäst av alla var Fredrik Falk. Säker i passningsspelet och även påpasslig offensivt sett när han fyllde på i anfallen. Blev av dagens matchvärd vald till matchens bästa spelare och givetvis ges även tre grisar till Fredrik härifrån redaktionen!

 

Två grisar tilldelas Robin Karlsson som satte det matchavgörande målet och som vanligt var rörlig och kreativ utan att ta bort den defensiva säkerheten.

 

Sista grisen ges till Joel Östman som verkligen är lugnet själv med pucken. Han inger verkligen trygghet är någon som man kan luta sig mot när det blåser.

 

Men även övriga backar gjorde väldigt fina insatser, precis som alla andra i laget. För detta är verkligen att betrakta som en lagseger där samtliga fyra formationer kuggade i varandra och hjälpte varandra överallt ute på isen.

 

Samma lagspel hoppas jag att Väsby även kan bjuda Hammarby på när laget på onsdag tar sig till Sätra för att där möta det tippade topplaget. Det lär behövas för Hammarby torde komma som uppretade tigrar eftersom laget efter denna helg fått stryka på foten i två raka möten mot gotlänningarna Visby-Roma.

 

Foto: Maria Ahlm