På söndag brakar det loss igen! All väntan är över och nu börjar allvaret som kommer att pågå hela hösten och under stora delar av vintern. Det är denna stund som de flesta har längtat efter, spelare, tränare som supportrar. Nerverna på högspänn är det som gäller och inför en premiär är musklerna som allra spändast.

 

Så vilka av lagen kommer att klara av anspänningen bäst när domare Mikael Norlander släpper pucken i Vilundahallen klockan 16.00?

 

Nykomligen från Gästrikland, Valbo HC torde vara laget som kan spela under minst press. Laget är på bortaplan och det finns nog inga som kräver en seger i comebacken i ettan så mitt svar på frågan är nog att anspänningen kommer att vara som störst hos Vilda Väsby. Det gäller då att hitta grunderna från början och inte stressa upp sig i onödan.

 

Så vad vet vi om söndagens gäster?

 

Väldigt lite skulle jag nog vilja påstå. Att lag som har många spelare som fostrats i plantskolan Brynäs alltid spelar med fart är något vi tar för givet. Finurligt och spelskickligt är andra ord jag lätt tar i min mun när jag ska gissa mig till hur Valbo spelar. Träningsmatcherna för Valbos sida har mestadels gått i dur där våra seriekollegor Wings, Nacka och Tumba alla fått känna på Valbos styrkor och där genrepet i Ishuset i Tumba i torsdags slutade med rena tennissiffrorna, nämligen 1-6 i Valbos favör.

 

Valbo HC har en del intressanta spelare i sitt lag. Den kanske mest namnkunniga heter Nicklas Strid och som faktiskt har 12 SHL matcher på sitt CV. Han är en riktig skarprättare och det är en spelare som vi lär få se upp för på söndag.

 

En annan intressant spelare finner vi i Valbos nyförvärv från SSK, nämligen backen Paul Eriksson. Eftersom han nyligen spelat i Hockeyettan Östra och vet hur den serien är så tänkte jag att han vore en perfekt spelare att intervjua inför matchen. Så, sagt och gjort.

 

Hej Paul, tungt nyförvärv för Valbo HC efter din senaste säsong i SSK. Vad gjorde att du valde att flytta upp till Gävle och spela för VHC?

Hej! Jag har släkt i närområdet och huvudanledningen till att jag flyttade upp, är studierna på högskolan i Gävle. Jag ser fram emot att kombinera studier och spela hockey för Valbo HC.

 

Väsby har inte mött Valbo sedan säsong 2008/2009 och har endast minnet kvar att laget då var väldigt spel- och skridskoskickligt. Hur skulle du vilja säga att ni i Valbo i år spelar för typ av ishockey?

Jag tycker att länet kännetecknas för en fin och vårdad hockey. Vi har många spelare som har gått via Brynäs juniorlag. Där de tillsammans med sina moderklubbar fått bra förutsättningar att bli bra ishockeyspelare. Vi kommer spela en hockey med mycket fart. Många unga spelare som har bra potential att bli bra ishockeyspelare. Gäller att vi spelar som ett lag, då kommer vi ha en bra säsong.

 

Eftersom du spelade med SSK i ettan under fjolåret så vet du ju lite hur lagen i Stockholm spelar. Vad tycker du skiljer ert spel från många Stockholmslag?

Stockholmslagen brukar vara kända för bra anfallsspel till en kostnad för försvarspelet. Men vi lägger mer fokus på oss själva än att studera motståndarna.

 

Hur har er försäsong sett ut och vad har utmärkt er då?

De senaste veckorna har vi tränat riktigt bra, jobbat mycket med konditionen. Det kommer vi ha igen under hösten.

 

Vilka i ditt lag tycker du varit hetast under försäsongen som du tycker att Väsbypubliken ska ha ett litet extra öga på?

Det får bli en överraskning för Väsbypubliken. 🙂

 

Valbo är ju nykomlingar i serien. Vad har ni satt upp för målsättning och tror du att en plats topp fem är möjlig?

Vi har ett ungt lag och killar med liten erfarenhet av spel i Hockeyettan. Jag är övertygad att ju längre säsongen går så kommer vi bli bättre som lag.

 

Vilka fem lag tror du ligger högst upp i tabellen när grundserien är slutspelad?

Jag tror helt klart att Huddinge, Hudiksvall tillsammans med Visby kommer bli topp tre. Sedan känns det vidöppet.

 

Slutligen Paul, hur går det nu på söndag och varför tror du det?

Jag vill citera tränare Pär Djoos “vara en bra ishockeyspelare, är inte roligt. Man måste göra samma sak varje dag”. Tar vi på oss blåstället, så kan jag garantera att det kommer bli en intressant match.

 

// # 4 – Paul Eriksson – Valbo HC

 

Detta är alltså vad som väntar Väsby Hockey som glädjande nog kan ställa upp en helt frisk och kry trupp i premiären. Det är bara färskaste förvärvet Martin Lundberg som inte kan medverka men annars är konkurrensen om platserna hård värre.

 

Väsby kommer till matchen med ett starkt defensivt spel där laget faktiskt endast släppt in ett ynka mål de senaste 120 spelade minuterna. Det är enormt bra! Att laget under lika många minuter endast gjort två mål framåt är kanske inte lika imponerande och det är väl där som laget har sin största utmaning för tillfället. Det gäller att inte spänna sig när lägena väl uppenbarar sig och förhoppningsvis när nu poängen ska spelas om så bör koncentrationen kunna snäppas upp vilket kanske leder till att en del puckar lättare kan skjutas in i nätmaskorna.

 

Väsby har en som alla vet en ny lagkapten för säsongen. Han heter Fredric Korduner och så här går hans tankar inför premiären.

 

Hej Fredric! På söndag smäller det och äntligen spelas matcherna om poäng. Vad är din känsla inför matchen?

Tjena krilleh!! Ja, äntligen får man faktiskt säga, kände verkligen efter i onsdags när vi inte ens fick köra förlängning att nu “räcker” det med träningsmatcher :). Jag har en positiv känsla, vet inget om Valbo men stämningen i laget är på topp.

 

Hur skulle du annars vilja beskriva vår försäsong? Vad har vi gjort bra och vad behöver vi arbeta än mer på för att komma dit vi vill med denna säsong?

En typisk försäsong skulle jag säga, mycket upp och ner. Men med tanke på att vi har nya tränare med nytt spelsystem och ett helt nytt lag tycker jag ändå vi gjort det godkänt Vi har skapat mycket målchanser och stundtals spelat riktigt bra. Tror alla bara måste bli bekväma med vårt nya sätt att spela på, då kan vi gå långt.

 

Vad känner du kring din egen form och hur har din försäsong varit?

Jo, men jag känner mig i rätt bra form och gjort en okej försäsong.

 

Du är nybakad lagkapten för första gången i din seniorkarriär. Vad känner du om det förtroendet?

Det är grymt kul, fick känna på det under några matcher förra säsongen och då kändes det bra, det var dags för mig att ta lite mer ansvar så det blir spännande.

 

Hur tror du att lagkaptensrollen kommer att påverka ditt sätt att agera i båset, omklädningsrummet samt på isen?

Jag kommer väl vara lite mer aktiv överallt men framförallt leda laget genom att ge allt på plan.

 

Valbo väntar nu i premiären i Vilundahallen. Vad det du om dem egentligen?

Jag vet egentligen inte alls mycket om Valbo förutom att de har ett väldigt ungt lag, och det brukar väl oftast betyda mycket fart så det gäller att vi är med från början.

 

Vad tror du blir viktigast för oss att fokusera på i den matchen?

Viktigast blir att vi går in med rätt inställning och inte hetsar upp oss och gå ifrån vårat spel om vi skulle hamna i underläge.

 

Slutligen ”kotten”, hur går det på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

Jag tror vi vinner med 5-2 och jag bidrar med hårt jobb och någon assist!

 

// # 10 – Fredric Korduner

 

Då så, då är det bara att börja laddningen inför matchen och jag önskar er alla varmt välkomna till underbara Vilundahallen!